Αναζήτηση

Ημερίδα για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη

Δημοσίευση από: Νίκος Ανδριανάκης στις: .

prosklisi

Πρόσκληση σε ημερίδα για καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών στην Κρήτη

 

Ανοιχτή πρόσκληση σε παραγωγούς απευθύνουν η Greenpeace, ο Δήμος Ηρακλείου, το Παρ/μα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) και η εναλλακτική κοινότητα “Πελίτι”για συμμετοχή στην κοινή ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφικά φυτά: καλλιέργεια με πολλαπλά οφέλη» που συνδιοργανώνουν την Τρίτη 17 Μαϊου 2016, στις 6 μμ. στην Αίθουσα “Μανώλη Καρέλλη” (πρώην Ανδρόγεω) στο Ηράκλειο, Δ/νση Ανδρόγεω 2.

Η ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία(1) της οποίας τα πρώτα βήματα ήδη εφαρμόζονται στη χώρα μας από πρωτοπόρους παραγωγούς(2) που έχουν ήδη ξεκινήσει να καλλιεργούν ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά και να αντικαθιστούν την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια από τη διατροφή των ζώων τους(3).

Πρόκειται(4)για την έκτη ημερίδα παραγωγών με θέμα τα κτηνοτροφικά φυτά που διοργανώνει η Greenpeace σε διάστημα ενάμιση έτους και την πρώτη που γίνεται στην Κρήτη με την υποστήριξη μάλιστα τόσων τοπικών φορέων το οποίο φανερώνει το ενδιαφέρον των κρητικών φορέων να στηρίξουν τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νησιού προς βιώσιμες επιλογές όπως η καλλιέργεια και χρήση ελληνικών κτηνοτροφικών φυτών.

Η ημερίδα απευθύνεται σε παραγωγούς που ενδιαφέρονται να εξοικειωθούν με τα χαρακτηριστικά και τις καλλιεργητικές απαιτήσεις του λούπινου, του ρεβιθιού, του κουκιού και του μπιζελιού τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη(5) για το περιβάλλον, τη γεωργία, την κοινωνία και την οικονομία της Κρήτης και ολόκληρης της χώρας, ενώ μπορούν να φέρουν αυτάρκεια στους κτηνοτρόφους καθώς ο καρπός τους είναι πλούσιος σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας και μπορεί επάξια να αντικαταστήσει την εισαγόμενη μεταλλαγμένη σόγια στο σιτηρέσιο των ζώων.  

 «Στην Κρήτη, όπου φυτρώνουν αυτοφυή λούπινα και υπάρχει γνώση και εμπειρία για κτηνοτροφία χωρίς εξαρτήσεις από εισαγωγές μεταλλαγμένων όπως η σόγια για ζωοτροφή, η καλλιέργεια και χρήση των ελληνικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών μπορεί να αναπτυχθεί άμεσα και να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι του νησιού, και κατ’ επέκταση ολόκληρης της χώρας. Η κοινή μας ημερίδα με τον Δήμο Ηρακλείου, το ΓΕΩΤΕΕ και το Πελίτι μεταφέρει αυτό ακριβώς το μήνυμα: οι συνέργειες και η στροφή προς βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και αυτάρκεια στην κτηνοτροφία αποτελούν μονόδρομο για την ανασυγκρότηση της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας και το μέλλον παραγωγών και καταναλωτών», τόνισε η Έλενα Δανάλη, υπεύθυνη της εκστρατείας της Greenpeace για τη βιώσιμη γεωργία. 

Ο Δήμος Ηρακλείου στηρίζει στην πράξη την ενδογενή ανάπτυξη γιατί πιστεύει ότι είναι μια απάντηση στην οικονομική κρίση που βιώνουμε όλοι και όλες μας. Οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι μπορούν να συμβάλλουν στην αυτάρκεια της Κρήτης σε τοπικά προϊόντα και μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής σε ζωοτροφές καλλιεργώντας τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες. Γι' αυτό το λόγο συνδιοργανώνουμε με την Green Peace, το Παρ/μα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και την εναλλακτική κοινότητα “ΠΕΛΙΤΙ” την ημερίδα και πιστεύουμε ότι οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι θα ανταποκριθούν στην προσπάθεια που κάνουμε” τόνισε ο Πέτρος Ινιωτάκης, Αντιδήμαρχος Αγροτικής Ανάπτυξης του Δήμου Ηρακλείου, ο οποίος θα χαιρετήσει την εκδήλωση.

Κεντρικοί ομιλητές της ημερίδας θα είναι ειδικευμένοι γεωπόνοι(6) συνεργάτες της Greenpeaceπου προτείνουν ήπιες και βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Παρ/τος Κρήτης Δρ. Αλέξανδρος Στεφανάκης, κτηνίατρος που θα μιλήσει για την σημασία των ψυχανθών στην διατροφή των αιγοπροβάτων και η Στέλλα Χατζηγεωργίου, γεωπόνος, εκπρόσωπος της εναλλακτικής κοινότητας “ΠΕΛΙΤΙ” που θα τονίσει την σημασία των ψυχανθών στην γεωργία και τον ρόλο του “ΠΕΛΙΤΙ” στην διάδοση και διάσωση των τοπικών σπόρων. Στο τέλος της ημερίδας θα διανεμηθούν εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών(7).

Η ημερίδα εντάσσεται στο πρόγραμμα “Εκπαίδευση αγροτών στα ελληνικά κτηνοτροφικά φυτά”, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Για περισσότερες πληροφορίες: Έλενα Δανάλη, 210 3806374 & 5, 6984617026, Κατερίνα Λασηθιωτάκη, 2810336123

 Σημειώσεις προς συντάκτες:

  1. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εκστρατεία της βιώσιμης γεωργίας:  http://www.greenpeace.org/greece/el/campaigns/viosimi-georgia/lisi/
  2. Περισσότερες πληροφορίες για τους πρωτοπόρους παραγωγούς:  http://greenpeacegreece.org/projects/2015_SustAgri/agrotes/index.html
  3. Σύμφωνα με στοιχεία τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξηςκαι τουΟργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας(FAO), κάθε χρόνο εξάγουμε περί τα 500 εκατομμύρια  ευρώ για την εισαγωγή σόγιας και άλλων πρώτων υλών για ζωοτροφές, εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσοστό της σόγιας είναι μεταλλαγμένη. Oι σπόροι της σόγιας ελέγχονται από πολυεθνικούς κολοσσούς βιοτεχνολογίας καιη τιμή της συνεχώς εκτοξεύεται, φτάνοντας μέχρι και την αύξηση της τιμής του χρυσού.
  4. Οι προηγούμενες ημερίδες παραγωγών πραγματοποιήθηκαν στα Δερβενοχώρια Βοιωτίας, στη Δορκάδα Θεσσαλονίκης, στον Πολύγυρο Χαλκιδικής, στο Λεβίδι Αρκαδίας και στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας.
  5. Περισσότερα για τα πλεονεκτήματα των κτηνοτροφικών φυτών:  http://greenpeacegreece.org/projects/2015_SustAgri/kouki/10-logoi.html
  6. Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα των συνεργατών γεωπόνων που θα συμμετάσχουν στην ημερίδα ως κεντρικοί ομιλητές: www.realfarm.gr

Τα εγχειρίδια καλλιέργειας κτηνοτροφικών φυτών διατίθενται στην ιστοσελίδα της οργάνωσης:  http://greenpeacegreece.org/projects/2015_SustAgri/agrotes/ekpaidefsi.html

 

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube