Αναζήτηση

Συνταγές

Οι συνταγές της Ιωάννας

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

DSC_0976_copy

Οι συνταγές της Ιωάννας

για τα καζάνια της 13ης Πανελλαδικής Γιορτής Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών

 

Στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών το Πελίτι προσφέρει δωρεάν φαγητό σε όλους.

Από το 2005 το μαγείρεμα έχει αναλάβει η Ιωάννα.

Παρακάτω μας παραχωρεί τις συνταγές και τα μυστικά της.

Την ευχαριστούμε πολύ.

 

Φασολάδα  

10    κιλά φασόλια 

4    κιλά    ξερά κρεμμύδια 

1,5-2    κιλά σέλινο (τα φύλλα) 

5,5 κιλά   καρότα 

3    κιλά   χειροποίητη σάλτσα ντομάτας (αν είναι πηκτή, αλλιώς παραπάνω) 

2,5 – 3  λίτρα ελαιόλαδο περίπου 

 

Εκτέλεση

Η συνταγή είναι για το καζάνι.

Καθαρίζουμε τα φασόλια και τα πλένουμε από βραδύς και τα φουσκώνουμε σε κρύο νερό για όλο το βράδυ.

Την επόμενη μέρα αφού πετάξουμε το νερό που φούσκωσαν τα φασόλια γεμίζουμε το καζάνι με νερό αφού το τοποθετήσουμε στην βάση του για να μην βαρύνει.

Γεμίζουμε το καζάνι τέσσερα δάχτυλα κάτω από το χείλος και ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά.

Αφαιρούμε τον αφρό που θα σχηματιστεί στην επιφάνεια.

Ύστερα προσθέτουμε χοντροκομμένο το κρεμμύδι.

Σιγοβράζουμε τη φασολάδα σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας κατά καιρούς. Η διαδικασία κρατάει 3 με 3,5 ώρες και είναι ανάλογη με το υψόμετρο.

Αφού μαλακώσει το φασόλι ρίχνουμε το καρότο, τη σάλτσα,

το αλάτι, το πιπέρι και συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να χυλώσει και  να βράσει το φασόλι. Τελευταία προσθέτουμε το σέλινο και το λάδι.  Δίνουμε μια τελευταία δυνατή βράση και αφαιρούμε από τη φωτιά. Το λάδι το προσθέτουμε αφού έχουμε αφαιρέσει από  τη φωτιά.

 

Ρεβίθια 

10 κιλά ρεβίθια 

DSC_0266_copyκιλά  ξερά κρεμμύδια 

1 κιλό αλεύρι άσπρο (περίπου) 

3 κιλό φρέσκα λεμόνια ή τον ανάλογο χυμό 

2 λίτρα ελαιόλαδο περίπου 

150 γραμμάρια τριμμένο σιναπόσπορο ή μουστάρδα.

μισή χούφτα ρίγανη

αλάτι χοντρό

 

Εκτέλεση

Τα καθαρίζουμε και τα πλένουμε από βραδύς. Τα μουσκεύουμε σε ζεστό νερό για όλο το βράδυ.

Βάζουμε νερό  έως τέσσερα δάχτυλα κάτω από το χείλοςκαι ξεκινάμε το βράσιμο σε μέτρια φωτιά.

Ξαφρίζουμε, ρίχνουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι και αφήνουμε το φαγητό να βράζει ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα.

 

Τα ρεβίθια για να καταλάβουμε ότι βράσανε πρέπει να τα δοκιμάσουμε στο στόμα.

 

Αφού δούμε ότι έχουν βράσει τα ρεβίθια προσθέτουμε το  αλάτι (προτιμάμε το χοντρό) και το πιπέρι

 

Όταν έχουνε βράσει, ρίχνουμε το αλάτι, λίγο πιπέρι και ανακατεύοντας πατάμε στις άκρες του καζανιού για να λιώσουν μερικά ρεβίθια και έτσι να χυλώσει η σούπα. Προς το τέλος ετοιμάζουμε έναν χυλό με το σιναπόσπορο (ή τη μουστάρδα ),το αλεύρι ,το χυμό λεμονιού και λίγη ρίγανη Για να προσθέσουμε το χυλό στη σούπα θα πρέπει κάποιος να ανακατεύει δυνατά και τον χυλό τον προσθέτουμε σιγά σιγά προσέχοντας να μην μας σβολιάσει.

Ρίχνουμε και το λάδι, βράζουμε για λίγο δυνατά τη σούπα και βγάζουμε από τη φωτιά.

 

Φακές 

GAN_0052f_kazani

10 κιλά φακές 

3 κιλά ξερά κρεμμύδια 

προαιρετικά  2   κιλά χειροποίητη σάλτσα ντομάτας (αν είναι πηκτή, αλλιώς περισσότερη)  

2,5 – 3  λίτρα ελαιόλαδο περίπου 

6 ''κεφάλια'' σκόρδα 

λίγα δαφνόφυλλα 

 

Εκτέλεση

Καθαρίζουμε τις φακές, τις μουσκεύουμε σε κρύο νερό όλο το βράδυ.

Ξαφρίζουμε και αφού ξαφρίσουμε ρίχνουμε ψιλοκομμένο το κρεμμύδι

και αφήνουμε να βράσουν.

Οι φακές βράζουν πιο γρήγορα απ' όλα τα όσπρια. Οι φακές σε 2,5 ώρες είναι έτοιμες.

Αφού μαλακώσουν, ρίχνουμε το σκόρδο, το αλάτι, το πιπέρι και προαιρετικά τη σάλτσα.

Τις βράζουμε δυνατά ανακατεύοντας συχνά, πιο συχνά από τα άλλα όσπρια. Ρίχνουμε τα δαφνόφυλλα και το ελαιόλαδο στο τέλος και βράζουν μέχρι να χυλώσουν.

Αφού χυλώσουν, βγάζουμε από τη φωτιά και είναι έτοιμες.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Θα χρειαστούμε επίσης αλάτι χοντρό, μαύρο πιπέρι, ρίγανη και κόκκινο πιπέρι  

 

Γενικές συμβουλές 

Θα πρέπει τα καζάνια μας να είναι καλά γανωμένα.

 

Αν θέλετε το φαγητό σας να γίνει νόστιμο προσθέστε όλα τα υλικά "σταυρωτά" μέσα στο καζάνι!

 

Από τη στιγμή που βγάζουμε τη φωτιά κάτω από το καζάνι, συνεχίζουμε να ανακατεύουμε το φαγητό γιατί συνεχίζει να βράζει. Αυτό είναι μια ιδιαιτερότητα του μπακιρένιου καζανιού.

 

Είναι πολύ σημαντικό που θα τοποθετηθούν τα καζάνια, να μην είναι σε ένα ανοιχτό χώρο γιατί στριφογυρίζει ο αέρας και καπνίζει τους ανθρώπους που είναι στα καζάνια. Είναι καλό να υπάρχει ένας φυσικός φράχτης ή ένας πέτρινος τοίχος. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει κοντά σκιά και ένα τραπέζι.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube