ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 • Αντί να στενoχωριέσαι για το σκοτάδι,
  άναψε ένα φως.

 • Καλλιεργώντας τη δική σας τροφή,
  είναι σαν να τυπώνετε τα δικά σας χρήματα.

  Ron Finley

 • Aπό χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά
  για να μη χάσουμε αύριο αυτά που έχουμε σήμερα.

  Παναγιώτης Σαϊνατούδης

 • Kαθημερινά με το πιρούνι μας,
  αλλάζουμε τον κόσμο.

  Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Αναζήτηση

Στη μνήμη του κ. Νίκου Καζάκου

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: . Στην κατηγορία: Πελίτι

Εχθές ήρθε ένα επιστρεφόμενο γράμμα, στο ενημερωτικό σημείωμα του ταχυδρομείου έγραφε «απεβίωσε». Το γράμμα ήταν από το Πελίτι προς τον κ. Νίκος Καζάκο κτηνοτρόφο εκτροφέα του Σαρακατσάνικου προβάτου, του στέλναμε το «Κατά Τόπους αγροκτήματα…» για τη συμμετοχή του στο Δίκτυο του Πελίτι

kazakos

Τον κ. Νίκο τον γνώρισα το 2000, όταν ζούσα στα πομακοχώρια του νομού Ροδόπης στο Σουμάκ. Για να πάω στο Σουμάκ περνούσα από τη Ν. Σάντα. Στη Ν. Σάντα ζούνε κατά κύριο λόγο Σαρακατσάνοι. Στο Σουμάκ πήγαινα με ότο στοπ και τον κ. Νίκο τον είχα συναντήσει να βόσκει τα πρόβατα του. Πιάσαμε κουβέντα και τον ρώτησα για τα ζώα του. Ο κ. Νίκος είχε το τελευταίο κοπάδι με Σαρακατσάνικα πρόβατα, ήταν υπερήφανος για τα ζώα που είχε, ήταν ανθεκτικά, λιτοδίαιτα, και ήταν τα ζώα της φυλής του.

Σήμερα δεν ξέρουμε τι έχει απογίνει το κοπάδι του.

Έχουμε συναντήσει εκατοντάδες ανθρώπους που μας λένε ή γιαγιά μου ή ο παππούς μου καλλιεργούσε τους δικούς του σπόρους και όταν πέθανε χάθηκαν όλα.

Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη αλήθεια, έχω τύχει να βρεθώ στην κηδεία ενός καλλιεργητή που πήγα να πάρω σπόρους. Φεύγοντας οι καλλιεργητές χάνονται και οι σπόροι τους. Είναι καιρός να βρούμε τους ανθρώπους που κρατάνε το δικό τους σπόρο και να διαδώσουμε αυτούς τους σπόρους πριν είναι αργά. Κάθε σπόρος που χάνετε δεν μπορεί να βρεθεί ξανά.

Για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube