Αναζήτηση

Σινάπι άσπρο

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Σινάπι άσπρο (Sinapis alba):
ένας ακούραστος εργάτης

Από τα πρώτα φυτά που εξημερώθηκαν απ’ τον άνθρωπο. Γνωστό στους αρχαίους Έλληνες για τις θεραπευτικές του ιδιότητες, αλλά και για την συμβολή του στη βελτίωση του εδάφους, την κτηνοτροφία και τη μελισσοκομία.


Οι τρυφεροί του βλαστοί τρώγονται ωμοί ή βραστοί σαν σαλάτα. Επίσης προσθέτει πικάντικη νοστιμιά στις χορτόπιτες. Από τους σπόρους του φτιάχνεται η μουστάρδα.

Σπέρνεται από Σεπτέμβρη- Νοέμβρη στις νότιες περιοχές και Μάρτη-Απρίλη στις βόρειες και ορεινές περιοχές.


ΠΩΣ ΒΟΗΘΑΕΙ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΗΠΟΥΡΟ

• Το σινάπι έχει πολύ πλούσιο ριζικό σύστημα που φθάνει σε βάθος και αμέτρητα μικρά επιφανειακά ριζίδια, που σπάνε το έδαφος και το κάνουν πορώδες και αφράτο.

• Παράγει μεγάλο όγκο χλωρής μάζας πολύ γρήγορα. Έτσι έχουμε πλούσια φυτική ύλη πρώτης ποιότητας για εδαφοκάλυψη, για χλωρή λίπανση ή για το κομπόστ. Σε αυτή την περίπτωση πρέπει να το κόψουμε την εποχή της ανθοφορίας.


• Επίσης, όταν κοπεί στην άνθηση και ενσωματωθεί, εξυγιαίνει το έδαφος από τους νηματώδεις και τα σιδεροσκούληκα.

• Καλλιεργείται για χλωρή λίπανση μετά από απαιτητικές καλλιέργειες που εξαντλούν το έδαφος.


• Καταπνίγει τα ζιζάνια! Σπέρνουμε πυκνά και το κόβουμε μικρό, όταν φτάσει στα 10 εκ. ύψος, για να μην ξαναβλαστήσει. Έτσι το έδαφος μένει καθαρό και αφράτο για να φυτέψουμε ό,τι θέλουμε.

• Ως συντροφική καλλιέργεια με όλα τα κηπευτικά απωθεί τα σαλιγκάρια!

ΠΕΛΙΤΙ- ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΕΡΑΤΙΑΣ
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

1381402 201964233310491 442839673 n

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube