Το βιβλίο που μου άλλαξε την ζωή

Παναγιώτης Σαϊνατούδης: «Έτσι εμπνεύστηκα το ‘’Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά’’ του Πελίτι» 09.12.2015 Ο ιδρυτής της Εναλλακτικής Κοινότητας «Πελίτι» εξηγεί πώς ο Ντέιβιντ Άικ φύτεψε μέσα του το σπόρο για το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα.

Δημοσίευση στο Andro στις 9 Δεκεμβρίου 2015

Το 1979, όταν ήμουν δέκα χρόνων, η οικογένειά μου μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη. Η Θεσσαλονίκη άνοιξε τους ορίζοντές μου. Άρχισα να διαβάζω πάρα πολλά εξωσχολικά βιβλία. Από την κεντρική βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης, δανειζόμουν βιβλία αρχαίων συγγραφέων. Το χαρτζιλίκι μου το επένδυα στο να αγοράζω βιβλία για χαμένους πολιτισμούς, άγνωστης ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, τις βιογραφίες εξερευνητών και μεγάλων επιστημόνων. Η Αγία Γραφή και τα ιερά βιβλία άλλων θρησκειών έπαιξαν επίσης το δικό τους ρόλο στη διαμόρφωσή μου. Στα δεκαπέντε μου διάβασα Καζαντζάκη κι επίσης έκανα μια έρευνα για το έργο του.

Ο συγγραφέας του οποίου διάβασα όλα τα βιβλία και επηρέασε την σκέψη μου ήταν ο Λόμπσαν Ράμπα. Από αυτόν έχω δανειστεί το «αντί να στενοχωριέσαι για το σκοτάδι, άναψε ένα φως» (Δεν μπορώ να απαντήσω αν ήταν απατεώνας ή όχι). Ο Κοέλιο με τον «Αλχημιστή» με βοήθησαν στα ταξίδια που έκανα με τα πόδια ανά την Ελλάδα. «Όταν θέλεις κάτι όλο το σύμπαν συνωμοτεί για να τα καταφέρεις» –και έτσι είναι. Ο Έντουαρντ Μπαχ με τα «Ανθοϊάματα» και το βιβλίο της Ελένης Καζαντζάκη «Μαχάτμα Γκάντι, μια άγια ζωή» με σήκωσαν από μια βαριά θλίψη. «Η Επανάσταση Θεού, Φύσης και Ανθρώπου» του Μασανόμπου Φουκουόκα ήρθε σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στη ζωή μου, για να με βγάλει από ένα μεγάλο αδιέξοδο. «Οι κρυμμένοι άνθρωποι» του Θεόδωρου Γρηγοριάδη μου έδωσαν επίσης το δικό τους μήνυμα την κατάλληλη στιγμή. «Κάθε βιβλίο εκπέμπει ένα μήνυμα. Αν το εισπράξουμε τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι, τότε το παίρνουμε. Αλλιώς το προσπερνάμε».

David Icke by Stef croppedΕπειδή πρέπει να επιλέξω ένα βιβλίο ανάμεσα στα χιλιάδες βιβλία που έχω διαβάσει, θα πω το βιβλίο του Ντέιβιντ Άικ «Επαναστάτες της Συνείδησης». Αναζητώντας, το 2001, βιβλία του Osho, έπεσα «τυχαία» πάνω του σ’ ένα βιβλιοπωλείο στις Σέρρες. Αμέσως θέλησα να το αγοράσω, αλλά δεν είχα τα χρήματα. Πέρασαν αρκετές μέρες ώσπου να τα βρω.

Το πρώτο μέρος του βιβλίου ήταν απελπισία, δεν μου άρεσε καθόλου. Πολλές φορές το άφησα στην άκρη, κάποιες άλλες, πάνω στα νεύρα μου, σχεδόν το πέταξα, λέγοντας στον εαυτό μου ότι δεν άξιζε να το διαβάσω. Κάθε που χαλάρωνα όμως, συνέχιζα την ανάγνωση. Όταν τέλειωσε το πρώτο μέρος και πέρασα στο δεύτερο, τα συναισθήματά μου άλλαξαν άρδην. Με συγκίνησε, μου άρεσε πάρα πολύ. Από το δεύτερο αυτό μέρος του βιβλίου εμπνεύστηκα το Πανελλαδικό Δίκτυο Ανταλλαγής Αγαθών και Υπηρεσιών Χωρίς Χρήματα «Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά» του Πελίτι.
Όταν ολοκλήρωσα το βιβλίο, ένιωθα χαρούμενος και έκανα μια σειρά από δηλώσεις, οι οποίες υλοποιήθηκαν στο άμεσο μέλλον και μου άλλαξαν τη ζωή. Έκτοτε, δεν διάβασα άλλο βιβλίο του Άικ.

Κάποιος κάποτε μου ζήτησε να του προτείνω να διαβάσει κάποια βιβλία. Του είπα να πάει στο βιβλιοπωλείο, να συγκεντρωθεί και να ζητήσει να του εμφανιστεί το βιβλίο που είναι γι’ αυτόν εκείνη τη στιγμή. Μου έκλεισε το τηλέφωνο εκνευρισμένος, θεωρώντας ότι τον κοροϊδεύω.

Κάθε βιβλίο εκπέμπει ένα μήνυμα. Αν το εισπράξουμε τη στιγμή που είμαστε έτοιμοι, τότε το παίρνουμε. Αλλιώς το προσπερνάμε.

 Δημοσίευση στο Andro στις 9 Δεκεμβρίου 2015

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube