Αναζήτηση

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης στην Κρήτη

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, καλεσμένος από το Πελίτι Ηρακλείου, θα βρίσκεται για λίγες μέρες στην Κρήτη με αφορμή την 5η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο και στον Πύργο Αρχανών-Αστερουσίων 8-10 Απριλίου 2016, αλλά και την επίσκεψη του Γάλλου εκφραστή της Αγροοικολογίας Pierre Rabhi.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

peliti hrakliou2016

Στα πλαίσια της παρουσίας του αυτής θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση την Τετάρτη 6 Απριλίου 2016 στην Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης στις 7μμ στο Κολυμπάρι Χανιών, οργανωμένη από την Περιβαλλοντική Φιλοζωική Δράση.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι ο άνθρωπος που ξεκίνησε την πρώτη δράση στην Ελλάδα για το θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών, σε κινηματικό επίπεδο δηλαδή εκτός κυβερνητικών φορέων, πανεπιστημίων και ερευνητικών ιδρυμάτων, μέσα από το «εργαστήρι οικολογικής πρακτικής» στη Θεσσαλονίκη το 1991. Η πρώτη του εξερευνητική αποστολή πραγματοποιήθηκε το 1992 στη γενέτειρα του τη Βαμβακούσα του νομού Σερρών και πραγματοποίησε τις πρώτες δημόσιες ομιλίες στη Θεσσαλονίκη το 1993.

Το 1995 ξεκίνησε, χωρίς να έχει καθόλου χρήματα, το Πελίτι από ένα μικρό χωριό, το Δασωτό Κ. Νευροκοπίου Δράμας. Σήμερα η έδρα του Πελίτι είναι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου με γραφεία στη Δράμα και αριθμεί 18 τοπικές ομάδες στην Ελλάδα και μία ομάδα στη Σόφια της Βουλγαρίας, συνολικά 19 τοπικές ομάδες. Το Πελίτι πλέον παίζει έναν παγκόσμιο ρόλο στο θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών.

chania 2016

Το 1999 οργάνωσε την πρώτη δημόσια διανομή παραδοσιακών ποικιλιών στην Κάρπη του νομού Κιλκίς. Αυτή η γιορτή το 2013 χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη ανταλλαγή παραδοσιακών ποικιλιών παγκοσμίως. Το 2000 ξεκίνησε το Πανελλαδικό Δίκτυο για τη Διάδοση και Διάσωση των Παραδοσιακών Ποικιλιών «Κατά Τόπους Αγροκτήματα». Να διευκρινίσουμε ότι οι σπόροι και τα φυτά διανέμονται δωρεάν από το Πελίτι, κάνοντας με αυτό τον τρόπο μια παγκόσμια πρωτοτυπία που έχει επηρεάσει όλο τον πλανήτη.

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης το 2009 τιμήθηκε ως φύλακας της «Βιοποικιλότητας της Μεσογείου» από το Biodiversity International και το Δήμο της Ρώμης. Ακολούθησαν μα σειρά διακρίσεων ως τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια στις ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2013. Η πιο μεγάλη όμως επιβράβευση είναι οι πάνω από 150.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες καλλιεργητές που προμηθεύτηκαν σπόρους από το Πελίτι.

Βασική του αρχή: "αντί να στεναχωριέσαι για το σκοτάδι άναψε ένα φως". Ο καθένας από μας είναι σημαντικός και σπουδαίος και μπορεί να αλλάξει τον κόσμο όταν αλλάξει ό ίδιος πρώτα.

Στην Κρήτη το πρώτο του ταξίδι για την ανεύρεση παραδοσιακών ποικιλιών έγινε τον Ιούνιο του 1998. Συγκεντρώθηκαν περίπου 100 ποικιλίες από τους 4 νομούς της Κρήτης. Όλα αυτά τα υλικά και οι πληροφορίες δόθηκαν στην Τράπεζα Γενετικού Υλικού που είναι ο εθνικός φορέας για το φυτικό γενετικό υλικό στη χώρα, οι πληροφορίες αξιοποιήθηκαν για επόμενες αποστολές της. Η κατάσταση τότε ήταν απογοητευτική "έφυγα με απέραντη απογοήτευση και θυμό από την Κρήτη" Το 2001 πραγματοποιείται το δεύτερο ταξίδι στην Κρήτη όπου τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα. Γίνονται κινήσεις από παραγωγούς να σώσουν τις παραδοσιακές ποικιλίες της Κρήτης. Ακολουθούν και άλλα ταξίδια και κάθε φορά τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα. Στα τέλη του 2009 με αρχές του 2010 πραγματοποιείται μια περιοδεία σε όλη την Κρήτη με πολύ θετικά αποτελέσματα. Στα τέλη του 2011 ανοίγει η τοπική ομάδα του Πελίτι στο Ηράκλειο με συντονιστές το Μανώλη Βαρδάκη και τη Στέλα Χατζηγεωργίου αλλάζοντας θετικά τα πράγματα ακόμη περισσότερο.

Υπάρχει πολύς δρόμος να διανυθεί ακόμη.

Το ταξίδι του Παναγιώτη στην Κρήτη έχει και έναν ακόμη σκοπό την αναζήτηση παραγωγών που μεγαλώνουν φυτά με μουσική. Έχουμε αξιόπιστες πληροφορίες ότι υπάρχουν παραγωγοί στην Κρήτη που βάζουν μουσική στα θερμοκήπια τους. Παρακαλούμε όποιος έχει μια πληροφορία γι' αυτό το θέμα ας επικοινωνήσει με το Πελίτι Ηρακλείου τηλ. 6974958711

Με αγάπη και φως

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube