Αναζήτηση

Πέμπτη 20 Οκτ. στις 18.30 Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος στην Δράμα

Δημοσίευση από: Βίλη Κουτσογιάννη στις: .

Η ομάδα Πελίτι Δράμας την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στις 6.30 το απόγευμα θα συναντηθεί στο Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος για να γιορτάσει τα 2 χρόνια από την δημιουργία της.
Όποιος/α είναι κοντά στην περιοχή και θέλει να γνωρίσει εμάς , αυτό που κάνουμε και τον υπέροχο χώρο που μας φιλοξενεί είναι ευπρόσδεκτος !

kapnologikoΤο Καπνολογικό Ινστιτούτο Ελλάδος κτίστηκε την δεκαετία του 1930 από τον χαρισματικό αρχιτέκτονα της μεσοπολεμικής Αρχιτεκτονικής Λέανδρο Ζωίδη , για να καλύψει τις ανάγκες μελέτης , βελτίωσης και προστασίας του Ελληνικού καπνού σαν εμπόρευμα.
Η επιλογή της τοποθεσίας του δεν είναι τυχαία γιατί στη Δράμα εκείνη την περίοδο η καλλιέργεια καπνού ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων , υπήρχαν πολλές καπναποθήκες και ήταν κέντρο εμπορίου της ευρύτερης περιοχής.
Στο διάστημα της λειτουργίας του έγιναν δοκιμαστικές καλλιέργειες διαφόρων ποικιλιών καπνού ενώ υπήρχε εξειδικευμένο προσωπικό που στήριζε το επιστημονικό πρόγραμμα , που οργανώθηκε σύμφωνα με αντίστοιχα προγράμματα Ευρωπαικών Ινστιτούτων .

10264788 946442095470334 1831486869404199235 nΥπήρξε το κυριότερο Γεωργικό Ίδρυμα με αντικείμενο εργασίας την έρευνα επί του καπνού.
Το 2001 , με την κατάργηση του Ελληνικού Οργανισμού Καπνού , το Ινστιτούτο εντάχθηκε στο ΕΘΙΑΓΕ , και πλέον η μόνη ευθύνη που έχει είναι η ανάλυση των χημικών ουσιών που αναγράφονται στα πακέτα των τσιγάρων που κυκλοφορούν στη αγορά.
Το κτίριο , που περιβάλλεται από έναν υπέροχο καταπράσινο χώρο , χρήζει αναπαλαίωσης.
Φιλοξενεί κάποιους φορείς και έτσι κρατιέται ακόμη ζωντανό , αν και τίποτα δεν θυμίζει τις παλιές καλές στιγμές του , καθώς οι υπάλληλοι που το υπηρετούν είναι πλέον ελάχιστοι.
Τον Οκτώβριο του 2015 παραχωρήθηκαν στο Πελίτι γραφεία του κτιρίου για την λειτουργία του στη Δράμα , καθώς και ένα πανέμορφο θερμοκήπιο όπου γίνονται σπορεία και σπορόφυτα που μοιράζονται στις γιορτές και σε ανθρώπους της περιοχής που επιθυμούν να καλλιεργήσουν παραδοσιακές ποικιλίες και να κρατήσουν σπόρο.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube