Απολογισμός της 1η Γιορτής Σπόρων στο Αρκαλοχώρι Ηρακλείου.

Δημοσίευση από: Παναγιώτης Σαϊνατούδης στις: .

Επισκέφτηκα πρώτη φορά την Κρήτη με σκοπό το θέμα των τοπικών ποικιλιών το καλοκαίρι του 1998. Πήγα με σκοπό να παρακολουθήσω ένα σεμινάριο δύο εβδομάδων στο Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανιών MAICH πάνω στο θέμα της των φυτογενετικών πόρων.

IMG 20170618 170159

Τότε μου δόθηκε η ευκαιρία και ταξίδεψα με οτοστόπ με τα πόδια αλλά και με τη βοήθεια μιας αμερικανίδας σε ένα μεγάλο μέρος του νησιού αναζητώντας τους καλλιεργητές που κρατάνε τοπικές ποικιλίες.

Μέσα σε μια εβδομάδα συγκέντρωσα περίπου εκατό ποικιλίες. Τα ευρήματα ήταν εντυπωσιακά. Η κατάσταση όμως που συνάντησα ήταν απογοητευτική. Ο μεγαλύτερος όγκος των σπόρων ήταν στα χέρια ηλικιωμένων. Έφυγα πολύ θυμωμένος και εξοργισμένος από την κατάσταση που συνάντησα.

Τα επόμενα χρόνια ακολούθησαν και άλλα αρκετά ταξίδια για τον ίδιο σκοπό. Το ένα πιο θετικό από το άλλο. Το 2001 κάναμε μια προσπάθεια να επαναφέρουμε την παστανάγλα το παραδοσιακό καρότο του Ηρακλείου. Το 2008-2009 κάναμε περιοδεία σε όλη την Κρήτη με ομιλίες σε όλους τους νομούς της.

Παράλληλα το θέμα των σπόρων αρχίζει να αλλάζει και αρκετοί άνθρωποι παίρνουν πρωτοβουλίες να διασώσουν τις τοπικές ποικιλίες της Κρήτης και δημιουργούνται ομάδες γι’ αυτό το θέμα.

Στα τέλη του 2011, το Πελίτι ανοίγει το Πελίτι Ηρακλείου με συντονιστές τον Μανώλη Βαρδάκη και τη Στέλλα Χατζηγεωργίου. Η ομάδα έκανε πολλά πράγματα, εκπαίδευση μαθητών, σχολικούς κήπους, ομιλίες και μια μεγάλη γιορτή ανταλλαγής σπόρων που συγκέντρωνε κόσμο απ’ όλη την Κρήτη. Η ομάδα του Πελίτι Ηρακλείου έκλεισε τον Αύγουστο του 2016.

πασταναγλα

Το 2016 άνοιξε η ομάδα του Πελίτι Ρεθύμνου με συντονιστή τον Μιχάλη Βαβουράκη.

Κάπου στο 2017 με κάλεσε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου. Μου ζήτησε να οργανώσουμε μια γιορτή σπόρων. Η απάντηση ήταν θετική και αρχίσαμε να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε γι’ αυτό το θέμα. Αν και δεν γνωριζόμασταν καθόλου συντονιστήκαμε πολύ καλά και όλα τα θέματα της διοργάνωσης πήγαν πολύ καλά ως το τέλος.

Στην Κρήτη έφτασα την παραμονή της εκδήλωσης στις 17 Ιουνίου 2017 και η μέρα ξεκίνησε με βόλτα στη λαϊκή του χωριού όπου τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Υπήρχαν αρκετοί καλλιεργητές που κρατάνε το δικό τους σπόρο. Το απόγευμα βρέθηκα να είμαι με τους ανθρώπους που αγωνίζονται να μην γίνει το νέο αεροδρόμιο στην πεδιάδα όπου θα καταστρέψει 10.000 στρέμματα γόνιμης γης και θα ξεπατώσει 200.000 ελαιόδεντρα που φέρνουν εισόδημα πάνω από 5.000.000 ευρώ στην περιοχή. Οι άνθρωποι προτείνουν να γίνει βελτίωση και επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου μια που υπάρχει και μια νέα έκταση 800 στρεμμάτων ελεύθερη δίπλα στο αεροδρόμιο.

Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στις 18 Ιουνίου 2017, στο ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ του Αρκαλοχωρίου. Ήρθε πολύς κόσμος κοντά στα πεντακόσια άτομα από όλους τους νομούς της Κρήτης. Αρκετοί καλλιεργητές έφεραν σπόρους και γενικότερα αγκαλιάστηκε πολύ από τον κόσμο.

IMG 20170618 184708

Στη γιορτή υπήρχε μια έκθεση «το αγροτικό σπίτι της Κρήτης», εργαστήρι κεραμικής, μπουφές με παραδοσιακές γεύσεις από τις γυναίκες του χωριού, έκθεση φωτογραφίας με αγρότες που διασώζουν το δικό τους σπόρο και τις δράσεις του Πελίτι. Παράλληλα έγιναν τρις ομιλίες από Matthieu Le Breton από τη Γαλλία με θέμα: "Δράσεις στη Γαλλία για την ελευθερία των σπόρων και της τροφής". Ο Matthieu είναι Βιοκαλλιεργητής, ακτιβιστής, θεριστής χωραφιών με ΓΤΟ.

Ακολούθησε η καταπληκτική ομιλία της κ. Κασσαπάκη Βαγγελιώς: "Τρόποι συντήρησης των τροφών: μια ματιά σ' ένα τομέα της οικιακής οικονομίας της παράδοσής μας" η κ. Κασσαπάκη είναι μαθηματικός- βραβευμένη δημιουργός του site: www.cretangastronomy.gr

Η εκδήλωση έκλεισε με την ομιλία του Παναγιώτη Σαϊνατούδη, ιδρυτή του Πελίτι. "22 Χρόνια Πελίτι, σπέρνοντας όνειρα".

Τις ομιλίες συντόνισε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αρκαλοχωρίου, Στέφανος Ψυλλάκης.

IMG 20170618 200126

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν όλες οι τοπικές αρχές ο δήμαρχος κ. Ζαχαρίας Καλογεράκης και ο μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου , Καστελλίου & Βιάννου κ.κ Ανδρέας όπου παρακολούθησαν όλες τις ομιλίες ως το τέλος και αυτό δείχνει πολλά.

Η εκδήλωση γέννησε πολλά νέα πράγματα στην περιοχή και όχι μόνο.

Ο πολιτιστικός σύλλογος Αρκαλοχωρίου είναι ο πρώτος πολιτιστικός σύλλογος στην Ελλάδα που οργανώνει γιορτή σπόρων. Αυτό ευχόμαστε να το μιμηθούν και άλλοι σύλλογοι. Γιατί οι τοπικές ποικιλίες είναι ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας όπως οι χοροί που οι σύλλογοι κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται.

Έδωσε αισιοδοξία, χαρά και περηφάνια στους ανθρώπους που αγωνίζονται και κρατάνε το δικό τους σπόρο.

Έδωσε και το έναυσμα να ξεκινήσει μια νέα ομάδα του Πελίτι στο Ηράκλειο Κρήτης.

Την επόμενη μέρα 19 Ιουνίου 2017, με οδηγό τον Στέλιο Μανιά μου δόθηκε η δυνατότητα να γνωρίσω τις τοπικές ποικιλίες της περιοχής. Αυτά που είδα και που έζησα ήταν εντυπωσιακά. Είχα χρόνια να κάνω συλλογή σπόρων από τον αγρό, να μαζέψω σπόρους από άγρια είδη και να συμμετέχω σε αγροτικές εργασίες μαζί με τον παραγωγό, ευχαριστώ πολύ το Στέλιο για την εμπειρία που μου πρόσφερε.

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους ανθρώπους που αγκάλιασαν τη γιορτή σπόρων στο Αρκαλοχώρι και μας έδωσαν το θάρρος να ονειρευτούμε τη δεύτερη γιορτή για το καλοκαίρι του 2018.

Σας ευχαριστώ για το Πελίτι

Παναγιώτης Σαϊνατούδης
Ιδρυτής του Πελίτι

Ηλεκτρονική ενημέρωση

Εγγραφή

Πατώντας ΟΚ θα εγγραφείτε αυτόματα στην κεντρική ενημέρωση. Εάν θέλετε να έχετε και τοπική ενημέρωση, επιλέξτε πιο κάτω. (τμηματικά θα δημιουργήσουμε και άλλες τοπικές λίστες)
Ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον! Σύντομα θα λάβετε ένα μήνυμα επιβεβαίωσης. Οποιαδήποτε στιγμή το θελήσετε μπορείτε να σταματήσετε να παίρνετε ενημερώσεις από το Πελίτι.

Η "Κοινότητα Πελίτι" στο

f

Το κανάλι του Πελίτι στο

YouTube