Αναζήτηση

Διεθνείς ημέρες σπόρων

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, 11,12,13 Μαΐου 2013 ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΗΜΕΡΕΣ ΣΠΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, στη γη του ΠΕΛΙΤΙ www.peliti.gr

11,12,13 Μαΐου 2013

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ

 η Διακήρυξη στα Αγγλκικά σε pdf

στα Ελληνικά σε pdf

Η βιοποικιλότητα είναι προϋπόθεση για τη συνέχεια της ζωής. Ειδικότερα η αγροτική βιοποικιλότητα είναι η εγγύηση της διατροφής μας. Δυστυχώς όμως το μέγεθος της γενετικής διάβρωσης στον πλανήτη είναι αποκαρδιωτικό. Οι έρευνες του ΟΗΕ έχουν δείξει ότι μόνο το 10% των παραδοσιακών διατροφικών ποικιλιών καλλιεργείται πλέον σήμερα.

Εμείς διακηρύσσουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να διατηρήσουμε ζωντανή την καλλιέργεια και τη διάδοση όλων τωναγροτικών ποικιλιών που έχουν απομείνει.Πρόκειται για ένα πολύτιμο φυσικό πόρο που αποτελεί κοινό αγαθό και αναπαράγεται ελεύθερα από τον αγρότη σε αντίθεση με πολλούς βιομηχανικούς σπόρους.

Δυστυχώς όμως η νομοθεσία υποστηρίζει τα κριτήρια της ομοιομορφίας και σταθερότητας. Αυτά τα κριτήρια δεν ταιριάζουν στις αγροτικές ποικιλίες οι οποίες δεν είναι ομοιόμορφες ακριβώς επειδή έχουν ευρεία γενετική βάση. Επίσης δεν είναι σταθερές γιατί προσαρμόζονται στα διαφορετικά περιβάλλοντα. Αυτή η ευρεία γενετική βάση δηλαδή ο μεγάλος αριθμός γονιδίων που διαθέτουν, είναι στην ουσία το μεγάλο τους πλεονέκτημα επειδή τους δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής σε τοπικές συνθήκες και σε κλιματικές αλλαγές. Αντίθετα οι βιομηχανικοί σπόροι δεν διαθέτουν αυτά τα πλεονεκτήματα.

Δυστυχώς όμως η νομοθεσία μετατρέπει το τεράστιο αυτό πλεονέκτημα της προσαρμοστικότητας σε εμπόδιο για την ελεύθερη κυκλοφορία των παραδοσιακών ποικιλιών.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες που χάνονται είναι (μαζί με άλλα ημιάγρια είδη) οι γονείς των σημερινών ποικιλιών, αποτελούν δηλαδή τη βάση, όχι μόνον της παλιάς αλλά και της καινούριας διατροφής μας . Επιπλέον ο παραδοσιακός σπόρος έχει πολύ μικρότερες απαιτήσεις για λιπάσματα και φυτοπροστασία. Ο αγρότης δεν χρειάζεται να ξοδεύει πολλά χρήματα για αυτές τις εισροές. Έτσι οι παραδοσιακές ποικιλίες αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη σημασία σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Υπάρχουν παραδοσιακές ποικιλίες με μεγάλη παραγωγή και καλά χαρακτηριστικά για εμπορική χρήση, με καλύτερη διατροφική ποιότητα και γεύση. Υπάρχουν και άλλες με μικρότερη απόδοση από τις βιομηχανικές. Είναι όλες κατάλληλες για το πολύ-λειτουργικό μοντέλο γεωργίας του μικρο-μεσαίου αγρότη, για μια μορφή ήπιας γεωργίας που δεν είναι εντατική.

Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή μοντέλου ανάπτυξης της γεωργίας το οποίο εξορίζει τις παραδοσιακές ποικιλίες από την αγορά. Σήμερα με την κρίση οι νέοι άνδρες και γυναίκες που επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους στη γεωργία θα έπρεπε να έχουν ανοικτές όλες τις επιλογές για τη μορφή γεωργίας και τους σπόρους που θα επιλέξουν. Γι αυτό διεκδικούμε την ελευθερία των αγροτικών παραδοσιακών σπόρων και   τη δυνατότητα επιλογής   γεωργικού μοντέλου για κάθε καλλιεργητή. Τέλος διεκδικούμε οριστική παύση στην απώλεια της γεωργικής βιοποικιλότητας με ριζική αλλαγή της ισχύουσας Ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Ας δυναμώσουμε το κοινωνικό κίνημα για τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας . Να ξαναμάθουμε να κρατάμε σπόρο και να γίνουμε διατηρητές παραδοσιακών ποικιλιών και δημιουργοί νέων αγροτικών ποικιλιών με ευρεία γενετική βάση. Όταν έχουμε τη γνώση τον σπόρο και τη διάθεση κανείς δεν μπορεί να μας δημιουργήσει εξαρτήσεις από ιδιωτικά συμφέροντα.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube