Αναζήτηση

Ζητείται λύση για τη μαραμένη σταφίδα

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Σταφιδοκαλλιέργειες Χειμαδιού και Σοπίου: Ζητείται λύση για τη μαραμένη σταφίδα

μαραμένη σταφίδα

Αυτοψία και δειγματοληψία θα πραγματοποιήσει στις μαραμένες σταφιδοκαλλιέργειες του Χειμαδιού και του Σοπίου το πρωί της ερχόμενης Δευτέρας κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Ανάπτυξης (ΔΑΟΚ) της ΠΕ Ηλείας, προκειμένου να εντοπιστεί η αιτία που έχει προκαλέσει ζημιά στη σταφίδα και να δοθεί λύση το συντομότερο δυνατόν. Χθες επισκέφθηκαν τη Διεύθυνση αγρότες από την περιοχή μαζί με τον πρόεδρο και τον γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού και συζήτησαν το πρόβλημα με την προϊσταμένη Μπέκι Σπυροπούλου καθώς και με γεωπόνο του Τμήματος Ποιοτικού & Φυτουγειονομικού. Οι αγρότες υπογράμμισαν την οικονομική ζημιά που έχουν υποστεί και την αδυναμία τους να βρουν λύση στο πρόβλημα της μάρανσης, καθώς δεν έχει εντοπιστεί ακόμα η ακριβής αιτία που προκαλεί το φαινόμενο, και ζήτησαν την επιτάχυνση των διαδικασιών ελέγχου για να περιορίσουν τη ζημιά στο μέτρο του εφικτού. Από την πλευρά της Διεύθυνσης τονίστηκε ότι είναι απόλυτα κατανοητό το πρόβλημα της σταφίδας, για αυτό και τη Δευτέρα θα μεταβούν γεωπόνοι για δειγματοληψια στις καλλιέργεις. Παράλληλα, η κα Σπυροπούλου τόνισε ότι οι έλεγχοι γίνονται από εξειδικευμένα εργαστήρια και επιστήμονες και ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα στην απάντηση. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σοπίου-Χειμαδιού, Γιώργος Μπουλούμπασης, αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του προβλήματος και επισήμανε τον κίνδυνο ολοσχερούς καταστροφής, με ανυπολόγιστες οικονομικέ επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα. «Από πέρυσι τον Αύγουστο δεν έχουμε φυσιολογική βλάστηση στα φυτά της σταφίδας. Δεν ξέρουμε τι φταίει, το πρόβλημα είναι μεγάλο και πολύ σοβαρό. Έχουμε κάνει αναμπελώσεις, έχουμε κάνει έξοδα πολλά και βλέπουμε όλα αυτά να πηγαίνουν στράφι για αυτό ήρθαμε εδώ και ευχαριστούμε τη διευθύντρια και το προσωπικό που μας υποδέχθηκαν και μας είπαν ότι θα προσπαθήσουν να κάνουν το συντομότερο δυνατόν το καλύτερο, για να δούμε και εμείς την αιτία και να προλάβουμε να περισώσουμε ό,τι μπορούμε. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεραθούν ολοκληρωτικά οι σταφίδες, και δεν μπορούμε μετά από τόση δουλειά να ξανακάνουμε από την αρχή αναμπελώσεις. Τα έξοδα είναι πολλά και το κακό μεγάλο», δήλωσε στην εφ.«Πατρίς» ο κ.Μπουλούμπασης, προσθέτοντας ότι τα φυτά δεν έχουν φυσιολογική βλάστηση και δεν μπορεί να γίνει καμία έργασία στην καλλιέργεια.

«”Κούρβουλο” έχει γίνει η σταφίδα»

«Κανονικά σε δέκα μέρες θα έπρεπε να χαρακώσουμε. Τώρα όχι μόνο δεν θα χαρακώσουμε, τα φυτά ούτε να κορφοκόψουμε δεν μπορούμε, γιατί η βλάστηση είναι ασήμαντη, “κούρβουλο”. Για αυτό συνεννοηθήκαμε να έρθουν στα μέρη μας τη Δευτέρα να πάρουν δείγματα και να έχουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα απαντήσεις», συμπλήρωσε ο κ.Μπουλούμπασης, αφήνοντας αιχμές κατά του ΕΛΓΑ για την καθυστέρηση στις αποζημιώσεις από τις ζημιές του Σεπτεμβρίου. Ο γραμματέας του συλλόγου, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στάθηκε στην αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης για να μην πάει χαμένη η δουλειά που έχει γίνει από τους παραγωγούς και συμπλήρωσε ότι η απελπισία έχει κυριεύσει  το σύνολο σχεδόν των αγροτών της περιοχής, καθώς το φαινόμενο παρατηρείται σε ευρεία έκταση. «Τα κτήματα δεν έχουν την κανονική βλάστηση και πολλά από αυτά ξεραίνονται. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τα αναμπελώσουμε πάλι, τα χρήματα είναι πολλά για αναμπέλωση και είμαστε σε απελπιστική κατάσταση. Είναι πάρα πολλά τα στρέμματα και έχουμε ρίξει πάρα πολλή δουλειά για να τα βγάλουμε πέρα, δεν γίνεται να ξανακάνουμε όλο αυτό. Πρέπει να βρούμε μια λύση το συντομότερο, να σώσουμε αυτά τα ελάχιστα που έχουν μείνει σε φυσιολογική κατάσταση και να δούμε τι θα κάνουμε με τα υπόλοιπα», εξήγησε ο κ.Παναγιωτόπουλος.

 

Πηγή:

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube