Αναζήτηση

Απολογισμός 2013

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Λυπημένος στις: .

ΠΕΛΙΤΙ Τοπική Ομάδα Αλμυρού

AΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2013-ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ 2014

Η χρονιά  που πέρασε ήταν για την ομάδα μας  πλούσια  και δημιουργική, όμως κυρίως ήταν διδακτική. Ήταν πλούσια σε εκδηλώσεις, σε καινούρια πράγματα και σε διδάγματα.

170Κατ΄αρχήν διευρύνθηκε ο ανθρώπινος χώρος της ομάδας μας .Kαινούριοι άνθρωποι μας πλησίασαν θέλοντας να γνωρίσουν τις δράσεις του  Πελίτι  και μοιράστηκαν τα ενδιαφέροντα, τον αγώνα και τις αγωνίες μας. Ακολούθως  μοιράσαμε πολλαπλάσιους σπόρους και φυλάξαμε ακόμη  περισσότερους. Τέλος πραγματοποιήσαμε την καθιερωμένη πλέον γιορτή μας στο δασάκι Κουρί .Σαν κεντρική εκδήλωση συγκέντρωσε και το δικό μας ενδιαφέρον ως προς την προσπάθεια, αλλά βέβαια  και το ενδιαφέρον του κόσμου που ήρθε να πάρει σπόρους, να ακούσει τα νέα για το μέλλον των ντόπιων ποικιλιών στον τόπο μας και  παγκόσμια, να δει πως ζυμώνεται το ψωμί, πως φτιάχνεται το σαπούνι και να διασκεδάσει με μουσική και Καραγκιόζη.

Τα παραπάνω απλά επαναλήφθηκαν, έστω εμπλουτισμένα, όμως το πιο ενδιαφέρον μέρος των φετινών μας δράσεων αρχίζει ακριβώς με τη λήξη της γιορτής και με την απολογιστική μας συγκέντρωση. Εκεί αποφασίσαμε να μοιράσουμε τις δράσεις μας σε όλη τη διάρκεια του χρόνου και να τις μοιράσουμε ‘’κατά τόπους’’.      Με βάση το παραπάνω σκεπτικό λοιπόν οργανώσαμε  αρχές Ιουλίου εξόρμηση περιπατητική  και βοτανολογική ταυτόχρονα για γνωριμία με τα βότανα του βουνού μας ,της Όθρης. Ανάλογη βόλτα, με αντικείμενο αυτή τη φορά τα μανιτάρια του βουνού μας, έγινε στις 11 Νοέμβρη και παρ’ ότι ο καιρός φέτος δεν ήταν ευνοικός, καταφέραμε να δούμε και να γνωρίσουμε κάποια από αυτά τα λιγότερο γνωστά  και ‘μυστήρια’ φρούτα .Οδηγός  στις παραπάνω εξορμήσεις ήταν ο πολύτιμος φίλος μας Χρήστος  Δεληστάθης  «ψαγμένος» φαρμακοποιός και γνώστης της πλούσιας χλωρίδας του βουνού μας.

Η τελευταία μας δράση για το 2013 αλλά και η πιο ελπιδοφόρα κατά κοινή ομολογία, ίσως λόγω συμβολισμού, ήταν η σπορά ενός χωραφιού με παραδοσιακό σπόρο «Μαυραγάνι» που μας προμήθευσε ο φίλος  καλλιεργητής Αποστόλης Αραμπατζής. Σπείραμε με το χέρι όπως παλιά και το διασκεδάσαμε με ντόπια τσίπουρα και κρασιά που δοκιμάστηκαν επι  τόπου. Άντε και καλή  σοδειά….

Αρκετά ήταν αυτά που έγιναν τη χρονιά που πλέον τελειώνει κι αυτό μας βάζει σε μπελά… Πρέπει να πράξουμε τα ανάλογα και του χρόνου .Διαθέσεις και προθέσεις υπάρχουν άφθονες, όμως και σχετική ασάφεια ως προς το χρόνο πραγματοποίησης ή την οργάνωση, ποιος θα κάνει , τι ακριβώς  και που… Ένα το… κρατούμενο που θα γίνει σίγουρα, γιατι πλέον απασχολεί κι ενδιαφέρει πολύ κόσμο είναι η τοπική  γιορτή ανταλλαγής  ντόπιων σπόρων και όχι μόνο. Σκεφτόμαστε για αλλαγή του χώρου της εκδήλωσης φέτος,  ενώ ο χρόνος είναι μάλλον ορισμένος για τα μέσα Μάη. Θέλουμε και περιμένουμε για φέτος πιο πολλούς σπόρους και περισσότερο γλέντι .Απο ΄κει και πέρα αλλά ίσως και πιο πριν, όπως προείπαμε θα ψάξουμε τον κατάλληλο χρόνο και τόπο για θεματικές εκδηλώσεις π,χ.κλάδεμα αμπελιού ,ελιάς ,οργάνωση ή συνδιοργάνωση  οικογιορτής και άλλα ακόμη  που υπάρχουν σαν σκέψεις ή προτάσεις και περιμένουν υπομονετικά τη σειρά τους να βγουν στον κόσμο και στον …αέρα.

Για την τοπική ομάδα του Πελίτι στον Αλμυρό.

Αντώνης Παπαλεξανδρής

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube