Το Πελίτι στο Ζωγράφειο Γυμνάσιο Λύκειο της Κωνσταντινούπολης.

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Στις πρώτη Δεκεμβρίου 2016, το Πελίτι είχε την τιμή να παρουσιάσει τις δράσεις του στο Ζωγράφειο Σχολείο της Κωσταντινούπολης. Είναι μεγάλη τιμή για μας η συνεργασία μας με το ιστορικό σχολείο. Όλοι οι μαθητές συνολικά 50 παρακολούθησαν την ομιλία του Παναγιώτη Σαϊνατούδη για το θέμα των παραδοσιακών σπόρων και το τι μπορούν να κάνουν. Οι μαθητές επίσης ενημερώθηκαν και για τη 1η γιορτή ανταλαγής παραδοσιακών ποικιλιών που οργανώνει το Πελίτι με τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης στις 24 και 25 Ιουνίου 2017.

Το Ζωγράφειο σχολείο γιορτάζει τα 123 χρόνια από την ίδρυση του, συνεχίζει να είναι ένας ζωντανός οργανισμός και προσπαθεί με κάθε τρόπο να δώσει το μήνυμα ότι η Ρωμιοσύνη στην Πόλη συνεχίζει να είναι ζωντανή κρατώντας τα ήθη, τα έθιμα, τη γλώσσα μέσα στα 18 εκατομμύρια της Πόλης. Χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής ταλαντούχων και μη ταλαντούχων μαθητών παίρνει μέρος σε πολλές και διάφορες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους ίδιους μαθητές με στόχο να κερδίσει το ενδιαφέρον έστω ενός μαθητού για την τέχνη και τον πολιτισμό.

zografio1

Το σχολείο λειτουργεί από το Σεπτέμβριο του 1893, ιδρυτής της σχολής είναι ο Β. Ηπειρώτης τραπεζίτης Χριστάκης Ζωγράφος, όταν υπήρξε η ανάγκη να ιδρυθεί η σχόλη πρόσφερε αυθόρμητα 10.000 χρυσές λίρες. Αρχιτέκτονας της σχολής είναι ο Περικλής Φωτιάδης που τυγχάνει να είναι και ο αρχιτέκτονας και της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης η οποία είχε πέσει μετά το μεγάλο σεισμό της Πόλης του 1896.

Ο νυν Οικουμενικός Πατριάρχης γνωστός και ως Πράσινος Πατριάρχης για τις οικολογικές του ανησυχίες έχει περάσει από τα θρανία της σχολής για ενάμιση χρόνο με το όνομα Δημήτρης Αρχοντώνης.

Επίσης ο αείμνηστος Κρίτων Τζούρης είναι απόφοιτος της σχολής και τυγχάνει να είναι ο πρώτος περιβαλλοντολόγος μηχανικός της Τουρκίας!

Σήμερα διευθυντής είναι ο κ. Γιάννης Θ. Δεμιρτζόγλου απόφοιτος του Ζωγραφείου το 1978.

zografio

Στο τέλος της εκδήλωσης διανεμήθηκαν στους μαθητές σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες οι οποίες προκάλεσαν τη χαρά των μαθητών. Δόθηκαν αμοιβαίες υποσχέσεις για τη συνέχιση της συνεργασίας και τη συμμετοχή των μαθητών στη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών στις 24 και 25 Ιουνίου 2017 στη Θεολογική Σχολή τη Χάλκης.

Η σχολή πρόσφερε στον κ. Σαϊνατούδη Παναγιώτη ένα φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο «τα Ρωμαίικα σχολεία της Πόλης» του Πάρη Πετρίδη και ένα αναμνηστικό πτυχίο επίσκεψης στο Ζωγράφειο Σχολείο.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube