Αναζήτηση

ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΛΒΕΤΙΑ

ΜΑΡΤΙΟΣ 2013

 

Στο χώρο του περιβαλλοντικού κέντρου Τhurauen που απέχει περίπου μια ώρα από τη Ζυρίχη, έγινε για πρώτη φορά δημόσια διεθνής εκδήλωση ανταλλαγής σπόρων στην Ελβετία μια χώρα που προς το παρόν έχει μικρότερα προβλήματα με τη νομοθεσία για τους σπόρους από την υπόλοιπη Ευρώπη. Η εκδήλωση κρίθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη και θα επαναλαμβάνεται πλέον κάθε χρόνο. Στην Ελβετία, οι γεωργικές δραστηριότητες κατέχουν εξέχουσα θέση και η αναπαραγωγή των αγροτικών σπόρων δεν υπόκειται προς το παρόν σε περιορισμούς, αλλά οι αγρότες και οι διατηρητές των παλιών ποικιλιών φοβούνται ότι λόγω των στενών εμπορικών σχέσεων, πολύ σύντομα η χώρα θα αναγκασθεί να εναρμονισθεί με την Ευρώπη. Αποφάσισαν λοιπόν να οργανωθούν, υποστηρίζοντας αφενός το Ευρωπαϊκό κίνημα απελευθέρωσης των σπόρων και διαδίδοντας αφετέρου τις γνώσεις αναπαραγωγής σπόρων και διατήρησης της καθαρότητας ποικιλιών.

Κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων στην Ελβετία, στις οποίες συμμετείχαν και οργανώσεις ή άτομα από Γαλλία, Αυστρία, Γερμανία, Σλοβενία, Ρουμανία, Πορτογαλία και Ελλάδα, πολλές ευρωπαϊκές οργανώσεις μεταξύ των οποίων και το Πελίτι, διέθεταν περίπτερα στο χώρο του περιβαλλοντικού κέντρου προκειμένου να εκθέσουν τους σπόρους τους, να τους διαθέσουν δωρεάν και να εξηγήσουν στους ενδιαφερόμενους την προέλευσή και τις ιδιότητες τους. Ταυτόχρονα, υπήρχαν 3 αίθουσες διαθέσιμες για ομιλίες και εργαστήρια με θεματικές όπως «Η ισχύουσα και η αναμενόμενη νομοθεσία για τους σπόρους στην Ευρώπη», «Οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί Γ Τ Ο και οι επιπτώσεις τους», «Οι σπόροι στην Ανατολική Ευρώπη» κλπ κλπ.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή για το Πελίτι-κάτι που δεν έγινε για άλλη οργάνωση- να του δοθεί αίθουσα και χρόνος προκειμένου να παρουσιάσει τη δράση του και τις στρατηγικές του. Την παρουσίαση του έργου του Πελίτι έκανε η Βάσω Κανελλοπούλου σε ένα ακροατήριο που παρακουλούθησε με πολύ προσοχή επί μιάμισυ ώρα τις φωτογραφίες του Άρη Παύλου και τις επεξηγήσεις της Βάσως. Ακολούθησε εκτενής διάλογος με επαίνους, ερωτήσεις διευκρινήσεις και εποικοδομητικές προτάσεις των οποίων τη σκοπιμότητα το Πελίτι θα εξετάσει προκειμένου να οργανωθούν στην Ελλάδα εξειδικευμένα σεμινάρια για αγρότες. Το Πελίτι συμμετέχει όλο και περισσότερο στη διεθνή κοινότητα που διεκδικεί την ελευθερία των αγροτικών σπόρων και τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube