Αναζήτηση

Εποχή σποράς λαχανικών 1

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Ο κατάλογος που ακολουθεί είναι ενδεικτικός, μιας και η Ελλάδα είναι πλούσια σε μικροκλίματα και διακυμάνσεις από περιοχή σε περιοχή.

Είδος

Θερμά σπορεία

Ανοιχτά σπορεία

Μεταφύτευση

Εποχή σποράς ή φύτευσης

Ντομάτα

Οκτώβριος

Φεβρουάριος

4-6 εβδομάδες πριν την μεταφύτευση

4-6 εβδομάδες πριν την

μεταφύτευση

Μετά την πάροδο των όψιμων παγετών,

10 -15 εκ. ύψος

Μελιτζάνα

Όπως η ντομάτα

Όπως η ντομάτα

Θα πρέπει να ζεστάνει ο καιρός

Πιπεριά

Ο σπόρος θέλει 8-12 ημέρες για να φυτρώσει

6-10 εβδομάδες προτού μεταφυτευτεί στο λαχανόκηπο

Όταν ο καιρός ζεστάνει καλά

Φασόλια

Ο σπόρος μουσκεύεται λίγες ώρες πριν τη σπορά. Βάθος σποράς 4-6 εκ.

Συγκαλλιέργεια με καλαμπόκι

Μετά την πάροδο των παγετών της άνοιξης

Μπιζέλια

Φθινόπωρο

Κουκιά

Φθινόπωρο

Κρεμμύδια σπόρος

Αρχές της άνοιξης

για τη Ν. Ελλάδα,

τέλος χειμώνα για τη Β. Ελλάδα

Μόλις αποκτήσουν πάχος μολυβιού

Κρεμμύδια από κοκκάρι

Φθινόπωρο για φρέσκο, Φεβρουάριο για ξηρό

Πράσα

Φεβρουάριος

Μάρτιος ή Απρίλιος

Ιούνιος


Εποχή σποράς λαχανικών

Είδος

Θερμά σπορεία

Ανοιχτά σπορεία

Μεταφύτευση

Εποχή σποράς ή φύτευσης

Σκόρδα με σκελίδες

Φθινόπωρο

Καρότα

Ν. Ελλάδα χειμώνα,

Β. Ελλάδα Μάρτιος- Απρίλιος

Ρεπάνια και ρεπανάκια

Στη διάρκεια του χειμώνα, ή το καλοκαίρι για συγκομιδή το χειμώνα

Λάχανο

Φεβρουάριος

Απρίλιος – Μάιος, 6-8 εβδομάδες πριν τη μεταφύτευση. Στέλεχος πάχος

στυλό

10-15 εκ

Κουνουπίδια

Φεβρουάριος

Μάρτιος

5 - 7 εβδομάδες από τη σπορά

Αύγουστος – Σεπτέμβριος

Αγγουράκια

Μάρτιος σε φυτοδοχεία

Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό

Απευθείας σπορά

Απρίλιος

Κολοκύθια

Μάρτιος σε φυτοδοχεία

Απευθείας σπορά

Απρίλιος - Μάιος

Πεπόνια

Βάθος σποράς

3-4 εκ.

4-6 εβδομάδες

πριν τη μεταφύτευση

Σπορά σε φυτοδοχεία

Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό

Απρίλιος - Μάιος

Καρπούζια

Βάθος σποράς

3-4 εκ. Θέλει περισσότερο νερό από τα πεπόνια

4-6 εβδομάδες

πριν τη μεταφύτευση

σε φυτοδοχεία

Απογευματινές ώρες, πότισμα με άφθονο νερό

Απρίλιος - Μάιος


Εποχή σποράς λαχανικών

Είδος

Θερμά σπορεία

Ανοιχτά σπορεία

Μεταφύτευση

Εποχή σποράς ή φύτευσης

Μαρούλια

Τέλος άνοιξης

Τέλος άνοιξης

4-6 εβδομάδες από τη σπορά

Καλοκαίρι ή Φθινόπωρο

Σέλινο

2-3 χιλ. βάθος σποράς.

Ο σπόρος θέλει

1-2 εβδομάδες για να φυτρώσει

Άνοιξη, ή   Καλοκαίρι, ή Φθινόπωρο

Σπανάκι

Φθινόπωρο, με τα πρωτοβρόχια,

Άνοιξη

Αντίδι

Φθινόπωρο, Χειμώνας, ή Άνοιξη

Μπάμια

Απρίλιος ή Μάιος

Μάραθος

Ιούλιος ή Αύγουστος – Σεπτέμβριος

Παντζάρι

Σπορά 3-4 μήνες πριν τη συγκομιδή

Φεβρουάριος, Απρίλιος και Ιούλιος- Αύγουστος

Πατάτα

Το μεγαλύτερο μέγεθος σπόρου είναι εκείνο που έχει 25 -30 γρ. (μέγεθος αυγού). Σπορά στην Κρήτη Ιανουάριος – Φεβρουάριος, στην υπόλοιπη Ελλάδα Μάρτιος – Απρίλιος. Δεύτερη σπορά Ιούνιος - Ιούλιος.

Γλυκοπατάτα

Σπέρνεται σε ανοικτά σπορεία δυο μήνες πριν τη μεταφύτευση.

Φράουλες

Ο πιο πρόσφορος τρόπος είναι να πάρουμε φυτά από τους στόλονες.

Αγκινάρα

Ο πολλαπλασιασμός με παραφυάδες είναι ο συνηθέστερος τρόπος και στηρίζεται στην ιδιότητα του φυτού να εξαπολύει από το λαιμό του πολλές παραφυάδες μετά τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου. Τον Οκτώβριο είναι δυνατή η αφαίρεση των παραφυάδων και η μεταφορά τους στο λαχανόκηπο.

Αφήνουμε στο μητρικό φυτό 1 – 3 παραφυάδες για να καρπίσουν.

Σπαράγγι

Η σπορά του σπόρου γίνεται την άνοιξη σε ανοικτά σπορεία, όπου μένουν τα φυτά όλο το χρόνο. Ο σπόρος αργεί πολύ να φυτρώσει, απαιτεί 2 – 6 εβδομάδες με ευνοϊκή θερμοκρασία. Η μεταφύτευση στον οριστικό χώρο γίνεται την άνοιξη του επόμενου έτους.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube