ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • Αντί να στενoχωριέσαι για το σκοτάδι,
  άναψε ένα φως.

 • Καλλιεργώντας τη δική σας τροφή,
  είναι σαν να τυπώνετε τα δικά σας χρήματα.

  Ron Finley

 • Aπό χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
  για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα.

  Παναγιώτης Σαϊνατούδης

 • Kαθημερινά με το πιρούνι μας,
  αλλάζουμε τον κόσμο.

  Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Αναζήτηση

Βλάστισαν οι σπόροι του Πελίτι στην Κύπρο

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: . Στην κατηγορία: Διεθνείς συναντήσεις

Το βράδυ στης 2 Νοεμβρίου 2016, παραδώσαμε ένα μάθημα σε φοιτητές της βιολογικής γεωργίας. Μίλησε ο ομοιοπαθητικός γιατρός Γιώργος Κατσώνης, για τις επιπτώσεις των φυτοφαρμάκων στην υγεία μας και στο περιβάλλον. Ο βιοκαλλιεργητής, φροντιστής γης Μανόλης Μήλιος. Ο Μανόλης αναφέρθηκε στις τεχνικές που ακολουθούν στο κτήμα τους για την καλλιέργεια χωρίς φάρμακα και λιπάσματα και ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης για το τι είναι παραδοσιακές ποικιλίες, την αξία τους και τι μπορούμε να κάνουμε.

Το πολύ σημαντικό που ακούστηκε για μας μέσα στην αίθουσα ήταν η πορεία ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας στην Κύπρο. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλοι, οι βιοκαλλιεργητές σήμερα είναι πάνω από 1000 και κατέχουν το 4% της καλλιεργούμενης έκτασης. Επίσης δόθηκαν πληροφορίες για την καλλιέργεια της μπανάνας με βιολογικές μεθόδους. Αυτή τη στιγμή οι μπανάνες καταστρέφονται παγκοσμίως λόγο της μονοκαλλιέργειας και ότι έχει επιλεγεί μόνο μια ποικιλία για την παγκόσμια αγορά.

Το πιο σημαντικό για το Πελίτι που ακουστικέ είναι ότι ο κ. Πίγγουρος πρόεδρος του συνδέσμου βιοκαλλιεργητών Κύπρου και καθηγητής στο Λύκειο Σολέας μας μίλησε για τον κήπο που έκανε ο Άρης Παύλος (Πελίτι Αίγινας) στο πρώτο του ταξίδι στην Κύπρο το 2013 (Ο πρώτος σχολικός λαχανόκηπος στην Κύπρο, στο Λύκειο Σολέας). Οι μαθητές και οι καθηγητές φάγανε από αυτό τον πρώτο κήπο και μαζέψανε και σπόρους. Ένα μέρος από τους σπόρους που δόθηκαν από το Πελίτι στις εκδηλώσεις του 2013 καλλιεργήθηκαν σε βιολογικά κτήματα και τώρα έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικοί σπόροι και καλλιεργούνται σε βιολογικά κτήματα.

P1230448

P1230449

P1230453

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube