Αναζήτηση

Προγράμμα Λεονάρντο

Eπίσκεψη σε παραδοσιακούς οπωρώνες

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

 Στα πλαίσια του  Πρόγραμμα Leonardo da Vinci , «Καλλιέργεια της γεωργικής βιοποικιλότητας: γνώση και πρακτική στην Ευρώπη» Συμμετείχαμε στο εργαστήριο «σπόροι κληρονομιάς, επίσκεψη σε παραδοσιακούς οπωρώνες» το σεμινάριο οργανώθηκε από την οργάνωση Garden Organic (www.gardenorganic.org.uk) στο Ryton Gardens,στο Κοβεντρή της Αγγλίας.

5a

 

 

Από την Ελλάδα συμμετείχε το Πελίτι (Παναγιώτης Σαϊνατούδης, Σοφία Γίδα και Άρης Παύλος) και από την Αυστρία η οργάνωση «Κιβωτός του Νώε».

Την πρώτη μέρα στις 15 Ιουλίου 2014, επισκεφτήκαμε το Ryton Gardens όπου είναι η έδρα της οργάνωσης Garden Organic. Μας ξενάγησαν τον επισκέψιμο κήπο που έχουν αλλά και στον κήπο ανανέωσης των ποικιλιών καθώς και στους χώρους καθαρισμού και αποθήκευσης των σπόρων. Στον επισκέψιμο κήπο υπήρχε ένα τμήμα με ποικιλίες από διάφορες χώρες από την Ελλάδα είχαν μελισσόχορτο.

 

Στις 16 Ιουλίου επισκεφτήκαμε το Brogdale (www.brogdalecollections.co.uk)

στην καρδιά του Kent, το Brogdale είναι μια ζωντανή τράπεζα γονιδίων με πάνω από 4.000 ποικιλίες μηλιάς, αχλαδιάς, δαμασκηνιάς, κερασιάς, κορινθιακής σταφίδας, κυδωνιάς κ.α είναι το μεγαλύτερο και καλύτερο κέντρο με οπωροφόρα δέντρα στον κόσμο! Έκτος από τη ζωντανή τράπεζα δέντρων που επισκεφτήκαμε είδαμε και μια μεγάλη βιβλιοθήκη με πολύ σπάνια βιβλία πάνω στα οπωροφόρα δέντρα.

Στη συνεχεία επισκεφτήκαμε το κτήμα Mole End Farm σε μία έκταση 100 στρέμματα σε 5 θέσεις στο Κεντ: είναι ένα βιολογικό αγρόκτημα φρούτων. Το κτήμα που είδαμε διαστάσεων περίπου 47 στρέμματα, τα 36 στρέμματα είναι φυτεμένο με οπωροφόρα δέντρα και στο υπόλοιπο υπάρχουν τέσσερις φυσικές λίμνες και μια δεξαμενή για την αποθήκευση του νερού για άρδευση για το αγρόκτημα καθώς και τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Στις 17 Ιουλίου 2014 επισκεφτήκαμε τον αμπελώνα Sedlescombe Vineyard www.englishorganicwine.co.uk Αυτό που μάθαμε σχετικά με τα αμπέλια στην Αγγλία είναι ότι πριν χρόνια ευδοκιμούσαν μόνο γερμανικές ποικιλίες, τώρα με την αλλαγή του κλήματος ευδοκιμούν και Γαλλικές ποικιλίες.

Τέλος επισκεφτήκαμε το κτήμα Oakwood Farm (Some Information) είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που ασχολείται με την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων κάνουν μόνοι τους τη διανομή των καρπών και κάνουν εξαιρετικούς χυμούς μήλων.

Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από το ταξίδι.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης ΣαϊνατούδηςΗλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube