Αναζήτηση

Πέμπτη 20 Οκτ. στις 18.30 Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Δράμα

Δημοσίευση από: Βίλη Κουτσογιάννη στις: .

Η ομάδα Πελίτι Δράμας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα θα συναντηθεί στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος για να γιορτάσει τα 2 χρόνια από την δημιουργία της.
Όποιος/α είναι κοντά στην περιοχή και θέλει να γνωρίσει εμάς , αυτό που κάνουμε και τον υπέροχο χώρο που μας φιλοξενεί είναι ευπρόσδεκτος !

kapnologikoΤο Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος κτίστηκε την δεκαετία του 1930 από τον χαρισματικό αρχιτέκτονα της μεσοπολεμικής Αρχιτεκτονικής Λέανδρο Ζωίδη , για να καλύψει τις ανάγκες μελέτης , βελτίωσης και προστασίας του Ελληνικού καπνού σαν εμπόρευμα.
Η επιλογή της τοποθεσίας του δεν είναι τυχαία γιατί στη Δράμα εκείνη την περίοδο η καλλιέργεια καπνού ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων , υπήρχαν πολλές καπναποθήκες και ήταν κέντρο εμπορίου της ευρύτερης περιοχής.
Στο διάστημα της λειτουργίας του έγιναν δοκιμαστικές καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών καπνού ενώ υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό που στήριζε το επιστημονικό πρόγραμμα , που οργανώθηκε σύμφωνα με αντίστοιχα προγράμματα Ευρωπαικών Ινστιτούτων .

10264788 946442095470334 1831486869404199235 nΥπήρξε το κυριότερο Γεωργικό Ίδρυμα με αντικείμενο εργασίας την έρευνα επί του καπνού.
Το 2001 , με την κατάργηση του Ελληνικού Οργανισμού Καπνού , το Ινστιτούτο εντάχθηκε στο ΕΘΙΑΓΕ , και πλέον η μόνη ευθύνη που έχει είναι η ανάλυση των χημικών ουσιών που αναγράφονται στα πακέτα των τσιγάρων που κυκλοφορούν στη αγορά.
Το κτίριο , που περιβάλλεται από έναν υπέροχο καταπράσινο χώρο , χρήζει αναπαλαίωσης.
Φιλοξενεί κάποιους φορείς και έτσι κρατιέται ακόμη ζωντανό , αν και τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές στιγμές του , καθώς οι υπάλληλοι που το υπηρετούν είναι πλέον ελάχιστοι.
Τον Οκτώβριο του 2015 παραχωρήθηκαν στο Πελίτι γραφεία του κτιρίου για την λειτουργία του στη Δράμα , καθώς και ένα πανέμορφο θερμοκήπιο όπου γίνονται σπορεία και σπορόφυτα που μοιράζονται στις γιορτές και σε ανθρώπους της περιοχής που επιθυμούν να καλλιεργήσουν παραδοσιακές ποικιλίες και να κρατήσουν σπόρο.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube