ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • Αντί να στενoχωριέσαι για το σκοτάδι,
  άναψε ένα φως.

 • Καλλιεργώντας τη δική σας τροφή,
  είναι σαν να τυπώνετε τα δικά σας χρήματα.

  Ron Finley

 • Aπό χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
  για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα.

  Παναγιώτης Σαϊνατούδης

 • Kαθημερινά με το πιρούνι μας,
  αλλάζουμε τον κόσμο.

  Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Αναζήτηση

Το Πελίτι στην Κύπρο, πρώτη μέρα 31/10/2016

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: . Στην κατηγορία: Διεθνείς συναντήσεις

Το Κίνημα Ζωής Κύπρου και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσκάλεσαν το Πελίτι και τον βιοκαλλιεργητή (φροντιστή γης) Μανόλη Μήλιο στην Κύπρο για μια σειρά ομιλιών και εκδηλώσεων για τη διατροφική αυτάρκεια.

P1230175

Το Πελίτι είναι η δεύτερη φορά που καλείτε από το Κίνημα Ζωής Κύπρου για να «σπείρει» το σπόρο του. Στο πρώτο ταξίδι το 2013, το Πελίτι εκπροσώπησε ο Άρης Παύλος από το Πελίτι Αίγινας. Ο Άρης είχε φέρει τότε 3.000 φακελάκια με παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων, έκανε τον πρώτο λαχανόκηπο με παραδοσιακές ποικιλίες σε σχολεία και πολλά ακόμη.Σήμερα (31/10/2016) η μέρα μας ξεκίνησε με μια ραδιοφωνική συνέντευξη στο ΡΙΚ (Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου). Στη συνέντευξη συμμετείχαμε ο κ. Γιώργος Κατσώνης ομοιοπαθητικός γιατρός εκ μέρους του Κινήματος Ζωής Κύπρου, ο Νικόλας Σόζος εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Παναγιώτης Σαϊνατούδης ιδρυτής του Πελίτι και ο Μανόλης Μήλιος βιοκαλλιεργητής (φροντιστής γης) από το Φωτολίβος Δράμας. Στη συνέντευξη παρουσιάσαμε την αυριανή εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου που είναι η κεντρική εκδήλωση της επίσκεψη μας στην Κύπρο.

Μια πολύ ωραία ιστορία.

Στο βραδινό τραπέζι η Αναστασία μας μίλησε για τον πατέρα της, Γιώργο από τη Λακωνία, όπου μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο έφυγε μετανάστης στον Καναδά. Στην Αθήνα ο νεαρός Γιώργος (20 χρονών) μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, έβλεπε παντού πτώματα. Έτσι πήρε την απόφαση να φύγει για ένα νέο μέλλον.

Πήγε στον Καναδά, δεν ήξερε τη γλώσσα. Ήθελε όμως να σπουδάσει. Κατάφερε να περάσει τις εξετάσεις για τη γλώσσα. Κατάφερε να πάρει δύο πτυχία, ένα για κοινωνικές επιστήμες και ένα φιλοσοφίας.

Συνάντησε πολλά προβλήματα στη ζωή του στο Καναδά, δεν ήξερε τη γλώσσα, ήταν μετανάστης, φτωχός κ.λ.π. Κατάφερε όμως να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα, στο τέλος της ζωής του αρθρογραφούσε συνέχεια.

Ένα βασικό πράγμα που έμαθε στα παιδιά του είναι να κρατήσουν τη γλώσσα τους τα Ελληνικά. Αυτό που υπερασπίζονται και οι ιθαγενείς σε διάφορες περιοχές του κόσμου να κρατήσουν τη γλώσσα τους.

Τα όνειρα μας μπορούμε να τα υλοποιήσουμε αρκεί να τα κρατήσουμε ζωντανά.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube