Αναζήτηση

Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας" - Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα

Δημοσίευση από: Βίλη Κουτσογιάννη στις: .

Το Αγρόκτημα Φυσικής Καλλιέργειας Φοίφα- RE:THINK σας καλεί να γνωρίσετε και να ανακαλύψετε τον μαγικό κόσμο του "Πολιτισμού της Καλλιέργειας", μέσα από τα εκπαιδευτικά προγρἀμματα που έχουμε ετοιμάσει για εσας.

Τα προγρἀμματα έχουν τον γενικό τίτλο " Ο Πολιτισμός της Καλλιέργειας" , απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της σχολικής κοινότητας, και περιλαμβάνει ενότητες όπως
* Παραδοσιακή και φυσική καλλιέργεια, Δημιουργία του δικού μου αειφορικού κήπου
* Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων,
* Μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος,
* Κομποστοποίηση (οικ​​ιακή και συνοικιακή)
* Δημιουργική επανάχρηση, ιδιοκατασκευές από άχρηστα υλικά (diy crafts)
* Ανάγνωση και χρήση των θεραπευτικών βοτάνων και δημιουργία φυτικών προιόντων (π.χ φυτικά ἐλαια, αφρόλουτρο κ.α)
* Οικοτεχνία.

Το Αγρόκτημά μας σιγά, σιγά από το 2012 έχει ξεκινήσει το δύσκολο και πρωτοποριακό έργο του, της μετάδοσης και ανάπτυξης του "Πολιτισμού της καλλιέργειας". Mέσα από καινοτόμα περιβαλλοντικά προγράμματα οικοδομούμε μια περιβαλλοντική συνείδηση που είναι βασισμένη στο βιώμα, στην αλήθεια και στην ένοια της αυτο-διαχείρισης της ενέργειάς μας και ετσι στην καλύτερη επαφή μας με την φύση. Η μέθοδος μας είναι πάντα το παιχνίδι και το πείραμα.
Τα εργαστήρια στο Αγρόκτημα Φοίφα για το 2017 απευθυνόμενα σε σχολεία ,συλλογικούς φορείς και άτυπες ομάδες εχουν ἠδη ξεκινήσει, ενώ τα Σ/Κ θα είναι αφιερωμένα στην οικογένεια και στο δημιουργικό παιχνίδι. Για πληροφορίες δείτε εδώ.

Μέσα απο τα εργαστήριά μας στηρίζεται και επικοινωνείται παράλληλα το πολυδιάστατο έργο της Ανάπτυξης και Διατήρησης της Τράπεζας Παραδοσιακών Σπόρων του Αγροκτήματος Φοίφα, μιας Τράπεζας που έχει διασὠσει πάνω από 300 παραδοσιακές ποικιλίες αλλά και έχει διακινήσει ελεύθερα χιλιάδες φακελάκια παραδοσιακών σπόρων, τα τελευταία 5 χρόνια. Ταυτόχρονα με κεντρικό άξονα την Τράπεζά μας έχει αναπτυχθεί και το Δίκτυο Σποροφυλάκων, δηλ ένα Δίκτυο ενεργών ανθρώπων που δουλεύουν πάνω στην ιδέα της Διατήρησης των Παραδοσιακών ποικιλιών.
Η Τράπεζα Σπόρων του αγροκτήματός μας υποστηρίζεται από τον Ελγο-Δήμητρα Καλαμάτας , αναπτύσσεται μέσα από το Δίκτυο Σποροφυλάκων αλλά και συνεργάζεται με ποικίλες ομάδες σποροφυλάκων, αλλά με κορυφαία την εναλλακτική κοινότητα “Το Πελίτι”.
Παράλληλα αναπτύσουμε και εδραίωνουμε το Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας σε με τον Δήμο Καλαμάτας και με την επιστημονική επιμέλεια του Ελγο-Δήμητρα Καλαμάτας.
Η δράση μας στοχεὐει στην ανάπτυξη της βιώσιμης και ολιστικής περιβαλλοντικής εκπαιδευσης, ως εργαλείο για μια βιώσιμη κοινωνία.

Οι ενδιαφερόμενοι ( σχολεία, φορείς, άτυπες ομάδες) που θέλουν
- να οργανώσουν επίσκεψη στο αγρόκτημά μας ή
- να λάβουν τον ενημερωτικό οδηγό των προγραμμάτων μας
- να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης
- να συμμετάσχουν στο Δίκτυο Σποροφυλάκων
μπορούν να επικοινωνούν με mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., αλλά και στο τηλ. 2721022505
Τἐλος ως μια ευγενική προσφορά απο εμάς στα σχολεία που θέλουν να μας επισκεφτούν και παράλληλα στοχεὐοντας στην ανάπτυξη της υγιεινής διατροφής εντός του σχολικού περιβάλλοντος, παρέχουμε στην σχολική ομάδα που θα επισκεφτεί το αγρόκτημά μας βιολογικά πορτοκάλια merlin από το αγρόκτημἀ μας , πιστοποιημένα απο την ΔΗΩ για καταναλὠση και επεξεργασία εντός του σχολείου.

8ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου

Δημοσίευση από: Ομάδα Πελίτι στις: .

Την Πέμπτη 24-11-2016 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Αγρόκτημα Βασιλάκου, στο χώρο των κοινωνικών βιολογικών κήπων (περιοχή συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα Καρδίτσας) πραγματοποιείται το 8ο συμπόσιο της νέας περιόδου 2016 με τίτλο ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ,

Τα μαθήματα αυτά που συνεχίζονται για 5η χρονιά, αναφέρονται σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας, κοινωνικά, περιβαλλοντικά και υγείας, πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ από το Αγρόκτημα Βασιλάκου και μπορεί να πάρει μέρος κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης της Καρδίτσας, όπου μπορεί να καταθέτει για συζήτηση σκέψεις, απόψεις, προβλήματα και προβληματισμούς.
Τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι:

Δίκτυο Συνοικιακής Κομποστοποίησης Καλαμάτας - Πρόσκληση

Δημοσίευση από: Ομάδα Πελίτι στις: .

Σας προσκαλούμε στο αγρόκτημά μας

φίλοι και μέλη του Δικτύου Συνοικιακής Κομποστοποποίησης Καλαμάτας,
φίλοι και μέλη της Τράπεζας Σπόρων του Αγροκτήματος Φοίφα ,
την Κυριακή 27 Νοεμβρίου, 11.00 π.μ για να.....

  • γνωριστούμε, να χαλαρώσουμε, μαζί μέσα από ενα συλλογικό "πικ νικ" στο αγρόκτημα,
  •  να ανταλλάξουμε απόψεις ,
  • να παίξουμε ελεύθερα στο γρασίδι,
  • να εξερευνήσουμε την κομποστοποίηση, μαθαίνοντας έτσι πώς να μειώνουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα, όπου και αν βρισκόμαστε ,
  • να εξερευνήσουμε την Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων
  • να ανταλλάξουμε σπόρους, να δημιουργήσουμε σπορόφυτα,
  • να δημιουργήσουμε εικαστικά έργα από φυσικά υλικά

7ο Συμπόσιο στο Αγρόκτημα Βασιλάκου

Δημοσίευση από: Ομάδα Πελίτι στις: .

Σήμερα Πέμπτη 17-11-2016 και ώρα 6.00 μ.μ. στο Αγρόκτημα Βασιλάκου, στο χώρο των κοινωνικών βιολογικών κήπων (περιοχή συνοικίας Αγ. Παντελεήμονα Καρδίτσας) πραγματοποιείται το 7ο συμπόσιο της νέας περιόδου 2016 με τίτλο ΑΓΑΠΗ ΚΑΙ ΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΑ.

Τα μαθήματα αυτά που συνεχίζονται για 5η χρονιά, αναφέρονται σε θέματα βιολογικής καλλιέργειας, περιβάλλοντος και υγείας, πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη, παρέχονται ΔΩΡΕΑΝ από το Αγρόκτημα Βασιλάκου και μπορεί να πάρει μέρος κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης της Καρδίτσας, όπου μπορεί να καταθέτει για συζήτηση σκέψεις, απόψεις, προβλήματα και προβληματισμούς.

Αντιστεκόμαστε στην υποδούλωση της τροφής μας

Δημοσίευση από: Ομάδα Πελίτι στις: .

Ο Ολοκληρωμένος Συνεταιρισμός Ηρακλείου σας προσκαλεί σε ανοιχτή εκδήλωση - κουβέντα, στον Κοινωνικό Χώρο DA (Ντεντιδάκηδων 15, Καμαράκι) https://www.facebook.com/da.heraklion/

Την παρασκευή 18 νοεμβρίου και ώρα 6-9 μ.μ.

Θα ενημερωθούμε για τις αντιστάσεις που αναπτύσσονται στην ευρώπη, για το πώς κινητοποιούμαστε για την προστασία του καθαρού εδάφους, της ελευθερίας των σπόρων και πώς δικτυωνόμαστε για να έχουμε την τροφή που δικαιούμαστε εμείς και οι επόμενες γενιές.

Το "κάστρο" της Συρίας έπεσε...

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Το επιστημονικό προσωπικό του ICARDA (Διεθνές κέντρο Αγροτικών Ερευνών των Άνυδρων Ζωνών) μας ενημερώνει για τις δραστηριότητες, αλλά και τους κινδύνους που διατρέχουν.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube