Αναζήτηση

Νησίδες Ποιότητας 2013

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

 
  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20/11/2013

Η Κίνηση Πολιτών για μια Ανοιχτή Κοινωνία και το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού

προβάλλουν τον εθελοντισμό.

ΝΗΣΙΔΕΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ 2013

ο εθελοντισμός δείχνει το δρόμο για την Ελλάδα που θέλουμε!

PAN 0642
          

Τα βραβεία στις Νησίδες Ποιότητας 2013 παρέδωσε και φέτος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κ. Κάρολος Παπούλιας, σε επίσημη Τελετή στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, την Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013.

Οι φετινές Νησίδες Ποιότητας μας συγκίνησαν και εκπλαγήκαμε ευχάριστα όταν είδαμε εθελοντικές πρωτοβουλίες να λειτουργούν καινοτομικά και να έχουν ως στόχους, πέραν της αναγκαίας για την εποχή μας πρόνοιας, τη δημιουργία νέων συνθηκών και αντιλήψεων για την ανάκαμψη της χώρας μας. Είναι ελπιδοφόρο το γεγονός ότι ο εθελοντισμός εξελίσσεται και ανταποκρίνεται στις συνθήκες της εποχής, με φαντασία και όραμα, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι απλά μια ιδέα αλλά πράξη ουσιαστική που λειτουργεί αποτελεσματικά και παραδειγματικά για τη νέα γενιά. Παραφράζοντας λοιπόν τη φράση που είχε διατυπώσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας σε παλαιότερη Τελετή Βράβευσης ότι «Αυτή είναι η άλλη Ελλάδα», μπορούμε να πούμε για τις φετινές Νησίδες ότι «Αυτή είναι η Ελλάδα που θα μας πάει μπροστά»

Όλες οι υποψηφιότητες αξιολογήθηκαν από την Ελλανόδικη Επιτροπή, η οποία φέτος αποτελείται από τους :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Κώστας Ζέπος, Πρέσβης ε.τ.
ΜΕΛΗ
Εβίτα Αράπογλου, Ιστορικός Τέχνης
Θανάσης Βαλτινός, Συγγραφέας – Ακαδημαϊκός
Καθ. Χρήστος Μπαρτσόκας, Πρόεδρος του «Μαζί για το Παιδί»
Καθ. Μιχάλης Σκούλλος, Πρόεδρος του Μεσογειακού Γραφείου Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη
και οι Πρόεδροι των δύο συνδιοργανωτριών οργανώσεων:
Δήμητρα Αλμπάνη, Πρόεδρος Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού
Καθ. Στέφανος Γερουλάνος, Πρόεδρος Κίνησης Πολιτών

Τα μέλη της Ελλανόδικης Επιτροπής παρουσίασαν τις Νησίδες Ποιότητας 2013 καθώς και οι Κύριοι:
Παναγιώτης Πικραμμένος, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., πρ. Πρωθυπουργός, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών
Γιώργος Καμίνης, Δήμαρχος Αθηναίων

Βασίλης Ράπανος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος Δ.Σ. Κίνησης Πολιτών
Νίκος Φραγκάκης, Δικηγόρος, Αντιπρόεδρος Κίνησης Πολιτών

Ποιες όμως είναι οι φετινές Νησίδες Ποιότητας;

(με αλφαβητική σειρά)

 

ΔΕΣΜΟΣ - Αθήνα
Πρόεδρος Νίκη Κεραμέως, τηλ: 2108119365, 2108119109

e-mail: info@desmos.org    www.desmos.org
Παρουσίαση από την Κυρία Εβίτα Αράπογλου

Description: Description: Description: <a href=

Εφαλτήριο για τη δημιουργία του Δεσμού ήταν η διαπίστωση ότι υπάρχει κενό επικοινωνίας και πληροφόρησης μεταξύ ιδιωτών και εταιρειών που θέλουν να προσφέρουν από τη μια και των πραγματικών αναγκών από την άλλη. Από τον Ιανουάριο του 2012 έως σήμερα, ο Δεσμός έχει δημιουργήσει ένα πανελλήνιο δίκτυο και έχει συνεργαστεί με πάνω από 200 οργανισμούς και έχει ωφελήσει πάνω από 50.000 συνανθρώπους. Αντικείμενο του Δεσμού είναι η μέγιστη αξιοποίηση πάσης φύσεως πλεονάσματος (αγαθά και υπηρεσίες). Σημαντικό επίσης έργο του Δεσμού είναι η αξιόπιστη  καταγραφή των οργανισμών κοινής ωφέλειας και η καταγραφή των αναγκών τους σε μηνιαία βάση.

ΔΙΟΓΕΝΗΣ ΜΚΟ- Αθήνα

Διαχειριστής Χρήστος Αλεφάντης, τηλ: 2130231220

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   www.shedia.gr

Παρουσίαση από τον Κύριο Νίκο Φραγκάκη

Description: Description: Description: <a href=H MKO Διογένης εκπονεί προγράμματα για άστεγους ή/και κοινωνικά αποκλεισμένους, προωθεί πρακτικές για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου και αναπτύσσει δραστηριότητες για την επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο. Δύο είναι οι κύριες δράσεις: το περιοδικό δρόμου ΣΧΕΔΙΑ, του οποίου οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά ομάδες όπως άστεγοι, άνεργοι, άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το κέρδος από την πώληση του περιοδικού θα τους βοηθήσει να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Μέχρι τώρα είναι ενταγμένοι 120 συμπολίτες μας ως «πωλητές» ηλικίας από 25 έως 60 χρονών. Το τιράζ του περιοδικού ανέρχεται στα 13.000 τεύχη. Η δεύτερη δράση είναι η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων με την ονομασία «Γκολ στη Φτώχεια» όπου 700 άνθρωποι από 70 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα από το 2007, συμμετέχουν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων. Στην ομάδα μπορούν να έχουν συμμετοχή άτομα από 16 ετών και πάνω. 35-65 άτομα που συμμετέχουν στο πρόγραμμα προπονούνται κάθε Κυριακή.

Πολλές οι συνεργασίες και για τα δύο προγράμματα, ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα των συμμετεχόντων όπως δείχνουν και τα στατιστικά στοιχεία των δράσεων αυτών.

Eλληνική Εταιρεία Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες /VerySpecialArtsHellas - Αθήνα
Πρόεδρος Δέσποινα Ασλανίδου, τηλ: 2107710847, 2107487905

e-mail: info@vsahellas.gr    www.vsahellas.gr
Παρουσίαση από την Κυρία Δήμητρα Αλμπάνη

Description: Description: <a href=

Η VSA Hellas αποτελεί παράρτημα διεθνούς οργάνωσης και ασχολείται με άτομα με αναπηρία με αποκλειστικό στόχο το δικαίωμά τους στην καλλιτεχνική έκφραση και στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Με υψηλής ποιότητας αποτελέσματα είναι οι διοργανώσεις που υλοποιούν. Λειτουργούν εβδομαδιαία εργαστήρια θεάτρου, μουσικής, χορού, εικαστικών με αρμονική τη σύμπραξη εθελοντών με και χωρίς αναπηρία. Όλες οι υπηρεσίες είναι εθελοντικές και με την υλοποίηση πρωτότυπων προγραμμάτων εξοικονομούν πόρους, τους οποίους διοχετεύουν στην έρευνα και συμβουλευτική για την προσβασιμότητα των πολιτιστικών χώρων, στις ξεναγήσεις σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους και στην ακουστική περιγραφή θεατρικών παραστάσεων για θεατές με προβλήματα όρασης. Λειτουργούν μουσικοθεατρική ομάδα, ομάδα εικαστικών, ομάδα κινητικού αυτοσχεδιασμού, ομάδα θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά ΑμεΑ, ομάδες επιμόρφωσης καλλιτεχνών για να μπορούν να συνεργαστούν με ΑμεΑ. Η VSA Hellas κάνει τη διαφορά στην καλλιτεχνική έκφραση των ανθρώπων με αναπηρία.

Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου- Κως

Πρόεδρος Αντώνης Τρουμούλης, τηλ: 22420 22007
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Παρουσίαση από τον Κύριο Βασίλη Ράπανο

Description: <a href=Το παράρτημα της Κω της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, με τους ειδικά εκπαιδευμένους εθελοντές του, παρεμβαίνει σε ορεινές διασώσεις, μαζικές καταστροφές, ατυχήματα σε υγρό στοιχείο, ανθρωπιστικές αποστολές, δασοπροστασία, προσφέρει πρώτες βοήθειες, διαθέτει σκυλιά για έρευνες και διασώσεις. Επίσης, επειδή πιστεύουν στην αξία της πρόληψης, εκπαιδεύουν συμπολίτες και μαθητές σε  πρώτες βοήθειες, καλύπτουν δε υγειονομικά κάθε διοργάνωση που διεξάγεται στο νησί.

Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι- Δράμα
Ιδρυτής Παναγιώτης Σαϊνατούδης, τηλ: 2524022059

e-mail: peliti@peliti.gr   www.peliti.gr
Παρουσίαση από τον Κύριο Θανάση Βαλτινό

Description: Description: Description: PELITI_LOGO_Αντικείμενό τους είναι η συλλογή, διατήρηση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών καθώς και η πανελλήνια δικτύωση ανταλλαγής αγαθών και υπηρεσιών, χωρίς χρήματα. Το Πελίτι ξεκίνησε το 1995

Η πρώτη δράση για τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών, ξεκίνησε μέσα σε Εργαστήριο Οικολογικής Πρακτικής. Ακολούθησαν Πραγματοποιήθηκαν εκατοντάδες ταξίδια για να εντοπίσουν ανθρώπους που καλλιεργούσαν τους δικούς τους σπόρους.

Οι σπόροι αυτοί διανεμήθηκαν δωρεάν σε πάνω από 120.00 καλλιεργητές Μετά έγινε η πρώτη δημόσια παρουσία του Πελίτι σε Πανελλαδική Γιορτή Οικολογικής Γεωργίας, στην Αθήνα. Αυτό συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση σε όλη την Ελλάδα. Το Πελίτι σήμερα έχει δώδεκα τοπικές ομάδες σε όλη τη χώρα και συνεχίζει με ενθουσιασμό το έργο του.

Ένωση Πολιτών Πλατείας Καλλιγά- Αθήνα
Μέλος Συντονιστικής Ομάδας Σάκης Χατζηδημητρίου

τηλ: 6937625664,6972004986

e-mail: pkalliga@gmail.com 
Παρουσίαση από τον Κύριο Γιώργο Καμίνη

Description: Description: ΕΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΚΑΛΛΙΓΑ

Η Ένωση Πολιτών της Πλατείας Καλλιγά δρα στην περιοχή από Αγίου Μελετίου ως Πλ.Κολιάτσου και από Δροσοπούλου έως Αχαρνών. Ενεργοί Πολίτες αυτής της περιοχής, Έλληνες και Αλλοδαποί κάθε ηλικίας, προσπαθούν μέσα από συνεχείς δράσεις να αντιμετωπίσουν την εγκληματικότητα, την παράνομη δραστηριότητα, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, να αναχαιτίσουν τη γκετοποίηση της περιοχής, να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των κατοίκων, να τονώσουν την τοπική επιχειρηματικότητα, να δώσουν πνοή στον δημόσιο χώρο, συνεργαζόμενοι προς όλες τις δυνατές κατευθύνσεις.  Δραστηριοποιούνται  σε πολλούς τομείς όπως καταγραφές ελλείψεων, προβλημάτων και άπορων οικογενειών, αξιοποίηση δημοσίων χώρων, καθαρισμός, δενδροφυτεύσεις, φωτισμός, εξωραϊσμός σχολικών κτιρίων, καθαρισμό οικοπέδων, βάψιμο κτιρίων κ.π. Το σύνολο των δράσεων αφορά στο σύνολο του ρόλου που πρέπει να έχει ο ενεργοποιημένος Πολίτης.

Επιστήμη Για Σένα- Αθήνα

Διαχειριστής Βασίλειος Σαλαπάτας, τηλ: 2110149973, 2110124418

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   www.scify.gr

Παρουσίαση από τον Κύριο Στέφανο Γερουλάνο

cid:<a href= H ομάδα αυτή έχει ως αφετηρία την αρχή ότι η τεχνολογία πρέπει να είναι διαθέσιμη δωρεάν σε όλους, να εξυπηρετεί πραγματικές ανάγκες και να είναι κοινωνικά ωφέλιμη, ακόμα και στην καταπολέμηση της φτώχιας, στην εκπαίδευση, στην υγεία κα.   Δημιουργεί λοιπόν ανοικτά, ελεύθερα προσβάσιμα, ολοκληρωμένα προϊόντα πληροφορικής και τα διαθέτει δωρεάν στο κοινό. Συνδυάζει  τις ικανότητες ερευνητών και ειδικών της βιομηχανίας για τη δημιουργία αυτών των προϊόντων, παραμένοντας σε συνεχή επικοινωνία με το κοινό (π.χ., ομάδες καταναλωτών, άλλες ΜΚΟ, το δημόσιο τομέα, τη βιομηχανία). Έχει συνεργασία και με το Δημόκριτο. Διαθέτει τα προϊόντα σε όλους και υποστηρίζει ενεργά τη διάδοσή τους, ώστε να είναι δυνατόν να στηριχθούν επάνω τους νέες τεχνολογίες και προϊόντα. Οι επωφελούμενοι είναι πολλοί από τη δωρεάν χρήση των νέων τεχνολογιών, όπως για παράδειγμα το υπό σύσταση έργο τους ICSEE, που απευθύνεται σε τυφλούς για να τους διευκολύνει στην καθημερινότητά τους ή το Metronome που διακρίνει καταστάσεις κινδύνου σε δημόσιους χώρους, όπως π.χ. στο μετρο ή η καινοτόμος εφαρμογή δωρεάν ξενάγησης σε Μουσεία, για την οποία βραβεύτηκε σε διαγωνισμό καινοτομίας της Microsoft

Equal Society Κοινωνία Ίσων Ευκαιριών- Αθήνα
Πρόεδρος Σπύρος Φρεμεντίτης, τηλ: 2117051841, 2117051002
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   www.equalsociety.gr 

Παρουσίαση από τον Κύριο Παναγιώτη Πικραμμένο

Description: Description: Description: <a href=Αντικείμενο της Ομάδας είναι η υποστήριξη, λειτουργία και ο σχεδιασμός του προγράμματος «Σπουδάζω με Υποτροφία». Η δράση τους περιλαμβάνει την προσέγγιση δημοσίων και ιδιωτικών ιδρυμάτων με σκοπό να πεισθούν να ενισχύσουν νέους οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Στόχος τους η παροχή δωρεάν υποτροφιών πλήρους φοίτησης σε νέους που είναι από αδύναμες οικονομικά ομάδες και τώρα λόγω κρίσης δεν μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Με οικονομικά & κοινωνικά κριτήρια μοριοδοτούν την κάθε συμμετοχή και τη στέλνουν σε εκπαιδευτικά ιδρύματα προκειμένου να αξιολογηθεί και με ακαδημαϊκά κριτήρια. Το έτος 2012-13 προσφέρθηκαν 49 υποτροφίες, συνολικής αξίας 600.000€.

Κοινωνική και Εκπαιδευτική Δράση (Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών &Οικογένειας)- Κολωνός, Αθήνα
Πρόεδρος Μυρτώ Λαιμού, τηλ: 2105239402, 2105228957
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.       www.supportcenter.gr

Παρουσίαση από τον Καθ. Χρήστο Μπαρτσόκα

Description: Description: <a href=Η Ομάδα ασχολείται με τη σχολική & κοινωνική ένταξη περιθωριοποιημένων παιδιών και των οικογενειών τους. Ειδικά σχεδιασμένο πρόγραμμα εξυπηρετεί κυρίως ενήλικες και παιδιά που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά, οικογενειακά προβλήματα, ρατσισμό και περιθωριοποίηση. Το Κέντρο συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό «παιδιών των φαναριών» που είναι κυρίως Έλληνες Μουσουλμάνοι, Τσιγγάνοι, μετανάστες κ.ά. που βρίσκονται στο κέντρο της Αθήνας. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των παιδιών των δρόμων στην Αθήνα είναι περί τα 1000. Στόχος της Οργάνωσης είναι η σταδιακή ένταξη τους στο σχολικό και κοινωνικό ιστό και η μεταλαμπάδευσης της αντίληψης ότι μπορούν να έχουν και άλλες επιλογές στη ζωή τους. Καθαριότητα, υγιεινή, κοινωνική συμπεριφορά, δημιουργικότητα, φαντασία, και προγράμματα σχολικής μελέτης μέσα από ποικίλες δραστηριότητες αποτελούν το πλαίσιο που κινούνται  οι εκπαιδευμένοι εθελοντές της Οργάνωσης.  Μετά την ολοκλήρωση της προεργασίας, μεγάλη επιτυχία θεωρείται η εγγραφή αυτών των παιδικών στο σχολείο. Το Κέντρο έχει γράψει 153 παιδιά σε 13 σχολεία της περιοχής, φιλοξενεί 50-60 παιδιά για σχολική προετοιμασία, έχει περιθάλψει 746 άτομα με το πρόγραμμα προαγωγής Υγείας ενώ παρέχει και νομική υποστήριξη σε 500 οικογένειες. 

Πακιστανό- Ελληνική Πολιτισμική Εταιρεία (ΠΕ.Π.Ε.) – Αθήνα
Πρόεδρος Σαγιέντ Μοχάμμαντ Τζαμίλ, τηλ: 2109690288, 6942965500

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.   www.pepe.gr

Παρουσίαση από τον Κύριο Κώστα Ζέπο

 

Αντικείμενο της Ομάδας είναι η προώθηση πολιτισμικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών και η ομαλή ενσωμάτωση των πακιστανικής καταγωγής μεταναστών. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από επιμέρους δράσεις όπως: εκδηλώσεις, συνεργασίες με αρμόδιους φορείς για την ομαλή ένταξη των αλλοδαπών καθώς και για την επαγγελματική, κοινωνική, εκπαιδευτική, οικογενειακή και θρησκευτική διαβίωσή τους.  Συνεργάζονται με Δήμους για τη δημιουργία σχολείου, επιδιώκουν τη κατασκευή επίσημου τζαμιού, παρεμβαίνουν σε θέματα μετανάστευσης και μεταναστευτικής πολιτικής, συμμετέχουν σε σχετικές ημερίδες, αναπτύσσουν ειδική συνεργασία με το Υπ.Προστασίας του Πολίτη για την καταπολέμηση του δουλεμπορίου και των κυκλωμάτων λαθρομετανάστευσης και της εκμετάλλευσής τους.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube