Αναζήτηση

Εκδήλωση στο Μούδρο της Λήμνου

Δημοσίευση από: 'Αννα Τοσούνογλου στις: .

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΠΟΡΟΙ - ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΡΟΦΗ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου 2014 στις 6.00μμ σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την Ελευθερία των Σπόρων που θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο Μούδρου.

Θα παρακολουθήσουμε ένα σύντομο ντοκυμαντέρ που θα μας μιλήσει για τον κίνδυνο εξαφάνισης των παραδοσιακών σπόρων και τις δραματικές επιπτώσεις στην ανθρωπότητα από την παγκόσμια κυριαρχία των μεγαλλαγμένων σπόρων που κατασκευάζουν οι πολευθνικοί αγροβιομηχανικοί κολοσσοί. Επίσης, θα μας μιλήσει για τη σημασία των παραδοσιακών σπόρων στην επιβίωση των ανθρώπινων κοινοτήτων και τον αγώνα που δίνεται πανευρωπαϊκά για την διάσωσή τους.

Οι σπόροι δεν είναι αποκλειστική ιδιοκτησία επιχειρήσεων ούτε έχουν σκοπό το πατεντάρισμα και το εμπορικό κέρδος.
Οι σπόροι είναι ένα κοινό αγαθό, ένα δώρο της φύσης και το αποτέλεσμα αιώνων σκληρής δουλειάς των αγροτών σε όλο τον πλανήτη. Είναι η πηγή της ζωής και ο πρώτος κρίκος στην τροφική μας αλυσίδα.

Κατά την εκδήλωση θα μοιράσουμε σπόρους από το απόθεμα της τοπικής μας τράπεζας. Αν σας περισσεύουν παραδοσιακοί σπόροι μπορείτε να τους «καταθέσετε» στην τράπεζα του Πελίτι. Μ'αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουμε να καλύψουμε τα αιτήματα σπόρων που έχουμε από τη Λήμνο και όλη την Ελλάδα.
Θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε την Ελευθερία των Σπόρων, την Ελευθερία στην Τροφή και να παραμείνουμε Ελεύθεροι Άνθρωποι.

ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΛΗΜΝΟΥ

Εκδήλωση για τη νομοθεσία στη Λήμνο

Δημοσίευση από: 'Αννα Τοσούνογλου στις: .

Στις 19 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωσή μας στο 1ο Δημοτικό Σχολείο της Μύρινας στη Λήμνο με αφορμή την επικείμενη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης. Της δώσαμε το όνομα:

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΣΠΟΡΟΙ

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΤΡΟΦΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ

Παρευρέθηκαν πάνω από 60 άτομα (μπορεί να έφτασαν και τα 80) και ξεκινώντας με μια σύντομη περιγραφή του Πελίτι, παρακολουθήσαμε το ντοκυμαντέρ «Εν αρχή ην ο σπόρος».

Στη συνέχεια η Ελεάνα Χατζησίμου, δικηγόρος, μας μίλησε για τη νομοθεσία και ακολούθησε συζήτηση με το κοινό. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις γενικού αλλά και τοπικού λημνιού ενδιαφέροντος ακόμα και αντιρρήσεις σχετικά με τους κινδύνους που ενέχει η προτεινόμενη νομοθεσία.

Προσφέραμε βασιλόπιτα στον κόσμο αλλά το σημαντικότερο γεγονός ήταν φυσικά οι σπόροι που προσφέρθηκαν.

Είχαμε ετοιμάσει πάνω από 800 φακελάκια και δώσαμε πάρα πολλά (ακόμα δεν έχουμε καταμετρήσει αυτά που έμειναν). Είπαμε ότι επειδή είναι η πρώτη φορά στη Λήμνο που δίνονται σπόροι δε θα βάλουμε όριο. Ζητήσαμε βέβαια από τον κόσμο να μας επιστρέψει ένα μέρος από τους σπόρους που θα βγάλει, χωρίς όμως δεσμεύσεις.

Επίσης, 2-3 άνθρωποι (έξω από την ομάδα μας) άκουσαν το κάλεσμά μας κι έφεραν δικούς τους σπόρους οι οποίοι δόθηκαν μαζί με αυτούς που είχαμε ετοιμάσει.

Το ενδιαφέρον ήταν ότι ήρθαν άνθρωποι διαφόρων ηλικιών. Από ηλικιωμένους μέχρι νέους ανθρώπους. Επίσης χαρήκαμε όταν μάθαμε ότι κάποιοι απ’αυτούς είναι επαγγελματίες μπαξεβάνηδες. Αρκετοί άφησαν τα στοιχεία επικοινωνίας τους για να ενημερώνονται για τις δράσεις μας.

Ήδη άνθρωποι ζήτησαν τη συνεργασία μας για αγροτικά θέματα τοπικού ενδιαφέροντος.

Ο απόηχος της εκδήλωσης συνεχίζεται καθώς είναι αρκετοί αυτοί που μας σταματούν στο δρόμο ή με κάθε ευκαιρία μας ρωτάνε για σπόρους. Υπάρχει ενδεχόμενο να οργανώσουμε κάτι παρόμοιο και σε άλλη περιοχή της Λήμνου.

Η Λήμνος ήταν πάντα αγροτικό νησί με γόνιμα εδάφη και ποικιλομορφία στους σπόρους της. Μέσα στα πολλά και διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει, η επιστροφή στην καλλιέργεια της γης είναι ο σημαντικότερος παράγοντας που θα μπορέσει να δώσει ζωή στους κατοίκους της και να διαφυλάξει τους σπόρους της (όσους απ’αυτούς καταφέρουμε να βρούμε και να σώσουμε αλλά και τους νέους που μπορεί να δημιουργηθούν μέσα από φυσικές διαδικασίες).

 

Τα "σπόρια" της Λήμνου

Δημοσίευση από: 'Αννα Τοσούνογλου στις: .

Εμείς τα "σπόρια" της Λήμνου με μεγάλη μας χαρά βλέπουμε ότι το μήνυμά μας για τους παραδοσιακούς σπόρους και τις ντόπιες ποικιλίες έχει αρχίσει να γίνεται γνωστό στο νησί μας. Έχουμε πολλά αιτήματα για σπόρους από τους συντοπίτες μας αλλά και από ενδιαφερόμενους εκτός Λήμνου. Στέλνουμε ταχυδρομικά ό,τι μπορούμε από την τράπεζα σπόρων που έχουμε σε γνωστούς, φίλους και αγνώστους (φίλους) και τους προτρέπουμε να κρατήσουν τους δικούς τους σπόρους για την επόμενη χρονιά.

Έχουμε ετοιμάσει σπορείο και προγραμματίζουμε να μοιράσουμε φυτά στον κόσμο μόλις τα σπορόφυτά μας είναι έτοιμα. 

Μέσα στις προσπάθειές μας είναι η ενημέρωση των ανθρώπων και η στροφή μας προς πιο φιλικούς και παραδοσιακούς τρόπους παραγωγής της τροφής μας. Επιθυμία μας είναι να βοηθήσουμε τους αγρότες μας να καταλάβουν ότι οι συμβατικές καλλιέργειες , η χρήση υβριδίων, χημικών λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων μπορεί να αποφέρουν κάποιο κέρδος προς αυτούς αλλά δεν προσφέρουν ποιοτική τροφή, κάτι που ο καταναλωτής πλέον το γνωρίζει και το αναζητεί. Η αλλαγή της νοοτροπίας των αγροτών είναι μια μακροχρόνια, δύσκολη αλλά αναγκαία προσπάθεια. 

Παράλληλα προσπαθούμε να ανακαλύψουμε και να προωθήσουμε τρόπους παραγωγής που θα κάνουν χαρούμενο τον παραγωγό αλλά και τον καταναλωτή. 

Και φυσικά όλα ξεκινάνε από τον δικό μας κήπο!

 

 

Τοπική ομάδα του Πελίτι στη Λήμνο

Δημοσίευση από: Πασχαλία Μπόσκου στις: .

www.peliti.gr
 
Από το 2012 την ομάδα συντονίζει ή Άννα Τοσούνογλου
Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
Τοπική ομάδα του Πελίτι στη Λήμνο
Συντονιστής: Παντελής Κελεσίδης από το 2010-2012
 
 
 
"Πελίτι Λήμνου"
Δ ί κ τ υ ο    Α ν τ α λ λ α γ ή ς    Ν τ ό π ι ω ν    Σ π ό ρ ω ν    Λ ή μ ν ο υ

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube