Αναζήτηση

Υπεράσπιση των δικαιώματων των αγροτών

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Κινητοποίηση για την υπεράσπιση των δικαιώματων των αγροτών

ΓΙΑ ΝΑ χρησιμοποιούν και να ανταλλάσουν ελεύθερα τους σπόρους τους και τα εκτρεφόμενα ζώα τους και να έχουν απεριόριστη πρόσβαση σε όλες τις διαθέσιμες ποικιλίες φυτών.

Via CampesinaΚΑΤΑ των πατεντών για ζωντανούς οργανισμούς και τον έλεγχο της αγοράς σπόρων από τις πολυεθνικές.

Κινητοποίηση τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου, 2014, 3.00μμ - στο Place du Luxembourg μπροστά από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 21 Ιανουαρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει σχετικά με τη νομοθεσία για την εμπορία των σπόρων, την υγεία των ζώων και των φυτών και τους επίσημους ελέγχους για την παραγωγή τροφίμων.

Ο Ευρωπαϊκός Συντονιστής Via Campesina καλεί να οργανωθούν δράσεις στις Βρυξέλλες ή στη δική σας χώρα πριν από την ψηφοφορία επί του παρόντος κανονισμού.

Η Βιομηχανία ασκεί τεράστια πίεση στο Κοινοβούλιο για να ακυρώσει κάποια από τα ανοίγματα που προτείνει η Επιτροπή:

-        Την αναγνώριση του δικαιώματος των αγροτών να ανταλλάσουν τους σπόρους τους,

-        Την εμπορία μη καταχωρυμένων ή ετερογενών σπόρων σε ένα πλαίσιο που είναι ήδη περιορισμένο.

Τα άλλα επίμαχα σημεία είναι:

-        Η ευρεία εμπορία πατενταρισμένων φυτών και ποικιλιών, ο κίνδυνος της πλήρους απαγόρευσης σπόρων που διατηρούνται σε αγροκτήματα και η συνακόλουθη πιθανή μόλυνση όλων των σπόρων που έχουν διατηρηθεί σε αγροκτήματα,

-        Η ιδιωτικοποίηση του δημοσίου ελέγχου της αγοράς και η αντικατάστασή του από μεγάλες ιδιωτικές οντότητες που ελέγχονται από τη βιομηχανία ή στην περίπτωση μεγάλων εταιρειών από εταιρικούς εσωτερικούς ελέγχους,

-        Η θέσπιση προτύπων παραγωγής και εμπορίας που είναι απρόσιτα σε μικρές επιχειρήσεις και βιολογικούς σπόρους, και τέλος

-        Η αυξανόμενη δυσκολία συγκεκριμένων ενώσεων που εμπλέκονται στην διατήρηση της βιοποικιλότητας να συνεχίσουν τη διάδοση των σπόρων τους.

Γι’αυτούς τους λόγους ο Ευρωπαϊκός Συντονιστής Via Campesina δημοσιεύει την παρούσα πρόσκληση σε όλους τους αγρότες, σε ανθρώπους που υπερασπίζονται τους αγρότες και τους σπόρους που διατηρούν οι αγρότες, σε οργανισμούς βιολογικής καλλιέργειας, σε όλες τις ενώσεις που εργάζονται και υποστηρίζουν τη διατήρηση και την συνέχιση της αγροτικής βιοποικιλότητας και τέλος σε όλους όσους ανησυχούν με αυτές τις εξελίξεις και τους καλεί να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών με την κινητοποίηση στις 20 Ιανουαρίου, καθώς και με τη διοργάνωση δραστηριοτήτων (δημόσια ανταλλαγή σπόρων, συμβολικές ενέργειες, λόμπινγκ σε πολιτικούς κλπ...) στη χώρα τους πριν την ψήφιση αυτών των ρυθμίσεων.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.eurovia.org και εάν σχεδιάζεται κάποια δράση παρακαλούμε επικοινωνήστε στο  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Το Πελίτι www.peliti.gr θα συμμετέχει σε αυτή τη διαμαρτυρία στις Βρυξέλες. Προτείνουμε στις 20/1/2014 να γίνουν ειρηνικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, με διανομή σπόρων, χάπενινγκ, γεύματα από παραδοσιακές ποικιλίες, πίεση πολιτικών προσώπων κ.λ.π. Η Ελλάδα είναι η χώρα που θα πληγεί περισσότερο από τις χώρες της Ευρώπης, μια που έχουμε τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Επίσης αυτή η νομοθεσία θα επηρεάσει όλο τον πλανήτη. Ας δράσουμε για να μη χάσουμε αύριο αυτό που έχουμε σήμερα

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube