Αναζήτηση

Nelson Mandela

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

«Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία»

Η Βίβλος λέει ότι οι κήποι προϋπήρχαν των κηπουρών, αλλά δεν συνέβαινε το ίδιο και στη φυλακή του Pollsmoor. Εκεί καλλιεργούσα έναν κήπο που έγινε από τα σπουδαιότερα ενδιαφέροντά μου. Ήταν ο τρόπος μου να δραπετεύω από το συμπαγές μπετόν που μας περιέβαλε.

nelsonmandelaΓια μερικές εβδομάδες διερεύνησα τον άδειο χώρο που υπήρχε στην οροφή του κτιρίου και μελέτησα πώς έπεφτε ο ήλιος κατά τη διάρκεια της μέρας. Τελικά αποφάσισα να ξεκινήσω έναν κήπο και πήρα άδεια για να το κάνω από τον διοικητή μου. Κάθε πρωί φορούσα ένα ψάθινο καπέλο και χοντρά γάντια και δούλευα στον κήπο για δυο ώρες. Κάθε Κυριακή θα προμήθευα με λαχανικά την κουζίνα, για να μπορούν να μαγειρεύουν ένα ιδιαίτερο γεύμα για τους κρατούμενους του κοινού ποινικού δικαίου. Επίσης έδινα ένα αρκετά μεγάλο μέρος της παραγωγής μου στους φύλακες, που συνήθιζαν να φέρνουν τσαντούλες για να πάρουν τα φρέσκα λαχανικά τους. Ο κήπος ήταν ένα απ’ τα λίγα πράγματα στη φυλακή που μπορούσες να ελέγχεις. Το να φυτεύεις ένα σπόρο, να τον βλέπεις να μεγαλώνει, να τον φροντίζεις, σου προσφέρει μια απλή αλλά διαρκή απόλαυση. Η αίσθηση του να είσαι κύριος της μικρής αυτής γωνιάς της γης, σου δίνει μια γεύση ελευθερίας. Κατά κάποιον τρόπο έβλεπα τον κήπο συμβολικά σε σχέση με κάποια θέματα στη ζωή μου. Ένας ηγέτης πρέπει κι αυτός να φροντίζει τον κήπο του. Κι αυτός φυτεύει σπόρους και μετά παρατηρεί, καλλιεργεί και στο τέλος απολαμβάνει τα αποτελέσματα. Σαν τον κηπουρό, ο ηγέτης πρέπει να είναι υπεύθυνος για αυτά που καλλιεργεί. Πρέπει να προσέχει τη δουλειά του, να προσπαθεί να απωθήσει τους εχθρούς, να σώσει ό,τι μπορεί να σωθεί, να αλλάξει ότι δεν ευδοκιμεί.

Πηγή: http://www.cityfarmer.info/2008/05/30/nelson-mandela-prisoner-rooftop-food-gardener/

μεταφραση Κώστας Τσίγκος

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube