Αναζήτηση

Προγράμμα Λεονάρντο

Η Συνάντηση της Βιέννης 2013

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Οι Επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (γεωργίας και περιβάλλοντος),  επεξεργάζονται επί του παρόντος την πρόταση  για νέο  "Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την παραγωγή και τη διαθεσιμότητα φυτικού αναπαραγωγικού υλικού στην αγορά" Com(2013) 262 final Βρυξέλλες 6/5/2013

Στις 23 και 24 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε πανευρωπαϊκή συνάντηση στη Βιέννη, στην οποίαν συμμετείχαν περισσότερες   από 20 οργανώσεις από όλη την Ευρώπη. Τη συνάντηση οργάνωσε η Αυστριακή οργάνωση ΚΙΒΩΤΟΣ ΤΟΥ ΝΩΕ   http://www.arche-noah.atΑπό  την Ελλάδα συμμετείχαν το Πελίτι (www.peliti.gr), με εκπρόσωπο, τη Βάσω Κανελλοπούλου  και ο Αιγίλοπας( http://aegilops.gr) με εκπρόσωπο τον Κώστα Κουτή. Η συνάντηση κατέληξε σε  επείγουσα έκκληση με τη μορφή  διακήρυξης «για την προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς, της βιοποικιλότητας και της επισιτιστικής ασφάλειας»
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

1. Ελληνικά (Greek) http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_EL.pdf

Ελληνικά (Greek), επεξεργάσιμη μορφή

2. Αγγλικά (English)  http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_EN.pdf

3. Γαλλικά (French)  http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_FR.pdf

4. Ισπανικά (Spanish,Castellano) http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_ES.pdf

5. Γερμανικά (German)  http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_DE.pdf

6. Τσέχικα (Czech)   http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_CS.pdf

7. Πολωνικά (Polish)   http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_PL.pdf

8. Ρουμάνικα (Romanian)  http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_RO.pdf

9. Σλοβάκικα (Slovakian)  http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_SK.pdf

10. Πορτογαλικά (Portuguese)  http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_PT.pdf

11. Φιλανδικά (Finnish) http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_SF.pdf

12. Ολανδικά (Dutch) http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_NL.pdf

13. Δανέζικα (Danish)  http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_DA.pdf

14. HR  http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_HR.pdf
15.Ουγκαρέζικα  (Hungarian)   http://www.eu-seedlaw.net/pdf/Declaration_Vienna_2013-11_HU.pdf

 

Σχετικά με την αναθεώρηση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σπόρους, οι οργανώσεις από την Αγγλία τη Γαλλία, Γερμανία, Αυστρία, Σουηδία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Κροατία και Σλοβακία έθεσαν τρία κύρια αιτήματα:

1. Οι αγρότες και οι άλλοι καλλιεργητές, δεν πρέπει να υποχρεωθούν να αγοράζουν σπόρους ή άλλο «φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό» από εμπορικούς προμηθευτές. Κάθε νομοθεσία πρέπει να εγγυάται τα δικαιώματα των αγροτών, των άλλων καλλιεργητών και όλων των συλλογικοτήτων, να χρησιμοποιούν, να ανταλλάσσουν και να πωλούν τους δικούς τους σπόρους και τα φυτά τους, έτσι ώστε να γίνονται σεβαστές οι διακηρύξεις τω ν ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η Διεθνής Συνθήκη για τους Φυτογενετικούς Πόρους (ITPGRFA).

2. Οι όροι που τίθενται από τη βιομηχανία σπόρων δεν πρέπει να υιοθετηθούν ως βάση για ολόκληρη την αγορά σπόρων και φυτών. Προϋποθέτουν τεχνικούς και νομικούς ορισμούς στους οποίους τα φυσιολογικά φυτά δεν μπορούν να ανταποκριθούν, ενώ ταυτόχρονα, δεν αναγνωρίζουν τη σημασία της βιοποικιλότητας.

3. Τα φυτά που μπορούν ελεύθερα να αναπαραχθούν, δεν πρέπει να υπόκεινται σε υποχρεωτική εγγραφή της ποικιλίας ή σε πιστοποίηση των σπόρων και των φυτών. Η βιοποικιλότητα πρέπει να έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα εμπορικά συμφέροντα.

Σύγκρουση συμφερόντων;

Ο εισηγητής της επιτροπής γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου SergioSilvestris (PdL, Ιταλία, EPP-Group) φαίνεται ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην ομάδα πίεσης της σπορο-βιομηχανίας που αποκαλείται «Ευρωπαϊκή Ένωση Σπόρων» (EuropeanSeedAssociation -ESA): Σε ένα γεύμα που έλαβε χώρα χθες το βράδυ, ήταν ο κύριος ομιλητής και στην πρώτη εκδοχή της πρόσκλησης ήταν αυτός που προσκαλεί.

http://www.eu-seedlaw.net/

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube