Αναζήτηση

Διεθνείς ημέρες σπόρων

Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα 2013

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα

11, 12 και 13 Μαΐου 2013

 

Ελληνικά English  Български Français  Εspañol Srpski   German

 

Είμαστε όλοι σημαντικοί και σπουδαίοι,

ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική μας κατάσταση

Καθημερινά ψηφίζουμε με το πιρούνι μας τι γεωργία και τι κόσμος

θα υπάρξει αύριο. Ας πάρει ο καθ’ ένας μας την ευθύνη που του αντιστοιχεί.

 

Πελίτι

afisa diethnis imeres sporon

 Με ιδιαίτερη χαρά σας καλούμε να συμμετάσχετε στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων που θα λάβουν χώρα στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου, από τις 11 έως τις 13 Μαΐου 2013. Μέρα ανταλλαγής σπόρων είναι μόνον η 11η Μαΐου 2013. Ελάτε να μοιραστούμε τις εμπειρίες σας και τις πρακτικές που έχετε αναπτύξει στον κήπο, τη γειτονιά, την πόλη ή τη χώρα σας σε σχέση με τις ντόπιες ποικιλίες και, γενικότερα, με την καλλιέργεια τροφής. Ελάτε να συμμετάσχετε στη μεγάλη ανταλλαγή, κατά την οποία μπορούμε να προσφέρουμε ο ένας στον άλλον τους σπόρους των προγόνων μας. Τώρα που η οικονομική κρίση είναι στην πόρτα μας, τώρα που χάνουμε βασικές ελευθερίες κερδισμένες με δύσκολους αγώνες, είναι η ώρα για συσπείρωση. Σε περιόδους σοβαρών οικονομικών κρίσεων είναι ακόμα πιο σημαντική η ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους. 

Οργάνωση: Πελίτι www.peliti.gr

Με την υποστήριξη:

 

 

-της Πανευρωπαϊκής Εκστρατείας για τους Σπόρους η οποία οργάνωσε τη Διεθνή Ανταλλαγή Σπόρων στις Βρυξέλες τον Απρίλιο 2011

www.seed-sovereignty.org

- του κινήματος Ναβντένια από την Ινδία, το οποίο θα εκπροσωπήσει η διεθνής ακτιβίστρια Βαντάνα Σίβα, www.navdanya.org

- του Παγκόσμιου Κινήματος Navdanya www.navdanyainternational.it

- του Παγκόσμιου Κινήματος για την ελευθερία των σπόρων http://seedfreedom.in

-του Δήμου Παρανεστίου www.paranesti.gr, καθώς και

-του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Παρανεστίου www.kpeparanestiou.gr


Σάββατο 11 Μαΐου, πρώτη ημέρα

12h_pan_a_pavlos

13η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών.

Πρόκειται για την ετήσια εκδήλωση που οργανώνει το Πελίτι από το 1999. Αγρότες, ακτιβιστές, ερευνητές, φοιτητές και χιλιάδες επισκέπτες από διάφορα μέρη του κόσμου έρχονται να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους σχετικά με την καλλιέργεια των ντόπιων ποικιλιών. Η Γιορτή περιλαμβάνει, ομιλίες, σεμινάρια, εργαστήρια, διανομή ντόπιων σπόρων, φαγητό, χορό, μουσική, ανταλλαγή αγαθών χωρίς χρήματα. Οι δράσεις λαμβάνουν χώρα από τις 11πμ έως τις 5 μμ. Η πρόσβαση στη Γιορτή είναι ελεύθερη και ανοικτή για όλους.

Κυριακή 12, Δευτέρα 13 Μαΐου 2013
Διεθνής συνάντηση για ακτιβιστές σπόρων από όλο τον κόσμο.

Κατά τη διάρκεια των 2 ημερών θέλουμε να ανταλλάξουμε εμπειρίες και να συντονίσουμε τον αγώνα μας για ελεύθερη πρόσβαση σε σπόρους γόνιμους, ποικίλους και μη γενετικά τροποποιημένους. Θέλουμε να συζητήσουμε πώς να δραστηριοποιηθούμε όλοι μαζί ενάντια στη νέα Ευρωπαϊκή νομοθεσία για τους σπόρους και στο μονοπώλιο των εταιριών που εμπορεύονται σπόρους.

12h_pan_aris_pavlosΣτην πρώτη συνεδρίαση, οι συμμετέχοντες από τις διάφορες χώρες θα περιγράψουν τις δραστηριότητες τους μετά τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα το 2012. Θα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον να πληροφορηθούμε για πρακτικές που υλοποιήθηκαν όπως ανταλλαγές, εκπαίδευση για σποροπαραγωγή ή εγχειρίδια, ενημερωτικά ταξίδια, διεθνείς επαφές…..

Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρετε τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε, πχ. λόγω της περιοριστικής νομοθεσίας στη χώρα σας.

Θα εξετάσουμε τα νομικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τους σπόρους, καθώς και τα εθνικά νομοθετικά πλαίσια.

Στο δεύτερο μέρος της συνάντησης, θα στοχεύσουμε στο επόμενο έτος. Πάνω από όλα θέλουμε να βρούμε τρόπους ενδυνάμωσης της Ευρωπαϊκής αντίστασης ενάντια στην περιοριστική νομοθεσία για τους σπόρους και να αναπτύξουμε πρακτικές μορφές αντίστασης που βοηθούν να εξασφαλίσουμε ότι η παραγωγή και ανταλλαγή σπόρων θα γίνουν μια όλο και περισσότερο δημοφιλής πρακτική, ακόμη και εάν πρόκειται για    μορφές πολιτικής ανυπακοής.

Εν όψει της σοβαρής οικονομικής κρίσης που πλήττει πολλές Ευρωπαϊκές χώρες, θέλουμε να τονίσουμε τη σημασία της διατροφικής αυτονομίας και τον κεντρικό ρόλο των σπόρων και στην περίπτωση των αγροτών, αλλά και για κατοίκους των πόλεων που ασχολούνται με συλλογικούς αστικούς κήπους. Οι συνεδριάσεις θα καταλήξουν σε Πρόγραμμα Δράσης και σε Συντονιστική Ομάδα για το ερχόμενο έτος.

Η διεθνής συνάντηση ακτιβιστών θα αρχίσει την Κυριακή 12 Μαΐου 2012 στις 10:00 με το φύτεμα ενός δένδρου σε ανάμνηση της συνάντησης, και θα ολοκληρωθεί τη Δευτέρα στις 15:00μμ.

 

Ενώ η ανταλλαγή σπόρων την πρώτη ημέρα (Σάββατο 11 Μαΐου 2013) είναι ανοικτή για όλους και αναμένεται να προσελκύσει μερικές χιλιάδες άτομα, (πάνω από 7000 επισκέπτες το 2012) η συνάντηση τη δεύτερη και τρίτη ημέρα είναι ανοικτή σε εκείνους τους ακτιβιστές που ήδη ασχολούνται με εκστρατείες για τους σπόρους σε διάφορα μέρη του κόσμου και που επιθυμούν συνεργασία και συντονισμό σε διεθνές επίπεδο. Θα είναι μια ευκαιρία για όλους μας να ανταμώσουμε, να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε τις εμπειρίες μας.

Όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν, να μας ενημερώσουν έως τις 10 Απριλίου 2013

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΟΝΟΜΑ: ......................................................................................................................

ΕΠΙΘΕΤΟ: ...................................................................................................................

ΗΜ. ΓΕΝΝΗΣΗΣ: .......................................................................................................

ΦΥΛΟ....ΑΝΔΡΑΣ…..ΓΥΝΑΙΚΑ…………………………………………………….

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: ..............................................................................................................

E-mail : ........................................................................................................................

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: .............................................................................................................

ΧΩΡΑ: .........................................................................................................................

ΟΡΓΑΝΩΣΗ (σε περίπτωση που είστε εκπρόσωπος)…………………………………

Παρακαλώ γράψτε σύντομη περιγραφή της οργάνωσης σας………………………….

………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………….

Εάν επιθυμείτε να κάνετε ένα εργαστήριο όπου να δείξετε κάτι πρακτικό, γράψτε μας

το θέμα και το τι θα χρειαστείτε

………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………….

………………………………………………………………………………………….

 

Εάν επιθυμείτε να συμμετάσχετε στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων, να επικοινωνήσετε με το Πελίτι e-mail: peliti@peliti.gr 
Για περισσότερες πληροφορίες: www.peliti.gr

ΠΩΣ ΝΑ ΦΘΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΠΕΛΙΤΙ

Το Πελίτι βρίσκεται στο Μεσοχώρι Παρανεστίου στη Βορειοανατολική Ελλάδα και αποτελεί τμήμα του Δήμου Παρανεστίου, ο οποίος συνορεύει δυτικά με το Δήμο Ξάνθης, ανατολικά με το Δήμο Δράμας και προς βορρά με τη Βουλγαρία.

 

mesoxori_2012_s

Το Πελίτι απέχει:

42 km από Δράμα

48 km από Ξάνθη

61 km από Καβάλα

105 km από Κομοτηνή

170 km από Αλεξανδρούπολη

205 km από Θεσσαλονίκη

642 km από Ηγουμενίτσα

715 km από Αθήνα

Με αεροπλάνο

Προτείνουμε να πάρετε το αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη και από εκεί το τρένο για το Παρανέστι. Στο αεροδρόμιο της Θεσ/νίκης υπάρχει λεωφορείο προς το κέντρο της πόλης που σταματά στο σιδηροδρομικό σταθμό. Η ίδια διαδρομή με ταξί κοστίζει 50 ευρώ. Υπάρχουν δύο δρομολόγια τρένου κάθε ημέρα για το Παρανέστι. Από τον σταθμό Παρανεστίου θα σας παραλάβουμε εμείς καθώς απέχει 2 χλμ από το Πελίτι και από τον χώρο φιλοξενίας.

Παρόλο που το κοντινότερο προς το Πελίτι αεροδρόμιο είναι στη Χρυσούπολη της Καβάλας, δεν υπάρχει δρομολόγιο λεωφορείου για να σας φέρει στο Μεσοχώρι, ενώ είναι πολύ δύσκολο για εμάς να σας παραλάβουμε από τη Χρυσούπολη. Εάν όμως χρησιμοποιήσετε αυτό το αεροδρόμιο, μπορείτε να πάρετε ταξί για το Μεσοχώρι Παρανεστίου που κοστίζει 100 ευρώ.

 

Με τρένο

Στο Παρανέστι υπάρχει στάση της σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη.

Καθημερινές αναχωρήσεις από Θεσ/νίκη:

Αναχώρηση 07:11, άφιξη στο Παρανέστι στις 10:57, απλό τρένο
Αναχώρηση 16:10, άφιξη στο Παρανέστι στις 19:25, ιντερσίτυ

Καθημερινές αναχωρήσεις από Παρανέστι για Θεσσαλονίκη:

Αναχώρηση 9:56, άφιξη στη Θεσ/νίκη 13.08, ιντερσίτυ

Αναχώρηση 18:23, άφιξη στη Θεσ/νίκη 22:09, απλό τρένο

Σιδηροδρομικός σταθμός Δράμας (0030) 2521032444

ΟΣΕ Ξάνθης (0030) 2541022581

ΟΣΕ εξυπηρέτηση πελατών. 1110 ή (0030) 2105297777 ή www.ose.gr

Δρομολόγια τρένου: http://tickets.trainose.gr/dromologia/

Επειδή μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στα δρομολόγια, παρακαλούμε να κάνετε επιβεβαίωση μέσω του ΟΣΕ πριν από την κράτηση

 

Με αυτοκίνητο

Ερχόμενοι από τα δυτικά (Θεσσαλονίκη) ακολουθείστε την Εγνατία Ε90 προς Καβάλα και αμέσως μετά τον ποταμό Στρυμόνα πάρτε κατεύθυνση προς Δράμα (Α2). Αυτή την περίοδο πραγματοποιούνται έργα στη γέφυρα του Στρυμόνα, γι’ αυτό ακολουθήστε τις πινακίδες πριν τον Στρυμόνα για Δράμα. Από τη Δράμα να πάρετε την κατεύθυνση προς Παρανέστι και Ξάνθη. Η διασταύρωση προς Μεσοχώρι βρίσκεται 500μ πριν από τη γέφυρα του Νέστου.

Ερχόμενοι από ανατολικά (Αλεξανδρούπολη) ακολουθήστε την Εγνατία Ε90. Από την Ξάνθη να πάρετε την κατεύθυνση προς Δράμα (Α2). Το Παρανέστι βρίσκεται σε αυτή τη διαδρομή. Η διασταύρωση προς Μεσοχώρι βρίσκεται 500μ μετά τη γέφυρα του Νέστου.

Με Λεωφορείο

 

  • Αθήνα-Δράμα, Σταθμός λεωφορείων Κηφισού, τηλ. 210 5130220

Καθημερινές αναχωρήσεις στις 09.00 και 21.00.

Τιμή 55 € και 80 € με επιστροφή. Διάρκεια 8 ώρες

  • Θεσσαλονίκη-Δράμα. Σταθμός υπεραστικών λεωφορείων Θεσ/νίκης τηλ 2310595420.

Καθημερινές αναχωρήσεις 07:30-09:00-10:00-11:30 και από 13:00 έως 18:00 κάθε ώρα-στη συνέχεια στις 19:30 και τις 21:00.

Τιμή 13 € και 23 € με επιστροφή. Διάρκεια περίπου 2 ώρες.

  • Καβάλα-Δράμα, Σταθμός Λεωφορείων. Καβάλας τηλ. 2510222294

Καθημερινές αναχωρήσεις κάθε μισή ώρα, τιμή 3,60 €. Διάρκεια περίπου μία ώρα.

  • Δράμα-Παρανέστι , τηλ 25210 32421

Αναχωρήσεις τις εργάσιμες ημέρες: 08:10, 13:30, 15.30.

http://kteldramas.gr/geniko%20pinaka%20dromol.html

Σάββατο: 8.10 Κυριακή: 17:30 Τιμή 3,90 €. Διάρκεια περίπου μια ώρα

  • Ξάνθη -Παρανέστι, τηλ 2541022684

Καθημερινές αναχωρήσεις: 08:10, 15:30.

τιμή 4,80 €. Διάρκεια περίπου μια ώρα και 10 λεπτά.

http://ktelxanthis.gr/drama.html

  • Άλεξανδρούπολη- Ξάνθη, τηλ 25510 26479

Καθημερινές αναχωρήσεις: 5:15, 8:00, 11:00 , 14:00, 16:45, 17:45, 22:00 . Τιμή 10,50 €/ Διάρκεια περίπου μια ώρα και δέκα λεπτά

Λόγω ενδεχόμενων αλλαγών να ελέγξετε τα δρομολόγια επικοινωνώντας με τις αντίστοιχες εταιρίες.

 

 

Ταξί στο Παρανεστίου:

Βαγγέλης Σιώμος 6944591775

Λάζαρος Mπεήνογλου 6974581067

Κοσμάς και Παναγιώτης Κοσμίδης 6946269766

 

ΔΙΑΜΟΝΗ:

Το Πελίτι έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μερικούς μόνο από τους συμμετέχοντες. Οι υπόλοιποι μπορούν να μείνουν στα δυο ξενοδοχεία στο Παρανέστι ή με αντίσκηνο σε κάμπινγκ που οργανώνει ο δήμος Παρανεστίου.

 

Ξενοδοχεία:

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ

www.philoxeniadrama.gr

e-mail:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

τηλ: 0030-2524022001 φαξ: 0030-2524022002

Απόσταση από το Πελίτι 3χλμ (Μεταφορά με ταξί 5 ευρώ)

ΝΕΣΣΟΣ

www.hotelnessos.gr

e-mail: info@hotelnessos.gr

τηλ 0030-2524021021 φαξ: 0030-2524021022

Απόσταση από το Πελίτι 3,5 χλμ από το Πελίτι (5 ευρώ με ταξί)

 

ΚΑΜΠΙΓΚ, Απόσταση 1,5 χλμ από το Πελίτι

Ο Δήμος Παρανεστίου προσφέρει χώρο για όποιον επιθυμεί να στήσει τη σκηνή του. Ο χώρος διαθέτει πόσιμο νερό και τουαλέτες

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube