Το Πελίτι στο Ζάππειο Γυμνάσιο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης.

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Σήμερα 2 Δεκεμβρίου 2016 είχα την τιμή να επισκεφτώ το Ζάππειο Σχολείο της Πόλη, όπου έκανα παρουσίαση στους μαθητές της 7ης, 8ης και 9ης είναι οι τάξεις του γυμνασίου-λυκείου.

Το Ζάππειο Σχολείο ιδρύθηκε το 1885 από τον Κωνσταντίνο και Ευάγγελο Ζάππα οι οποίοι διέθεσαν 30.000 χρυσές λίρες για το σκοπό αυτό. Έχει τέσσερις ορόφους και ο κάθε όροφος έχει εμβαδόν 1.000 τ.μ.

zappio

Έχει άρτια εξοπλισμένους διδασκαλίες, τρια γυμναστήρια, έχει αίθουσα δεξιώσεων, αίθουσα σκάκι, αίθουσα μουσικής κ.λ.π

Είναι ουσιαστικά ένα παλάτι εξοπλισμένο για εκπαιδευτικούς λόγους. Η πρώτη διευθύντρια ήταν η κ. Κεχαγιά η οποία είχε την εμπειρία από το Αρσάκειο σχολείο της Αθήνας και μετά καλέστηκε να υπηρετήσει το Ζάππειο . Το 1879 το Ζάππειο ανακηρύχτηκε ισότιμο σχολείο με την Αρσάκειο Σχολή της Αθήνα.

Τότε ο Ζάππας έδωσε υποτροφίες στις μαθήτριες του για να σπουδάσουν στα καλυτέρα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Σε μια εποχή που οι γυναίκες δεν μορφώνονταν καθόλου οι Ζαππίδες είχαν την καλύτερη εκπαίδευση της εποχής και για την εποχή του αυτό δεν ήταν απλά καινοτόμο ,αλλά επαναστατικό.

Από το 2000 και μετά έγινε μεικτό σχολείο, αρχικά λεγόταν Ζάππειο Παρθεναγωγείο αλλά μετά μετονομάστηκε σε Ζάππειο Εκπαιδευτήριο.

Οι μαθητές του φορούν ιδιαίτερη στολή που έχει επάνω το μονόγραμμα του σχολείου (ένα Ζ).

Οι απόφοιτοι του Ζαππείου έχουν διακριθεί στον πολιτικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό, κοινωνικό, τομέα.

Σήμερα έχει 150 μαθητές σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης (νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, και Λύκειο).

Οι μεγάλοι εθνικοί ευεργέτες Κωσταντίνος και Ευάγγελος Ζάππας( ο πρώτος ήταν ο ιδρυτής του Ζαππείου Μεγάρου στην Αθήνα) και ο δεύτερος ο οραματιστής της αναβίωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, ευτύχισαν να δουν τελειωμένο το έργο τους και να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις των Ολύμπιων Ζαππείων , στην Αθήνα.

Σήμερα οι μαθητές παρακολούθησαν μια παρουσίαση του κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη για το θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών και τις δράσεις του Πελίτι. Έγινε αναφορά ότι ο κάθε ένας μας είναι σημαντικός και σπουδαίος και είναι σημαντικό να κρατάμε τα όνειρα μας ζωντανα και εμείς να αποφασίζουμε που θα φτάσουν.

Οι μαθητές καλέστηκαν να συμμετέχουν στην 1η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών που θα γίνει στις 24 και 25 Ιουνίου 2017 στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube