Αναζήτηση

To Πελίτι της Κρήτης

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΛΙΤΙ

   Το κίνημα ΠΕΛΙΤΙ γεννήθηκε το 1995 μετά από προσωπική ανάγκη του Παναγιώτη Σαϊνατούδη αλλά σήμερα υπάρχουν 12 τοπικές ομάδες σ’όλη την Ελλάδα.

   Στόχοι του δικτύου είναι η συλλογή, διατήρηση και διάδοση ντόπιων ποικιλιών, η ανταλλαγή αγαθών χωρίς χρήματα και η δημιουργία μιας οικολογικής κοινότητας με κεντρικό άξονα τη διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών.

     Η Ελλάδα είναι πλούσια σε φυτογενετικούς πόρους καθώς θεωρείται ότι είναι η δεύτερη Ευρωπαϊκή χώρα με την πλουσιότερη βιοποικιλότητα μετά την Ισπανία. Για τη στήριξη αυτών των πόρων η πολιτεία ίδρυσε το 1980 την Τράπεζα Γενετικού Υλικού υπό την αιγίδα του FAO. Η συλλογή της τράπεζας υπερβαίνει τις 14.500 ποικιλίες κι αυτό αποτελεί μικρό μέρος των Εθνικών γενετικών πόρων σε σύγκριση με αυτό που υπήρχε το 1950. Πράγματι έχει χαθεί το 99% των ποικιλιών σιτηρών και το 97% των κηπευτικών.

     Στις μέρες μας λόγω της οικονομικής κρίσης τα κρατικά προγράμματα διατήρησης των τοπικών ποικιλιών έχουν μειωθεί σημαντικά και η ίδια η Τράπεζα Γενετικού υλικού απειλείται με κλείσιμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την διαθεσιμότητα αυτού του υλικού στους καλλιεργητές.

   Από την άλλη πλευρά η οικονομική κρίση έχει ωθήσει το ενδιαφέρον πολλών στην καλλιέργεια τέτοιων ποικιλιών. Η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών μετά τα διάφορα διατροφικά σκάνδαλα και η πίεση τους για καθαρή τροφή βοήθησαν επίσης στη στροφή αυτή. Έχουν σχηματιστεί έτσι δίκτυα ατόμων, ενώσεις παραγωγών, κοινωνικές και πολιτικές ομάδες που εργάζονται για τη διατήρηση σπόρων με δική τους πρωτοβουλία σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

   Το ΠΕΛΙΤΙ είναι ένα από αυτά τα δίκτυα το οποίο:

- δίνει δωρεάν σπόρους(έχει δώσει σπόρους σε πάνω από 120.000 καλλιεργητές)

-έχει οργανώσει δίκτυο 200 καλλιεργητών σε όλη την Ελλάδα,

-έχει 12 τοπικές ομάδες στην Ελλάδα και ξεκινάει μία ακόμα στη Βουλγαρία

-Οργανώνει κάθε χρόνο μια Πανελλαδική γιορτή ανταλλαγής σπόρων και τις Διεθνείς    ημέρες σπόρων καθώς και τοπικές γιορτές με δωρεάν διανομή σπόρων. Φέτος στις Διεθνείς ημέρες σπόρων 11, 12 και 13 Μαϊου δόθηκαν πάνω από 30.000 φακελάκια σπόρων.

- Στηρίζει το πρόγραμμα των σχολικών κήπων και γενικά δίνει βαρύτητα στη συνεργασία με σχολεία

-Κάνει εργαστήρια για εκπαιδευτικούς

-Συνεργάζεται με το πανεπιστήμιο Θες/νίκης-Παιδαγωγικό τμήμα και εκπαιδεύει τους δασκάλους

     Η τοπική ομάδα ΠΕΛΙΤΙ της Κρήτης ξεκίνησε τη δράση της το 2011 στο χωριό Πύργος (περιοχή Αστερουσίων) δίνοντας ντόπιους σπόρους στην Κρήτη αλλά και την υπόλοιπη Ελλάδα. Την Άνοιξη του 2012 προέκυψε η συνεργασία με τον τοπικό Δήμο Αρχανών-Αστερουσίων μέσα από το Πρόγραμμα των Σχολικών κήπων. Ο Δήμος παραχώρησε ένα χωράφι έκτασης 2,5 στρεμμάτων στον Πύργο για το σκοπό της διάσωσης και διάδοσης των τοπικών ποικιλιών.

     Στο χωράφι αυτό η ομάδα του ΠΕΛΙΤΙ έχει την φροντίδα της καλλιέργειας με οργανικό τρόπο, τοπικών ποικιλιών σιτηρών, λαχανικών, όσπριων όλη τη διάρκεια του έτους ώστε να διατηρούνται οι σπόροι όσο γίνεται περισσότερων ποικιλιών φυτών, να είναι ένα σημείο εκπαιδευτικών επισκέψεων και δράσεων για τα σχολεία

της περιοχής, αλλά και δείγμα οικολογικής καλλιέργειας για όποιον παραγωγό θέλει να ακολουθήσει αυτό το μοντέλο.

     Από κοινού με το Δήμο διοργανώνεται στο χωράφι αυτό, κάθε Άνοιξη η «Γιορτή των Σπόρων» όπου γίνονται με την συμμετοχή όλων διάφορες εργασίες στο χωράφι, κοινό γεύμα, τραγούδι, χορός και τέλος διανομή των σπόρων που προήλθαν από το χωράφι αυτό ή άλλους καλλιεργητές αλλά και ανταλλαγή όσων επισκεπτών διαθέτουν τέτοιους σπόρους.

   Επίσης διοργανώνονται ενημερωτικές εκδηλώσεις γύρω από θέματα διατήρησης και διάσωσης των ντόπιων σπόρων.

Γενικά στο ΠΕΛΙΤΙ θεωρούμε πως ο καθένας από εμάς είναι πολύ σημαντικός και σπουδαίος και πως με αυτό που επιλέγει το πηρούνι μας μπορεί να αλλάξει το μέλλον της Γεωργίας προς το καλύτερο.

 

Για το Πελίτι Ηρακλείου

Στέλα Χατζηγεωργίου

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube