Αναζήτηση

''Ο 15ος ΚΗΠΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ''

Δημοσίευση από: Άρης Παύλος στις: .

10986426 538240646318464 7333219198983002289 n

 

''Ο 15ος ΚΗΠΟΣ ΣΤΗ ΣΥΡΙΑ''

Μια διαφορετική επίσκεψη είχαμε σήμερα(9/3/2015) στη Περιβαλλοντική Ομάδα του ΓΕΛ Αίγινας. Ο Βασίλης από την ομάδα του Πελίτι ήρθε και μας είπε για μια διαφορετική δράση που συμμετέχει σαν εκπρόσωπος του .Ο ''15ος κήπος'' (fifteen garden) είναι μια ομάδα που ασχολείται με τη διατροφική επάρκεια και ασφάλεια στη Συρία ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΤΗΣ.

Το πετυχαίνει αυτό με το να προμηθεύει παραδοσιακούς σπόρους και γνώση στους ανθρώπους που έρχονται από την Συρία και την Παλαιστίνη στη Τουρκία και στο Λίβανο γι αυτόν τον λόγο, με κίνδυνο της ζωής τους πολλές φορές.Σκοπός αυτής της ομάδας (που δεν είναι ΜΚΟ) είναι η αυτάρκεια αυτών των ανθρώπων στην τροφή και η ελπίδα για ζωή με την έμπρακτη αλληλεγγύη της.

Η διήγηση του Βασίλη ήταν συγκλονιστική, μέσα από φωτογραφίες με κατεστραμμένες πόλεις στη Συρία  έβγαινε μια αχτίδα αισιοδοξίας από μικρούς κήπους σε απίθανα σημεία,στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σε δωμάτια, ταράτσες, σε κατάξερα εδάφη. Έγιναν 2 αποστολές  σπόρων τον τελευταίο χρόνο και πολλές μικρότερες μέσω Βερολίνου, οι περισσότερες με σπόρους σε σακίδια που περνάνε παράνομα στα σύνορα Τουρκίας Συρίας.Στον ''15ο κήπο''  συμμετέχουν δίκτυα όπως η http://viacampesina.org/en/(βενεζουέλα - δίκτυο με 200εκατ.σ΄όλον τον κόσμο) το http://www.peliti.gr/(από Ελλάδα), η  https://www.arche-noah.at/english (Αυστρία) και 25 ομάδες από Συρία.Από το Πελίτι  60κιλά σπόροι εστάλησαν μέχρι τώρα. Και στο τέλος μας ήρθε μια πρόταση ''λύτρωση'', να κρατήσουμε σπόρους από τον κήπο μας που βάλαμε φέτος και να τα στείλουμε σε σχολεία στην Συρία στην εμπόλεμη ζώνη να φτιάξουν εκεί αντίστοιχους λαχανόκηπους, να αδελφοποιηθούμε κατά κάποιον τρόπο χωρίς πρωτόκολλα και τυμπανοκρουσίες.Τα παιδιά συμφώνησαν και ήδη ανέλαβαν να στείλουν ένα κείμενο με φωτογραφίες από τον κήπο μας για να ξεκινήσει να γίνεται πράξη αυτή η πρόταση.

Ευχαριστούμε Βασίλη

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube