Αναζήτηση

Κοινά Αγαθά

Συνέντευξη του Ούγκο Μπλάνγκο

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Συνέντευξη του Ούγκο Μπλάνγκο (HUGO BLANCO) από το Περού στον Παναγιώτη Σαϊνατούδη, στην 1η Παγκόσμια Συνάντηση για τα Κοινά Αγαθά. Ελευθερία των Σπόρων, Ελευθερία της Τροφής και Δημοκρατία της Γης, 15-18 Απριλίου 2015 στη γη του Πελίτι, Ελλάδα

Η μετάφραση είναι κάτω από το βίντεο

HUGO BLANCO

Είμαι από το Περού. Ο αγώνας στον οποίο συμμετείχα περισσότερο ήταν ο αγώνας για τη γη, για να ανήκει σε αυτούς που τη δουλεύουν, καθώς τότε το σύστημα ήταν ημι-φεουδαρχικό. Γι’αυτό μου επέβαλαν την θανατική ποινή, δε με καταδίκασαν τελικά σε θάνατο, αλλά σε ποινή κάθειρξης 25 χρόνων. Αλλά αφέθηκα ελεύθερος πριν τα 25 χρόνια χάρη στην κινητοποίηση και τον αγώνα. Σήμερα είμαι αφοσιωμένος στην έκδοση ενός περιοδικού, του «Ιθαγενικού Αγώνα», που μιλά για τους αγώνες στο Περού. Αυτά εν συντομία.

Ερώτηση: Θέλουμε να μας πεις λίγα πράγματα για το κίνημα για την ελευθερία της γης στο Περού και στη Λατινική Αμερική.

Απάντηση: Λοιπόν, παλαιότερα ο αγώνας ήταν για αυτό που λένε για τη γη με μικρά γράμματα, δηλαδή για την αγροτική μεταρρύθμιση, για να μην ανήκει η γη στους γαιοκτήμονες που την εκμεταλλεύονταν με ημι-φεουδαρχικό τρόπο, αλλά να ανήκει στους αγρότες. Αυτός ήταν παλαιότερα ο αγώνας, σήμερα όμως ο αγώνας είναι διαφορετικός, ο αγώνας τώρα είναι για τη Μητέρα Γη, γιατί η φύση δολοφονείται, επομένως ο αγώνας γίνεται για την υπεράσπιση της ζωής, την υπεράσπιση του νερού, εναντίον των ορυχείων, εναντίον της εξόρυξης πετρελαίου, εναντίον της αγροτικής βιομηχανίας, εναντίον της αποψίλωσης της ζούγκλας του Αμαζονίου και των δασών, κτλ.

Ερώτηση: Λίγα λόγια για το κίνημα των ιθαγενών στο Περού και στη Λατινική Αμερική.

Απάντηση: Στη Λατινική Αμερική ο κύριος αγώνας σήμερα είναι η υπεράσπιση της φύσης, γιατί η επιφανειακή εξόρυξη δεν επηρεάζει μόνο το Περού, έχω πάει στην Κολομβία κι εκεί συμβαίνει το ίδιο, έχω πάει στο Μεξικό κι εκεί επίσης συμβαίνει και η φύση δεν επηρεάζεται μόνο από τις επιφανειακές εξορύξεις, αλλά και από την αγροτική βιομηχανία (agronegocio), για παράδειγμα, έχουν το θράσος να λένε ότι τους ανήκει η «δημοκρατία της σόγιας» που αποτελείται από μέρος της Αργεντινής, της Βραζιλίας και της Παραγουάης, όπου καταστρέφουν τη ζούγκλα, αρπάζουν κομμάτια γης από τους μικρούς αγρότες που εργάζονται για να θρέψουν τον κόσμο τους.  Όλα αυτά για να στήσουν την αγροτική βιομηχανία (agronegocio), δηλαδή του φοινικέλαιου, της γενετικά τροποποιημένης σόγιας, του ζαχαροκάλαμου που χρησιμεύει ως τροφή των αυτοκινήτων και όχι του κόσμου. Επομένως, αυτός είναι ο βασικός αγώνας. Επίσης, καθώς οι εξορύξεις χρειάζονται υδροηλεκτρική ενέργεια, τα φράγματα στα ποτάμια βλάπτουν την φύση. Και τα φράγματα στα ποτάμια για να δώσουν νερό στα ορυχεία, επομένως ο κόσμος πλήττεται διπλά, και από τα φράγματα και από τα ορυχεία.

Ερώτηση: Θέλουμε να μας μιλήσεις για το ταξίδι σου στην Ελλάδα, την πρόσκληση που έχεις δεχτεί από το Πελίτι να έρθεις εδώ στην πρώτη παγκόσμια συνάντηση για τα κοινά αγαθά, και ένα μήνυμα για τους Έλληνες.

Απάντηση: Λοιπόν, η πρόσκληση που μου έστειλε το Πελίτι ήταν για να παραβρεθώ σε αυτή τη συνάντηση όπου έρχομαι για να μάθω, όχι μόνο για να πω τις εμπειρίες μου, αλλά για να μάθω και να συμμετάσχω. Γιατί σέβομαι πολύ αυτούς που κάνουν τη δουλειά που κάνετε εσείς εδώ. Γνωρίζω μια ομάδα στην Κολομβία που κάνει μια παρόμοια δουλειά, ίσως όχι τόσο δυναμικά και σε διεθνές επίπεδο όσο εσείς εδώ. Είναι ένας από τους τρόπους υπεράσπισης της ζωής ενάντια στο δολοφονικό σύστημα, γιατί το σύστημα σήμερα επιτίθεται στη φύση, είναι λοιπόν ένας από τους τρόπους για την υπεράσπιση της φύσης, την υπεράσπιση της ζωής, την υπεράσπιση της επιβίωσης του είδους μας, όμως όχι μόνο του είδους μας, αλλά και των πολλών ειδών ζώων και φυτών που πεθαίνουν. Αν συνεχίσουν να κυβερνούν αυτοί που καταστρέφουν την φύση, δηλαδή οι μεγάλες πολυεθνικές, αν συνεχίσουν να κυβερνούν έναν αιώνα ακόμα, θα εξαφανιστεί και το δικό μας είδος. Γι’αυτό εγώ τώρα λέω ότι παλιά αγωνιζόμουν για την κοινωνική ισότητα, αλλά τώρα δίνεται ένας αγώνας πιο σημαντικός, για τη συνέχεια της ύπαρξης του είδους μου και εσείς είστε μέρος αυτών που αγωνίζονται για τη συνέχεια του είδους μας ενάντια στην εξόντωση της ανθρωπότητας που πραγματοποιεί το μεγάλο κεφάλαιο που κυβερνά τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube