Αναζήτηση

Δύο λόγια για τον Παναγιώτη Σαϊνατούδη

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης, γεννήθηκε το 1969 στη Σέρρες, ως τα δέκα του έζησε στη Βαμβακούσα Ν. Σερρών.

Από το 1979 ως το 1993 στη Θεσσαλονίκη.

Σε ηλικία 24 χρονών έφυγε από Θεσσαλονίκη για να ζήσει στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου μεταφέροντας στην επαρχία τις δράσεις που είχε στην πόλη.

Panagiosis Sainatoudis Aris

Φωτ. Άρης Παύλος

Από το 1997 ως το 2003 έζησε σε διάφορες περιοχές στη Β. Ελλάδα, στη Κάρπη Ν. Κιλκίς (1998-1999) Σουμάκ πομάκικα χωριά Ν. Ροδόπης (1999-2001), στη γεννέτηρα του Βαμβακούσα Σερρών, Καβάλα, Μεσοχώρι Παρανεστίου (2003-2014) ) κ.α. Τώρα (2017) ζει με τη γυναίκα του Σοφία Γίδα και το γιό τους στη πόλη της Δράμας.

Ξεκίνησε να ασχολείται με τα οικολογικά θέματα το 1986, το 1988 έγινε μέλος της Οικολογικής Κίνησης Θεσσαλονίκης.

Το 1990 οργάνωσε στη Θεσσαλονίκη τα πρώτα μαθήματα οικολογικής γεωργίας στην Ελλάδα και το 1991 την πρώτη δράση για τη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών. Το 1991 ίδρυσε μαζί με άλλους φίλους το «Εργαστήρι Οικολογικής Γεωργίας» στη Θεσσαλονίκη

Το 1995 ξεκίνησε το Πελίτι.

Πελίτ, στα ποντιακά σημαίνει Βελανιδιά, και το όνομα είναι εμπνευσμένο από μια μεγάλη βελανιδιά που υπάρχει στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου στη Δράμα απ’ όπου και ξεκίνησε η οργάνωση Πελίτι.

Ο Παναγιώτης ξεκίνησε με τα πόδια και ότο στοπ το 1995 να αναζητήσει τους καλλιεργητές που κρατάτε το δικό τους σπόρους. Μέσα σε μια πενταετία συγκέντρωσε πάνω από 1200 ποικιλίες που κινδύνευαν να χαθούν.

Γι’ αυτή του την προσφορά το 2009 το Bioversity International και ο Δήμο της Ρώμης των τίμησαν ως Φύλακα της Βιοποικιλότητας της Μεσογείου, από κει και πέρα ακολούθησαν πολλές ακόμη διακρίσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2013 ο τέως πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τίμησε το Πελίτι για την Εθελοντική του Προσφορά στην χώρα.

Το Μάρτιο του 2001 συμμετείχε σ’ ένα μέρος από την πορεία των Ζαπατίστας από την Τσιάπα στην πόλη του Μεξικού.

Μέσα από το Πελίτι, έχει εμπνεύσει χιλιάδες αγρότες ερασιτέχνες ή επαγγελματίες για να κρατάνε το δικό τους σπόρο.

Το 1999 οργάνωσε την πρώτη δημόσια ανταλλαγή σπόρων στην Ελλάδα στην Κάπρη νομού Κιλκίς. Το 2013 η γιορτή χαρακτηρίστηκε από τους seedsavers.net της Αυστραλίας ως η μεγαλύτερη γιορτή Παγκοσμίως.

Το 2000 ξεκίνησε το «Πανελλαδικό Δίκτυο Διάδοσης και Διάσωσης των Παραδοσιακώνν Ποικιλιών και των Αυτόχθονων Αγροτικών Ζώων του Πελίτι, Κατά Τόπους Αγροκτήματα».

Το 2003 ξεκίνησε μαζί με τη γυναίκα του Σοφία Γίδα το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα, του Πελίτι «από Χέρι σε Χέρι και από Καρδιά σε Καρδιά».

Το 2011 συμμετείχε στις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στις Βρυξέλες.

Το 2012 και το 2013 οργάνωσε τις Διεθνείς Ημέρες Σπόρων στην Ελλάδα.

Το 2012 εκπροσώπησε το Πελίτι στην Παγκόσμια Συνάντηση για το «Άνθισμα της Ανθρωπότητα» στο Μεξικό.

Το 2014 οργάνωσε και συμμετείχε στο Διεθνές Καραβάνι Αλληλεγγύης για τους Σπόρους από το Πελίτι στο Λε Μαν Νταζίλ στη νότια Γαλλία.

Το 2015 οργάνωσε την Πρώτη Παγκόσμια Συνάντιση για τα Κοινά Αγαθά στη γη του Πελίτι.

Στις 14-16 Οκτωβρίου 2016 συμμετείχε στη Δίκη κατά της Monsanto και στην Παγκόσμια Λαϊκή Συνέλευση στη Χάγη. Ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης είναι υπευθύνος για τις εκδόσεις του Πελίτι με το βασικό έντυπο του Πελίτι "Κατά Τόπους Αγροκτήματα" να έχει πάνω από 23.000 αντίτυπα.

Είμαστε σημαντικοί και σπουδαίοι ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική μας θέση. Καθημερινά με τις σκέψεις μας και τα πιρούνι μας καθορίζουμε το μέλλον του πλανήτη. Τι επιλέγουμε να βάλουμε στο τραπέζι μας, από πού έρχεται η τροφή που τρώμε;

Είμαστε δημιουργεί της πραγματικότητας που ζούμε, όταν το συνειδητοποιήσουμε αυτό σταματάμε να κατηγορούμε τους άλλους γι’ αυτά που μας συμβαίνουν και εμφανίζονται οι λύσεις.

18/1/2017

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube