Αναζήτηση

Η λύρα του Απόλλωνα

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Η λύρα του Απόλλωνα στη Λαϊκή Συνέλευση της Χάγης (14-16 Οκτώβρη 2016)

Στη Λαϊκή Συνέλευση της Χάγης οι βραδιές γέμισαν με τους ήχους της Λύρας του Απόλλωνα από το Θανάση Κλεώπα. Ο Θανάσης μας τραγούδησε δικές του συνθέσεις όπως το τραγούδι για τη γέννηση του σπόρου, σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση. Ελληνικά παραδοσιακά τραγούδια και τον αρχαίο ύμνο του Σείκιλου που λέγεται ότι είναι η αρχαιότερη παρτιτούρα στον κόσμο. Ο κόσμος συγκινήθηκε και ενθουσιάστηκε με τους πρωτόγνωρους ήχους της λύρας και των τραγουδιών. Πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν να μάθουν περισσότερα για τη λύρα και τα τραγούδια.

IMG 20161014 192232

Ο Θανάσης είναι συντονιστής του Πελίτι για τα μουσικά δρώμενα και έχει στηρίξει δεκάδες μουσικές εκδηλώσεις του Πελίτι μόνος του ή με το μουσικό σχήμα Namaste. Το 2014 συμμετείχε στο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους σπόρους. Το 2015 συμμετείχε μουσικά στο φεστιβάλ σπόρων της Νυρεμβέργη στη Γερμανία. Το 2016 στα φεστιβάλ σπόρων της Νυρεμβέργης και του Ιπόφεν της Γερμανίας.

https://twitter.com/GreenteamBG/status/787000248111538177?s=04

Η λύρα που χρησιμοποιεί ο Θανάσης είναι αντίγραφο αρχαίου οργάνου, η εικόνα του οποίου έχει βρεθεί σε κεραμικούς αμφορείς. Σύμφωνα με την Ελληνική μυθολογία η λύρα αυτή φτιάχτηκε από τον Ερμή και δόθηκε στον Απόλλωνα για να τον εξευμενίσει για την κλοπή των βοδιών. Σήμερα αναβιώνει ξανά η Λύρα του Απόλλωνα χάρη στις προσπάθειες των κατασκευαστών μουσικών οργάνων από το Κιλκίς. (en.luthieros.com).

Μέσω του Θανάση η παρουσία του Πελίτι και της Ελλάδας έγινε περισσότερο αισθητή.

«Ήλιος είναι ο πατέρας

Μάνα έγινε η γη

και ο σπόρος μεσ’ το χώμα έτοιμος να γεννηθεί»

Από το τραγούδι «γέννηση» μουσική Θανάσης Κλεώπας στίχοι Κλεονίκη Κουρούπη.

Για το Πελίτι

Βάσω Κανελλοπούλου και Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube