ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • Αντί να στενoχωριέσαι για το σκοτάδι,
  άναψε ένα φως.

 • Καλλιεργώντας τη δική σας τροφή,
  είναι σαν να τυπώνετε τα δικά σας χρήματα.

  Ron Finley

 • Aπό χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
  για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα.

  Παναγιώτης Σαϊνατούδης

 • Kαθημερινά με το πιρούνι μας,
  αλλάζουμε τον κόσμο.

  Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Αναζήτηση

Επιστροφή στη Διατροφική Αυτάρκεια στην Κύπρο

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: . Στην κατηγορία: Διεθνείς συναντήσεις

Η πρώτη επίσκεψη του Πελίτι στην Κύπρο ήταν από τις 23 έως 26 Νοέμβρη 2013 με εκπρόσωπο τον Άρη Παύλο από το Πελίτι Αίγινας. Η πρόσκληση ήταν από το Κίνημα Ζωής Κύπρου http://www.movement-of-life-cyprus.org/el/ εκείνες τις ημέρες έγιναν πολλά πράγματα πάνω στο θέμα των παραδοσιακών ποικιλιών για πρώτη φορά στην Κύπρο. Όπως Ο πρώτος σχολικός λαχανόκηπος στην Κύπρο, στο Λύκειο Σολέας Κύπρου. Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις εντυπώσεις του Άρη Παύλου, http://peliti.gr/topomades/aiginas/372-kypros2013?lang=el

Στη συνέχεια ακλούθησαν επισκέψεις από το Κίνημα Ζωής Κύπρου στην Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών, του Πελίτι. Έτσι δημιουργήθηκε ένας δεσμός μεταξύ των δύο ομάδων.

Τώρα συνεχίζουμε αυτή τη συνεργασία και την επεκτείνουμε και με τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών, τον Όμιλο Φοιτητών Κοινωνικής Εργασίας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστήμιου Κύπρου.

Σήμερα 1 Νοεμβρίου 2016, πραγματοποιήθηκε η κεντρική εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, με θέμα «Επιστροφή στη Διατροφική Αυτάρκεια».

Οι διοργανωτές είχαν εργαστεί πολύ για την εκδήλωση, στον χώρο έξω από το αμφιθέατρο υπήρχαν τραπέζια με έντυπα των οργανώσεων, μπουφές με παραδοσιακές γεύσεις της Κύπρου και σπόροι από παραδοσιακές ποικιλίες από την Κύπρο και την Ελλάδα.

Το αμφιθέατρο ήταν γεμάτο περίπου στα 400 άτομα παρακολούθησαν την εκδήλωση, όπου πήραν και βεβαίωση συμμετοχής.Η συμμετοχή του κόσμου είναι εντυποσιακή για τα δεδομένα της Κύπρου.

Ο πρώτος ομιλητής κ. Γιώργος Κατσόνης, ομοιοπαθητικός και ιδρυτής του Κινήματος Ζωής Κύπρου αναφέρθηκε στο θέμα της υγείας μας. Το πώς η τροφή μπορεί να είναι το φάρμακο μας όπως έλεγε και ο Ιπποκράτης και πως αυτή η τροφή δηλητηριάζεται από τα χημικά που έχουν τα φρούτα και τα λαχανικά που τρώμε λόγο της χημικής γεωργίας που καλλιεργούνται.

Ο δεύτερος ομιλητής κ. Μανόλης Μήλιος από το Φωτολίβος της Δράμας, αναφέρθηκε στην προσωπική του ιστορία πως άλλαξε από χημικός καλλιεργητής και έγινε φροντιστής της γης. Αναφέρθηκε στα παρασκευάσματα που χρησιμοποιεί και ενθάρρυνε το ακροατήριο στο να κάνουν το δικό τους κήπο με φροντίδα και αγάπη χρησιμοποιώντας υλικά από τη φύση.

Ο τρίτος ομιλητής κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης, αναφέρθηκε στην ιστορία του Πελίτι και πώς να οργανωθεί στην Κύπρο ένα δίκτυο καλλιεργητών παραδοσιακών ποικιλιών. Πρότεινε του χρόνου να γίνει η πρώτη γιορτή ανταλλαγής παραδοσιακών ποικιλιών στην Κύπρο.

Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Νικόλας Σόζος, καθηγητής κοινωνικής εργασίας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Εμείς βάζουμε τον πήχη που θα φτάσει το όνειρο μας. Δεν είναι εύκολο αλλά όχι ακατόρθωτο.

P1230294

P1230298

P1230302

P1230327

P1230277

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube