Αναζήτηση

Διεθνείς ημέρες σπόρων

Παιχνίδια γνωριμίας

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Παιχνίδια γνωριμίας

Κατά τη διάρκεια της γιορτής «Διεθνείς ημέρες σπόρων στην Ελλάδα» στις 11, 12 και 13 Μαΐου 2013, το πρωινό της Κυριακής 12/5/2013 παίξαμε παιχνίδια που στόχος τους ήταν το σπάσιμο του πάγου ανάμεσα στα μέλη της ομάδας και η καλύτερη γνωριμία μεταξύ τους.

Αυτά τα παιχνίδια ήταν:

1. Ζωντανός παγκόσμιος χάρτης: όλοι οι συμμετέχοντες σχηματίζουν αρχικά έναν κύκλο. Ο εμψυχωτής ζητάει από τον καθένα το τόπο καταγωγής τους και στη συνέχεια επιλέγει τους τέσσερις που έρχονται από τα τέσσερα πιο ακριανά σημεία του πλανήτη ( ανατολικό, δυτικό, βόρειο, νότιο). Εξηγεί ότι αυτό είναι μια σύμβαση που βοηθά στην εξέλιξη του παιχνιδιού – ο κόσμος είναι στρογγυλός και δεν υπάρχουν ακριανά σημεία. Στη συνέχεια ορίζει ένα φανταστικό τετράγωνο που είναι ο κόσμος μας και τοποθετεί τους τέσσερις παίκτες στις τέσσερις πλευρές αυτού του τετραγώνου. Οι υπόλοιποι των συμμετεχόντων παίρνουν τη θέση της χώρας τους στον «παγκόσμιο χάρτη» σε σχέση πάντα με τα τέσσερα σημεία αναφοράς που έχουν μπει. Όπότε δημιουργείται ένας επίπεδος παγκόσμιος χάρτης με τον καθένα να δηλώνει τη χώρα της προέλευσής του.

p1100390 copy

Στη συνέχεια του παιχνιδιού, ο κάθε παίκτης κάνει μια μικρή παντομίμα, σχολιάζοντας μια χαρακτηριστική συμπεριφορά ανθρώπων της χώρας του. Καλό είναι να μην αναπαράγονται στερεότυπα, αλλά κάτι που θεωρεί ότι είναι αληθινό για τον ίδιο. Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα πρόσωπα από κάθε χώρα, τότε πρέπει να συνεργαστούν και να παρουσιάσουν κάτι κοινό.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι οι παίκτες να χαλαρώσουν, να γελάσουν και να μάθουν κάτι για κάθε χώρα. Σε ένα πρώτο επίπεδο γνωριμίας λοιπόν, υπάρχει μια μίνι πολιτισμική ανταλλαγή, που στόχο έχει το σπάσιμο του πάγου μέσα από την έκθεση του καθενός και τον σαρκασμό για δεδομένα της χώρας του.

2. Bingo – βρες κάποιον που…: οι συμμετέχοντες παίρνουν χαρτί και μολύβι. Το χαρτί έχει σχηματισμένα 12 ( ο αριθμός μπορεί να ποικίλει) τετράγωνα επάνω του και ο καθένας ψάχνει να βρει κάποιον από το γκρουπ που έχει μια συγκεκριμένη ιδιότητα που αναγράφεται στο χαρτί. Π.χ. « Βρες κάποιον που μιλά τέσσερις γλώσσες». Οι συμμετέχοντες περπατούν ανάμεσα στο γκρουπ και ρωτάνε όποιον θέλουν «μιλάς τέσσερις γλώσσες;» και σημειώνουν στο χαρτί το όνομα του προσώπου που θα απαντήσει «ναι». Βασικός περιορισμός είναι ότι σε κάθε απάντηση πρέπει να υπάρχει διαφορετικό όνομα. Ο παίκτης που καταφέρει και συμπληρώσει όλα τα τετράγωνα πρώτος, φωνάζει “Bingo” και είναι ο νικητής του παιχνιδιού. Στη συνέχεια μαζεύονται όλοι και ακολουθεί συζήτηση των αποτελεσμάτων.

Σκοπός του παιχνιδιού είναι να βγουν στην επιφάνεια ιδιότητες και συμπεριφορές των παικτών που βοηθούν τους υπόλοιπους να σχηματίσουν μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για την προσωπικότητα του άλλου. Επίσης να παρατηρηθούν κοινά στοιχεία με άλλους, που μπορεί να είναι η απαρχή για περαιτέρω συζητήσεις και συνεργασίες. Μετά το παιχνίδι καλό είναι να υπάρχει ένα μικρό διάλειμμα για να αναπτυχθούν άνετα οι συζητήσεις μεταξύ των παικτών. Τα δεδομένα που αναγράφονται στο χαρτί πρέπει να είναι σχετικά με τη θεματική του σεμιναρίου.

p1100425 copy3. Παιχνίδι αυτό-αξιολόγησης: οι συμμετέχοντες στέκονται σε κύκλο. Ο εμψυχωτής τους ζητάει να αξιολογήσουν τον εαυτό τους με βάση μια ιδέα, αξία, δράση κλπ., πάνω στην οποία ενδιαφέρεται να ξεκινήσει μια συζήτηση. Π.χ. « Πες τε μου πόσο ενεργοί είστε σε θέματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» Οι συμμετέχοντες δίνουν την απάντηση χρησιμοποιώντας το σώμα τους. Αν μείνουν στην περιφέρεια του κύκλου , τότε δίνουν βαθμό 0 στον εαυτό τους. Εάν κάνουν ένα βήμα προς το κέντρο του κύκλου τότε δίνουν βαθμό 1. Όσο περισσότερο πλησιάζουν προς το κέντρο του κύκλου, ο βαθμός τους μεγαλώνει. Το κέντρο ορίζεται σαν το άριστα. Αφού τοποθετηθούν όλοι, έχουμε μια γενική εικόνα για το που στέκεται ο καθένας και ότι αυτό συνεπάγεται.

Σκοπός του παιχνιδιού: Η δράση αυτή χρησιμοποιείται σαν μέσο έκθεσης του αυτό-συναισθήματος του κάθε συμμετέχοντα και σαν αρχή μιας συζήτησης. Επίσης μπορεί ο καθένας να δει την εικόνα που έχουν όλοι οι υπόλοιποι για τον εαυτό τους.

http://www.peliti.gr/index.php?option=com_phocagallery&view=category&id=8%3Apaixnidia&Itemid=24&lang=el

 

Ελληνικά

 

Αγγλικά

 

Ισπανικά

 

 

 

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube