Αναζήτηση

Λαχανόκηποι του Πελίτι στη Κομοτηνή

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Πριν πέντε χρόνια περίπου το 2012 ξεκίνησε από το Πελίτι Κομοτηνής μια νέα δράση. ‘Ενας ιδιώτης πρόσφερε το χωράφι του για καλλιέργεια δωρεάν.   Μαζεύτηκε μια ομάδα ανθρώπων από το Πελίτι Κομοτηνής που δεν είχαν γη και πήραν το χωράφι και εργάστηκαν μαζί στο να δημιουργήσουν τον πρώτο αστικό – κοινωνικό λαχανόκηπο του Πελίτι,

laxanokipospelitikomotinis

πολύ σύντομα ξεκίνησε και ένας δεύτερος λαχανόκηπος με τον ίδιο τρόπο. Οι συμμετέχοντες στο λαχανόκηπο έβαλαν από κοινού εργασία και λίγα χρήματα, περίφραξαν τα κομμάτια, εγκατέστησαν αρδευτικό σύστημα κ.λ.π. Σε κάθε συμμετέχοντα αναλογεί ένα κομμάτι 50 τετραγωνικών όπου το καλλιεργεί να έχει τα λαχανικά της οικογένειας του. Έτσι με αυτό τον τρόπο το Πελίτι πρόσφερε τη δυνατότητα σε όσους δεν έχουν δική τους γη να μπορέσουν να έχουν.

Στους κοινωνικούς λαχανόκηπους υπάρχουν κάποιες αρχές δύο βασικές είναι ότι το φυτογενετικό υλικό που χρησιμοποιείτε (σπόροι, φυτά, κόνδυλοι, βολβοί, μοσχεύματα κ.λ.π) είναι από παραδοσιακές ποικιλίες και ένα δεύτερος βασικός κανόνας είναι ότι η γη καλλιεργείτε με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, χωρίς τη χρίση φαρμάκων και λιπασμάτων.

Το μεγάλο κέρδος που έχουν προσκομίσει οι συμμετέχοντες εκτός από το ότι έχουν φρέσκα ιδιοπαραγόμενα λαχανικά είναι ότι έγιναν φίλοι.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κομμάτια αδιάθετα για όποιον θέλει να παράγει υγιεινή τροφή για την οικογένειά του. Πληροφορίες στο τηλέφωνο 6944282612.

Για το Πελίτι

Σαϊνατούδης Παναγιώτης και Νίκος Δομπάζης

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube