Αναζήτηση

Διεθνής καμπάνια για το Πελίτι

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Αγαπητοί φίλοι,

Είμαι ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης εμπνευστής και γενικός συντονιστής της εναλλακτικής κοινότητας Πελίτι από την Ελλάδα.

Όταν ήμουν 22 χρονών συνάντησα στο χωριό μου ένα καλαμπόκι σαν αυτό που κρατάω στα χέρια μου που μου άλλαξε τη ζωή. Άλλαξε η ζωή μου και η ζωή χιλιάδων ανθρώπων στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Ξεκίνησα χωρίς χρήματα με τα πόδια και ότο στοπ για να αναζητήσω τους καλλιεργητές που κρατάνε το δικό τους σπόρο σε όλη την Ελλάδα. Μέσα σε λίγα χρόνια συγκέντρωσα πάνω από 1200 ποικιλίες από παραδοσιακούς σπόρους που κινδύνευαν να εξαφανιστούν.

Η Ελλάδα είναι μια από τις σημαντικότερες χώρες παγκοσμίως στο θέμα του φυτικού γενετικού υλικού. Έχει το 50 % των φυτών της Ευρώπης και το 80% της Βαλκανικής χερσονήσου.

Το 1995 συνειδητοποίησα ότι η αποστολή μου είναι η διάσωση των παραδοσιακών ποικιλιών. Έτσι ξεκίνησα το Πελίτι χωρίς χρήματα, χωρίς υποδομή, μόνο μ’ ένα πάθος. Σήμερα έχει 15 ομάδες σε διάφορες περιοχές στη χώρα, μια ομάδα στη Βουλγαρία και εξαπλώνεται συνέχεια. Η κάθε ομάδα έχει και τη δική της συλλογή σπόρων. Υπάρχει και μια κεντρική συλλογή σπόρων στην έδρα μας στο Παρανέστι της Δράμας.

Τους σπόρους τους διανέμουμε δωρεάν και έχουμε προσφέρει σε πάνω από 130.000 καλλιεργητές. Κάνουμε δημόσιες διανομές και σπορεία, καθώς και πολλή εργασία με τα σχολεία.

Πιστεύουμε ότι ο καθένας από μας είναι σημαντικός και σπουδαίος ανεξάρτητα από την οικονομική και πολιτική του θέση. Ότι ο καθένας από μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των θεμάτων γιατί όλοι είμαστε συνδημιουργοί των καταστάσεων που ζούμε.

Οι σπόροι των προγόνων μας έρχονται από χέρι σε χέρι εμείς οφείλουμε να τους παραδώσουμε στα παιδιά μας. Είναι το κλειδί της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Είναι ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας και δεν θα υπακούσουμε σε νόμους που μας στερούν το δικαίωμά μας να συνεχίσουμε να τους φιλάμε να τους καλλιεργούμε και να τους ανταλλάσουμε.

Ζητάμε την οικονομική ενίσχυση σας για να συνεχίσουμε το έργο μας και να οικοδομήσουμε την τράπεζα σπόρων του Πελίτι.

Με αγάπη από το Πελίτι.

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Για την οικονομική υποστήριξη του Πελίτι έχει ανοιχτεί τραπεζικός λογαριασμός στην Τράπεζα Πειραιώς.

Αριθμός λογαριασμού: 6198-040030-332

IBAN: GR10 0171 1960 0061 9804 0030 332

SWIFT-BIC: PIRBGRAA

Δικαιούχος: Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube