Αναζήτηση

Η Μονσάντο έφαγε πρόστιμο για “γενετική μόλυνση σιτηρών” Και δεν είναι η πρώτη φορά!

Δημοσίευση από: 'Αννα Τοσούνογλου στις: .

του Anthony Gucciardi

24 Μαρτίου 2015

Μετά την καταβολή ενός αρχικού ποσού ύψους 2.400.000 δολλαρίων για αποζημίωση αγροτών των οποίων τα χωράφια μολύνθηκαν από γενετικά τροποποιημένο σιτάρι, το οποίο ακόμα δεν έχει καν εγκριθεί για καλλιέργεια, η Μονσάντο αναγκάστηκε να πληρώσει ακόμα ένα πρόστιμο 350.000 δολλαρίων προκειμένου να διευθετήσει μια συλλογική αγωγή πολλών αγροτών από επτά διαφορετικές πολιτείες (των ΗΠΑ) που ασκήθηκε εναντίον της.

 

Για το μεγαθήριο της βιοτεχνολογίας, η είδηση έρχεται εν μέσω οικονομικών αγώνων, που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια της αξίας των μετοχών της και πτωχές προβλέψεις για το μακροπρόθεσμο μέλλον. Στο τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η Μονσάντο ανακοίνωσε ζημιές ύψους 156.000.000 δολλαρίων. Για την πολυδισεκατομμυριούχο εταιρεία αυτό δεν έχει να κάνει με τη νομισματική αξία, αλλά με το μέλλον των γενετικά τροποποιημένων δημιουργιών της τα οποία το κοινό απλά δεν αγοράζει.

 

Στην τελευταία νομική διευθέτηση διαπιστώνουμε ότι η νέα μέθοδος της Μονσάντο που είναι απλά να αποζημιώνει τους αγρότες, δεν πρόκειται να λειτουργήσει στο διεθνές εμπόριο. Μετά την είδηση ότι γενετικά τροποποιημένο σιτάρι μόλυνε τις γύρω καλλιέργειες σιτηρών, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα ανέστειλε έναν αριθμό παραγγελιών για σιτηρά από τις ΗΠΑ – γεγονός που αποτελεί πλήγμα στην εθνική οικονομία χάρη της Μονσάντο.

 

Εν τω μεταξύ, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα θεσπίσει αυστηρότερους ελέγχους στις αποστολές σιτηρών, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν είναι γενετικά τροποποιημένοι. Όσο για τη Μονσάντο στις ΗΠΑ; Δεν θα υπάρξει αυστηρότερος έλεγχος ή αναστολή στις προμήθειες σιτηρών. Αντιθέτως, η εταιρεία απλά πρέπει να αποζημιώσει του αγρότες που επλήγησαν (και πιθανώς καταστράφηκαν) από τη γενετική επιμόλυνση.

 

Όπως αναφέρει το NBC:

 

“Ο γίγαντας των γενετικώς τροποποιημένων τροφίμων, η Μονσάντο, είπε ότι θα πληρώσει περίπου 350.000 δολλάρια για να διευθετήσει συλλογικές προσφυγές που ασκήθηκαν από αγρότες σε επτά πολιτείες (των ΗΠΑ) σχετικά με μολυσμένο σιτάρι. Θα επιστρέψει επίσης στους ενάγοντες και τους δικηγόρους τους ένα μέρος των δαπανών που σχετίζονται με την υπόθεση. Η εταιρεία είπε ότι σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού δεν μπορεί να αποκαλύψει πόσο θα της κοστίσει”.

 

“Οι αγωγές αφορούν την ανακάλυψη γενετικώς τροποποιημένου σιταριού σε μια φάρμα στο Όρεγκον το Μάιο του 2013. Το σιτάρι δεν εγκρίθηκε, και μετά την ανακάλυψη η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα προσωρινά ανέστειλαν κάποιες παραγγελίες σιτηρών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε για σκληρότερους ελέγχους στις αποστολές από τις ΗΠΑ”.

 

Να θυμάστε ότι αυτό συνέβει αφού η εταιρεία πλήρωσε 2.400.000 δολλάρια για να διευθετήσει παρόμοιο πρόβλημα με αγρότες στην περιοχή του Βορειοδυτικού Ειρηνικού.

 

Κράτη σε όλο τον κόσμο παίρνουν θέση κατά της Μονσάντο, με τη Γερμανία και άλλους να πιέζουν για απαγορεύσεις σε ΓΤ πριν την επόμενη συγκομιδή. Στις ΗΠΑ, ο αγώνας αναδιατάσσεται. Καθώς πολιτείες όπως το Μέιν, θεσπίζουν νομοθεσίες για να λάβουν άμεση δράση κατά των ΓΤΟ, καθίσταται απολύτως σαφές ότι το 96% των Αμερικανών πολιτών που υποστηρίζουν τη σήμανση των ΓΤ μπορεί τελικά να πάρουν αυτό που ζητάνε. 

Natural Science

 

 

 

 

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube