Αναζήτηση

Επίσκεψη στο κτήμα του Νίκου Δομπάζη και της Ντίνας Χρήστου στην Κομοτηνή.

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016, έχουμε έρθει στην Κομοτηνή για το γάμο του Κώστα και της Σίσσης δυο φίλων και εθελοντών του Πελίτι. Φιλοξενούμαστε στο σπίτι του Νίκου Δομπάζη και της Ντίνας Χρήστου.

Με το Νίκο γνωριστήκαμε το 2000 μέσα από το πρόγραμμα «σποράκι πηγή ζωής» που υλοποιούσε στο σχολείο του, εγώ τότε ζούσα στα πομακοχώρια της Ροδόπης στο Σουμάκ. Από την πρώτη γνωριμία μας και μετά κάναμε πάρα πολλά πράγματα μαζί. Έχουμε χρόνια να έρθουμε στην Κομοτηνή και χαιρόμαστε πολύ που μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε αυτό το ταξίδι.

nikosdompazis

Φωτ. Άρης Παύλος

Σήμερα ο Νίκος θα μας ξεναγήσει στον κήπο του.

Νίκο πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη γη;

Ξεκίνησα το 1996 σε αυτό τον κήπο εδώ, αλλά το όνειρο ήταν πολύ παλιό γιατί κατάγομαι από γεωργική οικογένεια και πάντα ήθελα να έχω και εγώ ένα κήπο και να καλλιεργώ την τροφή μου.

Πως βλέπεις σήμερα τον κήπο μετά από 20 χρόνια;

Στο κτήμα έχουμε βάλει παρά πολλά δέντρα από την αρχή και μετά από 20 χρόνια είναι ένας μικρός παράδεισος με οπωροφόρα και δασικά δέντρα και ένα μικρό κομμάτι που καλλιεργούμε τα λαχανικά της οικογένειας.

Τι ποικιλίες χρησιμοποιείς στο κήπο σου;

Χρησιμοποιώ πολλές ποικιλίες από τη γύρω περιοχή και κυρίως ποικιλίες που τις βρήκα μέσα από το Πελίτι στην οποία συμμετέχω από τότε που γνώρισα τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

Ποια μέθοδο καλλιέργειας χρησιμοποιείς;

Κύριος χρησιμοποιώ τη μέθοδο του Κηπουρού, χωρίς εισροές και ραντίσματα και χωρίς κοπριά.

Σε ποίο βαθμό είσαι αυτάρκης στην τροφή σου;

Γύρω στο 70-80% στα λαχανικά και τα φρούτα της οικογένειας. Καλλιεργούμε καρύδια, φουντούκια, μήλα, αχλάδια, λοτούς, ρόδια, κάστανα, ρόδια, τζίτζιφα, κορόμηλα, μούρα, δαμασκηνιές, συκιές, μουσμουλιές, βύσσινα, κεράσια. Από λαχανικά καλλιεργούμε αρκετές ποικιλίες ντομάτας, μελιτζάνες πράσινες, τσακωνικές, άσπρες, πιπεριές κέρατο και φλωρίνης, λάχανα, καρότα, σέλινο, μαϊντανό, σέσκουλα, μαρούλια, φυστίκια (αραχίδες), σπανάκι, παντζάρια, μπρόκολα, κουνουπίδια ρομανέσκο, καρπούζια, πεπόνια, κ.α.

Ποιο είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις;

Το μυστικό στις καλλιέργειες είναι η γόνιμη γη και το σωστό πότισμα, αν έχεις αυτά τα δύο είναι σαν να κάνεις υγιεινή διατροφή στα φυτά οπότε μετά έχεις υγιή φυτά και καλούς καρπούς. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε την ισορροπία στον κήπο να μη ραντίζεις με χημικά φυτοφάρμακα ούτως  ώστε να υπάρχουν όλων των ειδών τα έντομα έτσι ώστε να υπάρχει μια αρμονία στον κήπο.

Νίκο είσαι και συντονιστής του Πελίτι Κομοτηνής θα μας πεις λίγα λόγια για τις δράσεις που κάνετε εδώ;

Το Πελίτι Κομοτηνής διοργανώνει δύο εκδηλώσεις μια κλειστή εκδήλωση όπου μοιράζει σπόρους και πάντα έχει ένα θέμα για τις καλλιέργειες. Φέτος είχαμε καλεσμένους τον κ. Ευάγγελο Μακρή ο οποίος μίλησε για τους ενεργούς μικροοργανισμούς . Ο κ. Μακρής ,γεωπόνος, πουλούσε λιπάσματα και φάρμακα αλλά τώρα προωθεί τους Ε.Μ. στους συμβατικούς καλλιεργητές έτσι ώστε να μειώσουν τη χρίση των λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων και σιγά σιγά να γίνουν βιοκαλλιεργητές.

Ο άλλος γεωπόνος ήταν ο Κώστας Μπούντας, μίλησε για την τροφή μας. Από τον άνθρωπο τροφοσυλλέκτη ως σήμερα, αναφέρθηκε για την πορεία της τροφής. Στην άλλη εκδήλωση συμμετέχουν το Πελίτι Κομοτηνής και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το 2016 συμμετείχαν 16 σχολεία το 2015 συμμετείχαν 25 σχολεία. Σε αυτή την εκδήλωση παράγουμε σπορόφυτα από παραδοσιακές ποικιλίες και τα μοιράζουμε δωρεάν στου καλλιεργητές. Η εκδήλωση είναι θεσμός εδώ και 15 χρόνια, κάθε χρόνο έρχονται 700 καλλιεργητές για να πάρουν σπόροφυτα . Διανέμονται πάνω από 20.000 φυτά. Αν υπολογίσουμε και τα φυτά που μοιράζουν τα σχολεία στις σχολικές μονάδες είναι πάνω από 30.000 φυτά. Αύτη η εκδήλωση ξεκίνησε το 2002 και ήταν ιδέα του ιδρυτή του Πελίτι, Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

Το Πελίτι Κομοτηνής έχει και δύο αστικούς λαχανόκηπου έτσι εκτός από σπόρους μοιράζει και γη 50τμ, έτσι ώστε να μπορέσουν όσοι δεν έχουν γη να καλλιεργήσουν την τροφή τους με παραδοσιακές ποικιλίες.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

dompazis

Φωτ. Άρης Παύλος

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube