Πρώτη μέρα από την Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Ολοκληρώθηκε σήμερα 20 Απριλίου 2017 η πρώτη μέρα των εργασιών της πρώτης Ολυμπιακής Γιορτής Σπόρων, άνθρωποι από όλο τον πλανήτη ενώνουν τις δυνάμεις τους και μοιράζονται τα όνειρα τους για έναν καλύτερο κόσμο.

Οι ομιλίες έγιναν στο Γυμνάσιο Παρανεστίου.

Η μέρα ξεκίνησε με πολλές αλλαγές στον αρχικό σχεδιασμό μια που το πρωί έβρεχε και είχαμε και ακυρώσεις από συμμετέχοντες.

Η πρώτη ομιλία ήταν από τον Tapsoba Ali από την Μπουρκίνα Φάσο από την Αφρική. Ο Αλή μας μίλησε για τους αγώνες που κάνανε εναντίων των εταιριών βιοτεχνολογίας, είναι η πρώτη χώρα της Αφρικής η Μπουρκίνα Φάσο που έδιωξε την Μονσάντο.

Μας μίλησε για το πώς κατάφεραν να ενώσουν τις διαφορετικές θρησκευτικές και κοινωνικές κοινότητες της Μπουρκίνας Φάσο και πως διέδωσαν το μήνυμα τους σε όλες τις κοινωνικές ομάδες. Ο Αλή είναι ακτιβιστής για τα ανθρώπινα δικαιώματα και εκπρόσωπος του συλλόγου πολιτών για την αγρο-οικολογία (CCAE)  Πρόεδρο της οργάνωσης: TERRE A VIE χώρα: Μπουρκίνα Φάσο, Αφρική.

Στη συνέχεια μας μίλισε η Shannon McCabe εκπρώσοπος της αιτερίας Baker Creek Heirloom Seed Co, www.rareseeds.com της μεγαλήτερης αιτερίας στης Η. Π. Α. που διακινεί παραδοσιακές ποικιλίες. Μας μίλισε για το πώς πέτιχαν αυτή την επιτυχία και το πώς υποστηρίζουν κοινότιτες σε όλο τον κόσμο για να κάνουν το δικό τους κήπο με παραδοσιακούς σπόρους.

peliti20 04 2017

Μας παρουσίασε τα γράμματα αγροτών από το Ιράκ που καταστράφηκαν από την εισβολή των Η.Π.Α αναφέρθηκε στο πως οι Ισπανοί κατακτήσαν τους λαούς της Λατινικής Αμερικής και πως απαγόρευσαν και απόκοψαν τους Ιθαγενείς από τα ιερά φυτά τους και την διατροφική τους κουλτούρα. Αναφέρθηκε όμως και στις ίδιες τεχνικές που χρησιμοποιούνται και σήμερα σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Η ομιλία της μας έδωσε πολύ κουράγιο, ενέργεια και έμπνευση.

Συνεχίσαμε με την διακήρυξη της συνάντησης, οι κουβέντες για τη διακήρυξη είχαν γίνει από πολλούς μήνες πριν, και στη συνέχει μίλησε ο πατέρας Γεδεών από την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπου αναφέρθηκε στους κήπους της σχολής και τα φυτά της αγίας γραφής που έχουν στους κήπους, για τους θεματικούς κήπους της σχολής κ.λ.π. Μας κάλεσε όλους στην 1η Γιορτή Σπόρων που θα γίνει στην Ι. Θεολογική Σχολή της Χάλκης σε συνεργασία με το Πελίτι στις 24 και 25 Ιουνίου 2017. Η Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης (Τούρκικα: Ortodoks Ruhban Okulu), ιδρύθηκε την 1η Οκτωβρίου 1844 στο νησί της Χάλκης (τουρκικά: Heybeliada), το δεύτερο μεγαλύτερο νησί στα Πριγκιπόνησα στη θάλασσα του Μαρμαρά. Ήταν η κύρια θεολογική σχολή της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως έως το 1971 που το τουρκικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που απαγορεύει τα ιδιωτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η θεολογική σχολή βρίσκεται στην κορυφή του λόφου του νησιού της Ελπίδας, στη θέση της, βυζαντινής εποχής Μονής, της Αγίας Τριάδος. Οι χώροι του σχολείου συνεχίζουν να διατηρούνται από το μοναστήρι και χρησιμοποιούνται για φιλοξενήσει συνέδρια. Είναι δυνατόν να επισκεφθείτε με το πλοίο της γραμμής το νησί που βρίσκεται περίπου μία ώρα από την ακτή της Κωνσταντινούπολης.

Η μέρα έκλεισε με την ομιλία του Νίκου Δομπάζη συντονιστή του Πελίτι Κομοτηνής που παρουσίασε το πώς κρατάμε το δικό μας σπόρο. Το Πελίτι Κομοτηνής έχει κάνει μια σειρά με πολύ ωραία βίντεο που παρουσιάζουν για κάθε είδος τις τεχνικές συλλογής σπόρων.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους βοηθάνε και υποστηρίζουν την 1η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube