Αναζήτηση

Προγράμμα Λεονάρντο

Εκπαίδευση σχετικά με τις εξερευνητικές αποστολές

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το διήμερο σεμινάριο που οργάνωσε το Πελίτι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Λεονάρντο.

 P1160257 copy

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκες στις 27 και 28 Ιουνίου 2014 με θέμα: εκπαίδευση σχετικά με τις εξερευνητικές αποστολές για τη συλλογή παραδοσιακών τοπικών γνώσεων που σχετίζονται με την καλλιέργεια των τοπικών ποικιλιών σιτηρών.

Την Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014, έφτασαν τρεις εκπρόσωποι των οργανώσεων από το

Reseau Semences Paysannes: http://www.semencespaysannes.org/ από τη Γαλλία

και τέσσερις εκπρόσωποι από την οργάνωση Red de Semillas:  http://www.redsemillas.info/ από την Ισπανία. 

Από τη μεριά του Πελίτι συμμετείχαμε ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης,η Βάσω Κανελλοπούλου, και ο Παναγιώτης Καραγιαννίδης. Επίσης μαζί μας ήταν η Καρίνα  Μπενεσσαϊά όπου είχε αναλάβει μέρος από τις μεταφράσεις  και ο Τζέση Σέηλς από τις Η.Π.Α και ο Ορέστης Μπόσκος.

Την Παρασκευή η συνάντηση ξεκίνησε με τη γνωριμία των ανθρώπων και την παρουσίαση της δουλειάς τους. Δύο από τους Γάλλους αγρότες ήταν και αρτοποιοί παράλληλα όπου διασώζουν τις δικές τους ποικιλίες σιτηρών και παράλληλα τις δοκιμάζουν στο ψωμί. Μετά τη γνωριμία μεταξύ μας τους παρουσιάσαμε το Πελίτι και τις δράσεις τους καθώς και την τράπεζα σπόρων που διαθέτουμε.

Όλοι οι αγρότες είχαν ένα εξαιρετικό πάθος για τη δουλειά που κάνουνε.

Συλλέξαμε επίσης άγριους συγγενείς του σταριού τον Aegilops speltoides 

P1160246 copyΤο Σάββατο η μέρα μας ξεκίνησε πολύ νωρίς. Φύγαμε από το Παρανέστι στις 5 το πρωί με στόχο τα Πομακοχώρια της Ξάνθης. Εκεί μας περίμενε ο Αχμέτ στον Οικισμό Διάσπαρτο όπου μας έδειξε την ανοιξιάτικη σίκαλη που καλλιεργεί. Ο Αχμέτ είναι ένας από τους λίγους πλέον καλλιεργητές ανοιξιάτικης σίκαλης. Η σίκαλη αυτή σπέρνεται την άνοιξη και θερίζεται μέσα σε τρεις μήνες περίπου.

Εκτός από τη σίκαλη είδαμε και τους κήπους του με τις παραδοσιακές ποικιλίες λαχανικών που κρατάει, ντομάτες, φασόλια, καλαμπόκια κ.α.

Όλοι η ομάδα έμεινε εντυπωσιασμένη αρχικά από την τοποθεσία μια που ήμασταν στα χίλια μέτρα ψηλά, μέσα στις οξιές. Πηγαίνοντας μάλιστα ο δρόμος ήταν κλειστός από μια μεγάλη οξιά που έπεσε από τη νυχτερινή καταιγίδα και έκλεισε το δρόμο καταστρέφοντας και τα καλώδια της ΔΕΗ (όταν φεύγαμε τα συνεργεία αποκατάστασης ήταν εκεί).

P1160291 copyΣτη συνέχεια υπήρξε ξεκούραση στις Θέρμες και συνεχίσαμε για τον παραδοσιακό οικισμό Κοτάνης και την παραδοσιακή ταβέρνα Κοτάνη. Όπου μας προσφέρθηκαν μοναδικές γεύσεις από μοναδικά τοπικά προϊόντα.

Μέσα από αυτή τη συνάντηση υπήρξε συνεργασία και ανταλλαγή γνώσεων και σπόρων, που είναι κάτι που το χρειαζόμαστε όλοι και άνοιξαν δρόμοι για μελλοντικές συνεργασίες.

Κλείνοντας ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους στήριξαν το εργαστήριο.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

 

Φωτογραφίες - εκπαίδευση σχετικά με τις εξερευνητικές αποστολές

P1160390 copy

Οι Γάλλοι αγρότες μαζί με τη Βάσω Κανελλοπούλου στη γη του Πελίτι (29/6/2014).

P1160397 copy

 

Οι Ισπανοί αγρότες στη γη του Πελίτι (29/6/2014).

Report of the event

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube