Αναζήτηση

Συνταγές

Προζύμι με λυκίσκο

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Υλικά

2 κουταλιές σούπας ξερό προζύμι λυκίσκου

2 χούφτες ξερά άνθη λυκίσκου

1 ½ λίτρο νερό

Αλεύρι καλαμποκίσιο, αλεύρι άσπρο

Λίγο αλάτι.

Αποβραδίς μουσκεύουμε το ξερό προζύμι σε λίγο χλιαρό νερό και αργά το βράδυ το ανακατεύουμε με άσπρο αλεύρι να γίνει μια χαλαρή ζύμη. Τη σκεπάζουμε να φουσκώσει καλά. Νωρίς το πρωί βράζουμε τα άνθη του λυκίσκου στο 1 ½ λίτρο νερό περίπου για 15΄ Σουρώνουμε πολύ καλά για να μη μείνουν υπολείμματα.

Ρίχνουμε τρεις χούφτες καλαμποκάλευρου με λίγο αλάτι σε μια λεκάνη και σιγά, σιγά προσθέτουμε το βραστό τσάι του λυκίσκου. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να βραχεί όλο το αλεύρι (Τριφτή ζύμη).

(Προσθέτουμε αναλόγως λίγο τσάι ή λίγο αλεύρι).

Το αφήνουμε λίγο να κρυώσει για να μπορεί να ζυμωθεί. Ρίχνουμε και το προζύμι που είχαμε πιάσει και το ζυμώνουμε όλο μαζί. Προσθέτουμε 2 χούφτες περίπου άσπρο αλεύρι και ζυμώνουμε καλά-καλά. Γίνεται μια μαλακή ζύμη που κολλάει. Της ρίχνουμε από πάνω λίγο άσπρο αλεύρι και την αφήνουμε σκεπασμένη μέχρι το μεσημέρι. Κατόπιν την ξαναζυμώνουμε με λίγο άσπρο αλεύρι. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και το βράδυ.

Τη ζύμη που προέκυψε την κόβουμε κομματάκια (σε μέγεθος καραμέλας) και την απλώνουμε σε τραπέζι για να στεγνώσει καλά. Έπειτα την αποθηκεύουμε σε κρύο μέρος μέσα σε πάνινη σακούλα

Για να φτιάξουμε προζύμι για ψωμί χρειαζόμαστε 2 κουταλιές σούπας απ’ αυτή τη μαγιά κάθε φορά.

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube