Αναζήτηση

Κάστανα

Δημοσίευση από: Έλλη Καρσανίδου στις: .

Στην Κρήτη τα κάστανα είναι μια ευλογία.

Συγκεκριμένα, στη Δυτική Κρήτη το μοναδικό μέρος όπου υπάρχουν καστανιές και οι άνθρωποι ζουν από αυτές, τις καλλιεργούν και ενισχύουν το εισόδημα τους.

Αναφερόμενοι στις ιστορίες των γεροντότερων κατά τη διάρκεια της κατοχής και συγκεκριμένα στο χωριό Παλιά Ρούματα Χανιών, εκ στόματος του γεωργού Σπύρου Ρενιέρη, οι άνθρωποι έφτιαχναν ακόμη και ψωμί. Συγκεκριμένα επειδή δεν έσπερναν τα χωράφια αφότου έπεσαν οι Γερμανοί στην Κρήτη.

Ιπποφαές

Δημοσίευση από: Έλλη Καρσανίδου στις: .

Ρώσοι και κινέζοι επιστήμονες το τοποθετούν στην πρώτη δεκάδα των πιο ισχυρών θεραπευτικών φυτών στον κόσμο.Υποστηρίζουν ότι περιέχει περισσότερη βιταμίνη C από τη φράουλα, το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, την ντομάτα, το καρότο και τον κράταιγο. Επίσης, ότι η περιεκτικότητά του σε βιταμίνη Ε είναι υψηλότερη από εκείνη του σιταριού, του καλαμποκιού και της σόγιας και ότι οι φυτοστερόλες που περιέχει ξεπερνούν κατά πολύ εκείνες του ελαίου της σόγιας. Επιπλέον, έχει όλες τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Και όχι μόνο αυτό. Προσφέρει στον οργανισμό ακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως: ω-3, ω-6, ω-7 και ω-9. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αναλγητική και επουλωτική δράση. Για όλους αυτούς  τους λόγους, χρησιμοποιείται ως συμπλήρωμα διατροφής, ως συστατικό φαρμακευτικών και καλλυντικών σκευασμάτων, αλλά και ως αυτούσιο φαρμακευτικό σκεύασμα για πλήθος παθήσεων, ενώ από τους καρπούς του παρασκευάζονται χυμοί και μαρμελάδες.

Ο γεωργικός πλούτος της Λήμνου

Δημοσίευση από: Έλλη Καρσανίδου στις: .

Το καλοκαίρι του 2009  ταξιδέψαμε στη Λήμνο. Καθώς κάναμε τις βόλτες μας στο νησί είδαμε - στο Κοντοπούλι - ένα χωράφι με καλαμπόκι, του οποίου το ύψος,  στα περισσότερα φυτά,  δεν ξεπερνούσε το ένα μέτρο. Ένας ενθουσιασμός και μια ιδιαίτερη χαρά με κυρίευσε. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να τα φωτογραφίσω και μετά να αναζητήσω των καλλιεργητή τους. Ήμουν σίγουρος ότι είναι παραδοσιακή ποικιλία.

Αυτό το χωράφι στάθηκε αφορμή για να βρούμε έναν ανεκτίμητο γεωργικό θησαυρό στη Λήμνο.

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτά που βρήκαμε στο όμορφο νησί του ΒΑ. Αιγαίου.

Οι τρεις αδελφές

Δημοσίευση από: Έλλη Καρσανίδου στις: .

Γράφει η Διονυσία Φασούλα δρ.Γεωπόνος

dfasoula(*)arinet.ari.gov.cy αντικαταστήστε τις παρενθέσεις (*) με @

Στην ιστορία των Ινδιάνων της Β. Αμερικής υπάρχει ένας εξαιρετικά ενδιαφέρων παλαιός μύθος, που συνδέθηκε με μία σημαντική καλλιεργητική πρακτική και έχει επιβιώσει ως τις μέρες μας ως πρότυπο βιώσιμης γεωργικής εκμετάλλευσης. Οι τρεις αδελφές είναι τα τρία κύρια φυτά που καλλιεργούνταν επί αιώνες από τους Ινδιάνους, δηλαδή το καλαμπόκι, η (κόκκινη) κολοκύθα και το αναρριχητικό φασόλι. Οι τρεις αδελφές ήταν πολύ αγαπημένες και φυτευόταν πάντοτε μαζί με συγκεκριμένο τρόπο και διάταξη, ώστε να εξασφαλίζεται αμοιβαίο όφελος από τη συνύπαρξή τους.

Ρόβη

Δημοσίευση από: Έλλη Καρσανίδου στις: .

Ένα είδος από την αρχαιότητα που κινδυνεύει να χαθεί

Η ρόβη καλλιεργείται από τους αρχαίους χρόνους στην Ελλάδα, όπως αποδεικνύουν αρχαιολογικά ευρήματα. Την ονόμαζαν όροβο και ο Διοσκουρίδης, που έζησε από το 40-90 μ.Χ., αναφέρεται στην ιατρική της χρήση και στις επιπτώσεις στην υγεία. Τα προπολεμικά χρόνια ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη ενώ μετά τον πόλεμο η καλλιέργεια της συνεχίστηκε σε απομονωμένα μέρη. Καλλιεργούνταν σε άγονα φτωχά εδάφη και διακρίνεται για την αντοχή της στην ξηρασία και την προσαρμοστικότητα της σε διαφορετικά κλιματικά περιβάλλοντα, από νησιωτικά έως ορεινά.

Σινάπι

Δημοσίευση από: Έλλη Καρσανίδου στις: .

Στο παρακάτω κείμενο σας μεταφέρουμε μερικές πληροφορίες που μαζέψαμε για το σινάπι και ιδιαίτερα για το μαύρο . Οι πληροφορίες συγκεντρώθηκαν από την τοπική ομάδα του Πελίτι  στην Κοζάνη και από έναν βιοκαλλιεργήτη στη Δράμα. Αφορμή μας έδωσαν τα πολλά τηλέφωνα που δεχτήκαμε για το μαύρο σινάπι.

Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες πληροφορίες όπου τα δικά σας πειράματα και δοκιμές θα δείξουν την αλήθεια.

Περισσότερα Άρθρα...

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube