Αναζήτηση

Μύκητας αποτελειώνει τα σταφιδάμπελα στην Ηλεία

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Μύκητας αποτελειώνει τα σταφιδάμπελα στην Ηλεία - τι έδειξε η αυτοψία των γεωπόνων στα χωριά της Ωλένης

Μύκητας αποτελειώνει τα σταφιδάμπελα στην Ηλεία - τι έδειξε η αυτοψία των γεωπόνων στα χωριά της Ωλένης

Σε απόγνωση βρίσκονται δεκάδες σταφιδοκαλλιεργητές στα χωριά του πρώην δήμου Ωλένης καθώς διαπιστώνουν μέρα με την ημέρα ότι επέρχεται η ξήρανση των φυτών της σταφίδας αλλά και του αμπελιού. Η ζημιά που έχει προκληθεί είναι ιδιαίτερα μεγάλη και σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οφείλεται σε μύκητα που έχει πλήξει σταφίδα και αμπέλια. Τα πρώτα «κρούσματα» της ασθένειας είχαν σημειωθεί πέρυσι το καλοκαίρι ωστόσο κανείς δεν περίμενε ότι η ασθένεια θα ξέραινε τα φυτά και μάλιστα από την ρίζα. Χθες τα χωριά του πρώην δήμου Ωλένης επισκέφτηκε για δεύτερη φορά ο Αντιπεριφερειάρχης Υπεύθυνος αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Μητρόπουλος συνοδευόμενος από τον γεωπόνο και γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος Σταύρο Βέρρα καθώς και γεωπόνους από το τμήμα ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας. 

Οι παραγωγοί 

Από την πλευρά τους οι σταφιδοπαραγωγοί φοβούνται ότι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε εκρίζωση της σταφίδας κάτι που θα έχει σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό τους. Όπως επισήμαναν εάν δεν βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης της ασθένειας και δεν στηρίξει η Πολιτεία την αναμπέλωση σε περίπτωση που κριθεί αναγκαίο, τότε οι ίδιοι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια καθώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν τα αυξημένα έξοδα που απαιτούνται για τα νέα φυτέματα. 

«Αυτό για εμάς σημαίνει πλήρη καταστροφή. Καταστραφήκαμε και πέρυσι με τις πλημμύρες και φέτος με τα ξερά φυτά» τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Καράτουλα Γιώργος Τσατσαμπάς. «Μας είπαν ότι μάλλον είναι μύκητας, που ξεκινάει από πάνω και κατεβαίνει στην ρίζα με αποτέλεσμα να ξεραίνεται όλο το φυτό. Δεν ξέρουμε εάν μπορέσει να συνέλθει το φυτό με κάποιο φάρμακο, εάν μπορέσει να ραντιστεί. Εάν δεν μπορέσει  τότε θα πρέπει να γίνει ξερίζωμα και αναμπέλωση από την αρχή. Εάν είναι να προχωρήσουμε σε ξερίζωμα, έχουμε προτείνει όπως είναι η αναμπέλωση για τα αμπέλια να γίνει και για την σταφίδα,καθώς τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά. Είναι σχεδόν 2000 ευρώ το στρέμμα και όταν κάποιος έχει 30 στρέμματα μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει ότι τα χρήματα που απαιτούνται είναι πολλά» υποστήριξε ο Γ. Τσατσαμπάς. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Παπαδόπουλος- σταφιδοπαραγωγός από την Μαγούλα δήλωσε: «Το πρόβλημα ξεκίνησε το καλοκαίρι που μας πέρασε. Τους θερινούς μήνες Ιούλιο - Αύγουστο άρχισαν τα φύλλα να αλλάζουν χρώμα και να πέφτουν κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει τον Οκτώβριο. Οι γεωπόνοι μας έλεγαν ότι μπορεί να είναι κάποιο τζιτζίκι, κάποιο κουνούπι κτλ. Το αποτέλεσμα είναι ότι φέτος που μπήκαμε να κλαδέψουμε είδαμε τα κλίματα ξερά. Οι βέργες που είναι για την παραγωγή είναι ξερές. Και παλιά παρουσιαζόταν σε ένα κτήμα με 5000 φυτά να βρεις τα 5 ξερά. Τώρα από τα 2000 φυτά έχουν τα 1500 πρόβλημα. Είμαστε σε απόγνωση. Θα πρέπει να πάμε να τα ξεριζώσουμε. Έχουμε κάνει έξοδα. Έχουμε ήδη πληρώσει προς  1-1,20 € το κάθε φυτό. Από τη στιγμή που θα μπει το φύτεμα θα πρέπει να περάσουν σχεδόν τέσσερα χρόνια για να αποδώσει. Μπαίνουμε σε ένα Γολγοθά και δεν ξέρω εάν έχουμε και το κουράγιο να το κάνουμε όλο αυτό γιατί οι τιμές είναι χαμηλές, τα έξοδα μεγαλώνουν, και εμείς είμαστε σε απόγνωση. 

Εάν τα ξεριζώσουμε θα πρέπει να μείνει το κτήμα 1-2 χρόνια σε αγρανάπαυση, να γίνει η κατάλληλη καλλιέργεια έτσι ώστε να μπορέσουμε να εξαλείψουμε το μύκητα, μετά να φυτευτεί και να περάσουν 3-4 χρόνια για να αποδώσει. Εάν η Πολιτεία δεν σταθεί στο πλευρό των αγροτών σε αυτή τη συγκυρία όλοι θα εγκαταλείψουμε». 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα ο Κωνσταντίνος Σταυρόπουλος- παραγωγός από το Χειμαδιό διευκρίνισε: «Μένει να δούμε εάν θα μπορέσουμε να σώσουμε κάτι από αυτά. Φοβόμαστε ότι εάν όντως είναι ο μύκητας, τότε θα επεκταθεί και στα υπόλοιπα. Αυτό βέβαια για εμάς είναι οικονομική καταστροφή. Εάν μας πουν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και θα πρέπει να προχωρήσουμε στην αναμπέλωση της σταφίδας, εμείς τι θα κάνουμε; Που θα βρούμε τα λεφτά για νέα καλλιέργεια; Να ξεκινήσουμε από την αρχή;» 

Οι εκτιμήσεις

Αναφερόμενος στο μείζον πρόβλημα που καταγράφεται στην σταφίδα αλλά και σε κάποια αμπέλια ο Στ. Βέρρας επισήμανε: «Υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην καλλιέργεια της περιοχής κυρίως στην σταφίδα και λιγότερο στα αμπέλια. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή το διερευνούμε. Πήραμε δείγματα για να τα στείλουμε στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο και πιθανά να έρθουν και οι ερευνητές για να δουν επί τόπου το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο να κάνουμε μία πρώτη εκτίμηση χωρίς να έχουμε τις απαιτούμενες αναλύσεις.  Θεωρώ από την εμπειρία μου ότι το πρόβλημα είναι μυκητολογικό. Στην πορεία θα δούμε τι πάθηση μπορεί να είναι και τι χρόνο θα πάρει η αποκατάσταση των καλλιεργειών. Οι καλλιέργειες αυτές όπως φαίνεται δεν είναι εύκολο να αποκατασταθούν και μάλλον θα πρέπει να αντικατασταθούν. Το θέμα είναι να βρούμε το αίτιο για να μην επαναληφθούν τα προβλήματα στο μέλλον».

«Σίγουρα είναι σοβαρή η ζημιά για τον κόσμο και υπάρχει και αμφιβολία για το μέλλον, για το εάν μπορούν να αποκατασταθούν οι ζημιές αυτές και να έχουμε παραγωγή στην περιοχή όπως είχαμε παλαιότερα» υποστήριξε ο κ. Βέρρας. 

Από την πλευρά του ο Κ. Μητρόπουλος επισήμανε: «Από τις πρώτες εξετάσεις δεν έχουμε το αίτιο που προκάλεσε την ζημιά και γι αυτό ξεκινάμε νέα διαδικασία εξειδικευμένων εξετάσεων ψάχνοντας για βακτήριο ή και για μύκητα. Το Σεπτέμβρη του 2016 χάθηκαν μεγάλες ποσότητες σταφίδας από τα πλημμυρικά φαινόμενα. Φέτος έρχεται να προστεθεί η ζημιά που οδηγεί στην οικονομική εξαθλίωση των παραγωγών. Ελπίζω την επόμενη εβδομάδα, από τις δεύτερες εργαστηριακές εξετάσεις να εντοπιστεί το αίτιο ώστε οι υπηρεσίες μας να εκδώσουν οδηγίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος και για την καλύτερη εξέλιξη της καλλιέργειας. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προστατέψουμε την καλλιέργεια και να θωρακίσουμε το εισόδημα των παραγωγών. Κατανοούμε την αγωνία των παραγωγών αλλά και των προέδρων των τοπικών διαμερισμάτων και τους ευχαριστούμε για την συνεργασία τους». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησε αυτοψία σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών που έχουν «χτυπηθεί» από τον διαλευρώδη στη περιοχή της Σαλμώνης.

Πηγή

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube