Αναζήτηση

TO ΠΕΛΙΤΙ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΚΟΡΥΦΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ

Δημοσίευση από: vasso kanellopoulou στις: .

 Αναφορά των Βάσω Κανελλοπούλου και  Ηρώ Μπενεσσαϊά

Εισαγωγή 

Η υπερβολική συσσώρευση διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων θερμοκηπίου  στην ατμόσφαιρα η οποία προέρχεται κυρίως από την καύση ορυκτών καυσίμων θεωρείται ως η βασική αιτία της κλιματικής αλλαγής[i].  Στις επίσημες Συνόδους οι λύσεις  που προωθούνται για τη μείωση του CO2 κλπ. είναι συχνά αναποτελεσματικές όπως έχει αποδειχθεί στην πράξη,  διότι βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο του ίδιου τρόπου σκέψης  που δημιούργησε το πρόβλημα και συχνά προέρχονται από επιρροές των πολυεθνικών.

 Τον Δεκέμβριο του 2015 έγινε στο Παρίσι η 21η σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα που πλαισιώθηκε από πολλές παράλληλες εκδηλώσεις. Σε πολλές από αυτές , εκπροσωπήσαμε το  Πελίτι.   Είχαμε  προσκληθεί από τη διεθνή πλατφόρμα συνεργασίας  «Regeneration Ιnternational»[ii]  στην οποία συμμετέχει μεγάλος αριθμός  οργανώσεων που εργάζονται για την αλλαγή του κυρίαρχου σήμερα Διατροφικού Συστήματος  και  ειδικότερα της  επικρατούσας Βιομηχανικής Γεωργίας .

 Οι εκδηλώσεις που έγιναν στην σύνοδο του 2015, μπορούν να ενταχθούν σε 3 διαφορετικές  κατηγορίες:

 1. Σύνοδος Κορυφής –Αρχηγών κρατών και επίσημων αντιπροσωπειών -COP21 (Δεκ..1-12)

 2. Διήμερες εκδηλώσεις στο « Παγκόσμιο Χωριό  Εναλλακτικών Προτάσεων» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής , στα πλαίσια μιας αλλαγής του κυρίαρχου συστήματος. (Δεκέμβριος  5-6)

 3. Πολυάριθμες συναντήσεις συνέδρια και ημερίδες που είχαν οργανωθεί κυρίως από ΜΚΟ με στόχο την προώθηση προτάσεων  στα πλαίσια  μιας διαφορετικής  λογικής από αυτήν που επικρατεί στις συνόδους κορυφής.

 Εμείς σαν εκπρόσωποι του Πελίτι επικεντρώσαμε στις εναλλακτικές  εκδηλώσεις ( των κατηγοριών 2 και 3 ) που είχαν ως θέμα τη σχέση του ισχύοντος Διατροφικού Συστήματος και της Βιομηχανικής Γεωργίας  με την κλιματική αλλαγή. Αυτή η σχέση δεν έχει ληφθεί υπ όψη μέχρι σήμερα,  στις 21 επίσημες συνόδους από το 92 ως και  το 2015.

 Η πρώτη Σύνοδος Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COP: Διασκέψεις των Συμβαλλομένων Μερών), έγινε  το 1992 στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Επιτέλους το 2015 στο Παρίσι,  μετά από 23 χρόνια και μετά από 20 διεθνείς Συνόδους Κορυφής για το κλίμα,  τα συμβαλλόμενα μέρη αποφάσισαν να συμπεριλάβουν  και τη Γεωργία στην επόμενη  Σύνοδο (COP22) που θα γίνει στο Μαρακές  το Φθινόπωρο του 2016.

Η σχέση Βιομηχανικής Γεωργίας με την κλιματική αλλαγή

Ενώ οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στη δημιουργία επισιτιστικής ανασφάλειας είναι γνωστές και διατυμπανίζονται από τα μέσα ενημέρωσης,  ενώ συνέχεια ακούμε για την πείνα που φέρνουν τα ακραία  καιρικά φαινόμενα όπως η ξηρασία και οι πλημμύρες, δεν ακούμε τίποτα για τις επιπτώσεις της Βιομηχανικής Γεωργίας στην αλλαγή του κλίματος.

Στην πραγματικότητα, η Βιομηχανική Γεωργία ευθύνεται τουλάχιστον για το 32% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου, ποσοστό που ανεβαίνει στο 57% αν συνυπολογίσουμε και τις εκπομπές αερίων που προέρχονται από την ενεργοβόρα  παραγωγή λιπασμάτων και άλλων εισροών καθώς  και εκείνες  της μεταποίησης  και μεταφοράς  που επιβάλλει η  υπερβολικά παγκοσμιοποιημένη διακίνηση τροφίμων. Επομένως  για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής χρειάζεται μεταξύ άλλων και  ριζική αναγέννηση του διατροφικού συστήματος και της Γεωργίας.

Επειδή όπως είπαμε πιο πάνω η ανάλυση των  επιπτώσεων  του γεωργικού-διατροφικού μοντέλου έχει μέχρι σήμερα παραληφθεί από τις διαδοχικές επίσημες συνόδους, βλέπουμε να προωθούνται ψεύτικες  λύσεις, όπως για παράδειγμα, τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα και η περαιτέρω εντατικοποίηση της Γεωργίας  προβάλλοντας παράλληλα το παραπλανητικό επιχείρημα της αντιμετώπισης της πείνας.

Τα προβλήματα που δημιουργεί η βιομηχανική γεωργία στο κλίμα

-Ενώ η παραγωγή των αζωτούχων λιπασμάτων είναι εξαιρετικά ενεργοβόρα, η αποδόμησή τους μετά τη χρήση προκαλεί πρόσθετα προβλήματα  επειδή παράγει N2O- υποξείδιο του αζώτου , ένα αέριο θερμοκηπίου που είναι 296 φορές πιο βλαπτικό για το κλίμα από το διοξείδιο του άνθρακα.

-Οι έρευνες  δείχνουν ότι τα λιπάσματα  εμποδίζουν την απορρόφηση διοξειδίου του άνθρακα από το έδαφος

-Το μεγαλύτερο μέρος της αποψίλωσης των δασών που ευθύνεται για περίπου το 18% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου συνδέεται με την επέκταση των εξαγωγικών  μονοκαλλιέργειών. Η Σόγια και το φοινικέλαιο είναι τα πιο χαρακτηριστικά  παραδείγματα αλλά βέβαια,  όλες οι μεγάλης κλίμακας μονοκαλλιέργειες από τη φύση τους  συμβάλλουν στην επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής

-Η προτεινόμενη επέκταση και εντατικοποίηση των μονοκαλλιεργειών που βασίζονται σε υψηλές εισροές, και σε μεγάλη κατανάλωση ορυκτών  καυσίμων, με παραγωγή  προσανατολισμένη στις εξαγωγές, όχι μόνο δεν  αντιμετωπίζει την πείνα αλλά επιπλέον έχει μεγάλο εξωτερικό  κόστος όπως η χημική ρύπανση του εδάφους και  του νερού και οι μεγάλες ποσότητες  εκπομπών  που προκαλούν την  κλιματική  αλλαγή  μέσω  συσσώρευσης αερίων θερμοκηπίου.

Ποια μορφή γεωργίας προσφέρει λύση στην κλιματική αλλαγή

 -Αγρο-οικολογικές μέθοδοι αντί της χημείας

 -Χαμηλές, αντί υψηλές εισροές σε λιπάσματα κλπ.

 -Τοπικές αγορές κατά προτίμηση αντί υπερβολικά  παγκοσμιοποιημένης διανομής τροφίμων

 -Πολυ-καλλιέργειες, αντί της μονοκαλλιέργειας

 - Όλα τα ανωτέρω έχουν ως προϋπόθεση την ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ γιατί ένα υγιές έδαφος προσφέρει παραγωγικότητα ακόμα και με χαμηλές εισροές

Μπορεί το προτεινόμενο σύστημα (αγρο-οικολογίας) θρέψει τον κόσμο;

 Ναι μπορεί, σύμφωνα με το έγκυρη Διεθνή Αξιολόγηση των Ηνωμένων Εθνών της Γεωργικής Επιστήμης και Τεχνολογίας για την Βιώσιμη Ανάπτυξη (IAASTD, 2008):

 " Τα αγρο-οικοσυστήματα ακόμη και στις πιο φτωχές κοινωνίες έχουν τη δυνατότητα ναφθάσουν ή να ξεπεράσουν τις αποδόσεις των συμβατικών μεθόδων μέσω της οικολογικής γεωργίας και της ολοκληρωμένης διαχείρισης επιβλαβών οργανισμών, να μειώσουν  τη ζήτηση επιπλέον εκτάσεων για τη  γεωργία, να  αποκαταστήσουν  τις  υπηρεσίες  που προσφέρουν τα οικοσυστήματα (κυρίως  παροχή  νερού κλπ.), να  μειώσουν  τη χρήση και την ανάγκη για  χημικά λιπάσματα  προερχόμενα από  ορυκτά καύσιμα, καθώς  και τη χρήση των σκληρών εντομοκτόνων και  ζιζανιοκτόνων "

Η αποκατάσταση και αναζωογόνηση του εδάφους ως λύση για το πρόβλημα του κλίματος

 Η πλατφόρμα Regeneration International προτείνει την αποκατάσταση του εδάφους  ως ένα πολύ σημαντικό   παράγοντα για την αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής:

 Η υγεία του εδάφους  πρέπει να αποκατασταθεί  μέσα στην ερχόμενη δεκαετία μέσω αγρο-οικολογικών μεθόδων.  Αν  έχουμε τη σοφία να το κάνουμε θα έχουμε τα ακόλουθα αποτελέσματα

  • Το έδαφος θα υποστηρίζει υγιή και παραγωγικά φυτά με χαμηλές εισροές

  • Το έδαφος θα μπορεί να απορροφήσει μέρος του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ενεργώντας ως ασφαλής δεξαμενή άνθρακα. Δηλαδή το έδαφος- αν είναι υγιές- μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών απορροφά άνθρακα και τον μετατρέπει σε χούμο το οποίο με τη σειρά του υποστηρίζει και την υγεία και παραγωγικότητα των φυτών. Όπως αποφασίσθηκε στην επίσημη Σύνοδο για το Κλίμα στο Παρίσι το 2015, για να αναχαιτιστεί η κλιματική αλλαγή πρέπει να μειωθεί άμεσα σε μεγάλο βαθμό  η εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, να  αναπτύξουμε την εξοικονόμηση ενέργειας και βέβαια  τις εναλλακτικές  πηγές  ενέργειας. Αλλά όπως μας λέει η πλατφόρμα RegenerationInternational, ακόμα και αν καταφέρουμε να σταματήσουμε αύριο όλες τις εκπομπές, δυστυχώς  τα αέρια θερμοκηπίου που έχουμε ήδη στείλει στην ατμόσφαιρα θα συνεχίσουν να θερμαίνουν  τον πλανήτη  για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως χρειάζεται άμεσα  αφαίρεση άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών. Αυτό εξασφαλίζεται μόνο  μέσω ενός υγιούς και αναζωογονημένου εδάφους

 Οι επιστήμονες της NASA έχουν υπολογίσει ότι για να αποφευχθεί μια καταστροφική αλλαγή του κλίματος[iii]  πρέπει να επαναφέρουμε το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα  στο επίπεδο των 350 μερών ανά εκατομμύριο.  Το σημερινό επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα  βρίσκεται στα 400 μέρη ανά εκατομμύριο. (το ένα μέρος το εκατομμύριο -1ppm- αντιστοιχεί σε 7,8 γίγα-τόνους CO2  ή αντίστοιχα σε 2.125 γίγα-τόνους άνθρακα -το υπόλοιπο είναι οξυγόνο μετά τη διάσπαση του CO2).

 Ενώ λοιπόν, όπως αναφέρεται στην απόφαση της  επίσημης Συνόδου, η συντριπτική μείωση των εκπομπών αερίων  θερμοκηπίου είναι απαραίτητη, είναι σαφές ότι  δεν επαρκεί από μόνη της  γιατί πρέπει επιπλέον  να αφαιρεθεί  η  περίσσεια του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα . Αυτό  μπορεί να γίνει αν υιοθετηθεί παγκοσμίως η αγρο-οικολογία  ώστε να  αναζωογονηθεί το έδαφος  και μέσω της φωτοσύνθεσης των φυτών να αποθηκεύσει μεγάλες ποσότητες  άνθρακα παίρνοντας τες από την ατμόσφαιρα.

 Το υγιές έδαφος είναι κυριολεκτικά ζωντανό, γεμάτο από μικροοργανισμούς πεινασμένους για άνθρακα. Σε ένα κουταλάκι του γλυκού υγιούς χώματος  υπάρχουν περισσότεροι μικροοργανισμοί  από ό, τι υπάρχουν άνθρωποι στη γη. Αυτοί  υποστηρίζουν την υγεία των φυτών και του εδάφους ώστε να μπορούν να  υποστηρίξουν την απορρόφηση  άνθρακα.  Ας τους ζητήσουμε να δουλέψουν και για μας.

Παγκόσμια Εκστρατεία

Με στόχο την επόμενη Σύνοδο Κορυφής  το φθινόπωρο του 2016 και με δεδομένο ότι επιτέλους θα συζητηθεί και επισήμως το θέμα του διατροφικού μοντέλου, η πλατφόρμα RegenerationInternationalκαι τα μέλη της ετοιμάζουν  παγκόσμια εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για το ποιες είναι οι πραγματικές λύσεις και ποιες οι λανθασμένες. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις  διάφορες ψεύτικες λύσεις που προτείνονται από πολυεθνικές. Η εκστρατεία, θα περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

 1. παγκόσμια εκστρατεία για την αναζωογόνηση του εδάφους: «αφαιρώ άνθρακα από την  ατμόσφαιρα και  προσθέτω άνθρακα στο  έδαφος μέσω βιολογικών διεργασιών»

2. Να μην υπάρχουν επιδοτήσεις για την εκφυλιστική γεωργία αλλά μόνο για την αναζωογονητική. Η βιολογική γεωργία χαμηλών εισροών και αγρο-οικολογικών μεθόδων αναζωογονεί το έδαφος και μειώνει τις εκπομπές

2. Λαϊκό Διεθνές Δικαστήριο στη Χάγη με κατηγορούμενο τη Μονσάντο .

3. Έναρξη μιας εκστρατείας για την «Βρώμικα Γαλακτοκομικά» (προερχόμενα από ζώα που τρώνε γενετικάo τροποποιημένους  οργανισμούς-Γ Τ Ο ,»μεταλλαγμένα»)

4. Δημιουργία εργαστηρίων τελευταίας τεχνολογίας για τον έλεγχο των τροφίμων εκ μέρους των καταναλωτών

5. Προετοιμασία συγκεκριμένων προτάσεων στρατηγικής για την επόμενη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα

Η λύση βρίσκεται κάτω από τα πόδια μας αλλά και μέσα στο πιάτο μας. Η βιολογία μέσω της φωτοσύνθεσης μπορεί να δουλέψει για μας. Η Γεωργία από βασικός παράγων που προκαλεί την κλιματική αλλαγή μπορεί να μετατραπεί σε σημαντικό μέρος της Λύσης.

Βάσω Κανελλοπούλου, Ηρώ Μπενεσσαϊά, μέλη του ΠΕΛΙΤΙ

Βιβλιογραφία

 Regeneration International, www.regenerationinternational.org

 NOFA/Mass, www.nofamass.org : Kittredge Jack “SOIL CARBON RESTORATION:CAN BIOLOGY DO THE JOB?”

 GRAIN, https://www.grain.org/bulletin_board/entries/5359-why-is-there-no-food-on-the-table-at-the-un-climate-change-conference, see also Grain’s book :The Great Climate Robery

 UNEP,International Assessment of Agricultural Knowledge, Science and Technology for Sustainable Development (IAASTD), In order to keep the temperature rise at 2%, we need to be living with carbon dioxide at or below 350ppm (the target at COP21 in Paris was set at 1.5 degrees) but it is already 400ppm and growing. What  can we do? Lowering GHG emissions is very important but not enough

 see also Organic Consumers Association in Us and IFOAM international

 Videos: Center for Food Safety, http://www.centerforfoodsafety.org/video/2519/cfs-videos/soil-solutions/4134/soil-solutions-to-climate-problems--narrated-by-michael-pollan, video 4’

 Kiss the Ground, “The Soil Story”, ht 


 

[i] Το διοξείδιο του άνθρακα (CO2) είναι απαραίτητο   να υπάρχει στην ατμόσφαιρα για να μην παγώνει ο πλανήτης. Το πρόβλημα δημιουργείται από τις υπερβολικές ποσότητες . Δηλαδή έχουν χαθεί οι ισορροπίες.

 
 

[ii] Μερικές από τις διεθνείς προσωπικότητες που  έχουν δημιουργήσει  την πλατφόρμα Regeneration International

 

-Ronnie Cummings (US),president Organic Consumers Association (2 million members)

 

-Andre Leu (Australia) president IFOAM (170 countries, 900 associations)

 

-Hans Herren (Switzerland, Millenium Institute)

 

-Rob Hopkins (UK) founder Transition Movement

 

-Vandana Shiva (India) president Navdanya Intl

 
 

[iii] Υπολογισμοί της Nasa, προκειμένου η αύξηση της θερμοκρασίας να μην υπερβεί  τους 2 βαθμούς κελσίου. Σημειώνουμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής στο Παρίσι, αποφασίσθηκε ότι η  αύξηση δεν πρέπει να υπερβεί τον 1.5 βαθμό κελσίου κάτι που προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του φόρτου αερίων θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα

 
 

 

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube