Αναζήτηση

Ένας κήπος για τη Συρία

Συνάντηση του «15ου κήπου»

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Από τις 9 έως τις 12 Νοεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας συνάντηση του «15ου κήπου» όπου το πελίτι είχε δύο εκπροσώπους. Ο «15ος κήπος» είναι μια ομάδα που δραστηριοποιείται εδώ και 2 χρόνια πάνω στη διατροφική επάρκεια όλων των ανθρώπων της εμπόλεμης Συρίας. Στη συνάντηση συμμετείχαν άτομα από Γαλλία, Σουηδία, Γερμανία, Ελλάδα, Τουρκία και σύριοι εκπρόσωποι από διάφορες ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Συρία. Περίπου 10 σύριοι αγρότες δεν μπόρεσαν να έρθουν στη συνάντηση λόγο προβλημάτων που αντιμετώπισαν στα σύνορα.
src.adapt.960.high.syria gardens hp.1431965443423Κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε διανομή σπόρων από την Ελλάδα (Πελίτι), Γαλλία, Σουηδία και Γερμανία. Το Πελίτι συμμετείχε με περίπου 60 κιλά σπόρους και συνολικά συγκεντρωθήκαν περίπου 300 κιλά τα οποία σταδιακά θα καταλήξουν σε καλλιεργητές στη Συρία.
Μια ομάδα από τη Γαλλία (Graines et Cinema) κατάφερε να μαζέψει 200 κιλά σπόρους κατά τη διάρκεια περιοδείας της στη νότια Γαλλία για 4 μήνες, προβάλλοντας ντοκιμαντέρ με την κατάσταση στη Συρία και παρουσιάζοντας τη δουλειά του «15ου κήπου».
Επίσης, έγινε επαφή του πελίτι με τη συριακή οργάνωση «olive branch» που ασχολείται με τη δημιουργία και τη στήριξη σχολείων (3000 παιδιά), «κινητών» σχολείων σε καταυλισμούς προσφύγων (το μάθημα γίνεται μέσα σε λεωφορείο - σαν εκδρομή) και σχολικών κήπων. Δόθηκαν στην οργάνωση σπόρια που είχε μαζέψει σχολείο της Αίγινας σε συνεργασία με την τοπική ομάδα του Πελίτι και θα ακολουθήσει επικοινωνία και πρόσκληση σε άλλα σχολεία από την Ελλάδα.
Στο τέλος της συνάντησης δημιουργηθήκαν ομάδες εργασίας όπου από τη μεριά του πελίτι υπήρξε δέσμευση (σε συνεργασία και με άλλες ομάδες από την Ευρώπη) για στήριξη με σπόρους, καθώς και για τη δημιουργία εγχειριδίου με πληροφορίες σχετικά με τη διαχείριση σπόρων.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η αίσθηση αλληλεγγύης ήταν ξεκάθαρη από όλες τις μεριές. Τέλος, έγινε προσπάθεια από όλες τις ευρωπαϊκές ομάδες στη συλλογή σπόρων και στη διεξαγωγή της συνάντησης και βέβαια μεγάλη προσπάθεια από τους περισσότερους σύριους για να παρευρεθούν σε αυτή.
sporoipeliti
 

Οι σπόροι που έδωσε η αντιπροσωπία του Πελίτι στη συνάντηση

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube