Αναζήτηση

H φθινοπωρινή συνάντηση 2016

Δημοσίευση από: Άρης Παύλος στις: .

Πελίτι: "Είναι πολιτική πράξη να μάθουμε να κρατάμε σπόρο"

Πελίτι:

Η φθινοπωρινή συνάντηση της τοπικής ομάδας Πελίτι Αίγινας, έγινε το Σάββατο 15 Οκτωβρίου στην αίθουσα του Μορφωτικού Συλλόγου Αίγινας.

Την εκδήλωση συντόνισε ο Άρης Παύλου ο οποίος μίλησε για την σημαντικότητα των σπόρων, την ελευθερία διατήρησης, μοιράσματος και μετακίνησής τους, τη δράση του Πελίτι, μαζί με πολλές πληροφορίες για την καλλιέργεια των σπόρων. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Βάσω Κανελοπούλου, μέλος της ομάδας, επειδή βρίσκεται στη Χάγη, μας μίλησε μέσω βίντεο, για το συμβολικό δικαστήριο για τη Μοσάντο και την Διεθνή Λαϊκή Συνέλευση που γίνονται αυτές τις μέρες στη Χάγη και έκλεισε τονίζοντας πόσο σημαντικό είναι να κρατάμε σπόρο: "είναι πολιτική πράξη να μάθουμε να ξανακράταμε σπόρο γιατί μόνον έτσι θα ελέγχουμε το μέλλον της γεωργίας μας και της διατροφής μας".

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο της ομιλίας της: https://www.youtube.com/watch?v=xLaaIbWe47Q

Στην συνέχεια, ο Γιάννης Ψαλιδάκος έκανε μια εισαγωγή στην Αειφόρα καλλιέργεια ​- ​Perma(nent)culture​, όπου προτείνει να εμπνευστούμε από την ίδια τη φύση και να προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε τους κανόνες της στις δικές μας καλλιέργειες.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η Ρ​ermaculture είναι ένα σύστημα για παραγωγή τροφής και χρήση της γης, καθώς και για σχεδιασμό κοινοτήτων. Έχει ολιστικό τρόπο σκέψης. Έτσι,σύμφωνα με αυτήν, μια κοινότητα ανθρώπων που επιθυμεί να γίνει βιώσιμη πρέπει να συνδυάσει πολλά στοιχεία. Μερικά από αυτά είναι: οικολογία, τοπογραφία,  βιολογική  καλλιέργεια, αρχιτεκτονική, δασολογία, πράσινη οικονομία και κοινωνικά συστήματα. Η εστίασή της είναι περισσότερο στις σχέσεις μεταξύ αυτών, παρά στο κάθε στοιχείο ξεχωριστά. Μια κεντρική πρακτική της μόνιμης καλλιέργειας είναι η παρατήρηση. Παρατηρώντας ένα μέρος, λένε οι υποστηρικτές της, μπορείς να μάθεις πολλά όχι μονάχα για τον κύκλο της φύσης και του συγκεκριμένου φυσικού συστήματος, αλλά και γενικές πληροφορίες που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλα μέρη του πλανήτη.

​Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν φθινοπωρινοί σπόροι από διάφορα μέρη της Ελλάδος.​

OLYMPUS DIGITAL CAMERA  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Δημοσιεύτηκε στο http://aeginalight.gr/article.php?id=87092

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube